Анте Мошков - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Други свјетски рат
Област: Независна држава Хрватска - НДХ

АНТЕ МОШКОВ


Анте Мошков (1911-1948) је хрватски "вјечити студент", терориста, емигрант тридесетих година 20. стољећа и официр Усташке војнице на почетку Другог свјетског рата, а касније генерал оружаних снага НДХ.

За вријеме боравка у Италији обилазио је кампове тј. центре за обуку гдје су хрватски младићи 18-30 година похађали курсеве за терористичко-диверзантске акције. Они су имали велику помоћ Мусолинијевог режима више од десет година, а исто тако и Римокатоличке цркве, јер им је циљ био да униште Краљевину Југославију коју су доживљавали као православни бастион.

Арила 1941. године када је започела агресија Сила Осовина на југославенску краљевину, Мошков је предводио чету (100 терориста) која је чувала Анту Павелића, потоњег поглавника клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске. Јуна исте године добија команду над 300 бојовника који су постали ткз. Поглавникова тјелесна бојна (ПТБ). Они су чували самог Павелића, Владу и Предсједништво у Загребу.

У војној хијерархији оружаних снага НДХ Мошков је брзо напредовао, од мајора преко пуковника па до генерала, јер је добро обављао посао етничког чишћења и геноцида против Срба на подручју: Кордуна, Славоније, Баније, Загорја, града Загреба...итд. Добио је 1944. године и право да командује ткз. Поглавниковим тјелесним здругом (ПТЗ) који је бројио 7.000 особа под оружјем.

Сем војничког чина Анте Мошков према свједочењима имао је велики политички утицај и сматра се једним од врло блиских сарадника Анте Павелића, код кога је могао ући без куцања и најаве.

Мошков је у посљераној емиграцији дошао у сукоб са Павелићем око покраденог злата јер се нису могли договорити гдје и како ће са тим, јер је Мошков имао жељу да помогне финансирање ткз. Крижара, хрватске гериле која се вратила илегално у Југославију и водила борбе са јединицама КНОЈ-а.

На једном путовању по Апенинима Мошкова су ухапсиле британске окупационе снаге у прољеће 1947. године и испоручиле су га комунистичким властима у Југославију. Он је спроведен у затвор гдје је и умро почетком наредне године.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић * Мирко Пук

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић * Усташе

Алојзије Степинац * Црна Легија * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Мијо Бабић * Андрија Артуковић * Џафер Куленовић

Иван Шарић * Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански дужноснициВладимир Крен *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Тења * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско * Лепоглава

Пријдор * Маглај * Добој * Огулин * Зеница * Пакленица * Ђаково

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево * Винковци

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожинДивосело

Садиловац * Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Паланчиште * Пискавица * Драксенић

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Стари БродШидГрабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Шегестин * Корићка јама * Бијели Поток * Гаравице

Вуковар * Миострах *

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Петар Дабробосански

Љубан Једнак * Даница ПрашталоВукашин Мандрапа

Зорка Делић * Љубомир Млађеновић * Марија Почуча

Марко Бошковић * Српска банка * Гламоч * Славско Поље

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови * Magnum Crimen

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Залазак стољећа

Благослов Ватикана * Деца у жици * Без кајања * Пјесма Ђурђевдан

Мук * Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига * Ожиљак

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта * Једење Богова

Личка трагедија * Не окрећи се сине * Покољ у Глини * Дјеца Козаре

Цазинска Крајина * Тотални геноцид * Фратри и усташе кољу

Политика терора *

 

 

ЖИВОТОПИС

Анте Мошков је рођен 7. јула 1911. године у селу Шпиљари на јадранском приморју, недалеко Котора. У то време то је био саставни дио Хабзбуршке монархије, односно административно је потпадао под аустријску покрајину Далмација.

Дјетињство и школовање

Одрастао је у Боки Которској, на Јадрану, а у Херцег Новом је похађао школу за учитеље на њемачком језику. Матурирао је у граду Котору.

Одлази у Сарајево гдје је уписао војну школу, коју је завршио 1931. године и произведен у чин наредника.

Није му се допала војна служба, па је уписао студије психологије на загребачком универзитету. На факултету је Мошков био активан на свим ваннаставним активностима и постао секретар студентстког удружења.

Друштвени активизам

Привлачиле су га политичке странке које су имале прохрватску оријентацију. У периоду 1932-1933 Мошков је имао чак више оријентацију ка социјалистичким увјерењима него ли ултрадесничарским. Због својих друштвених активности дошао је под присмотру полиције.

У мају 1933. године напшта домовину и одлази у Аустрију гдје се састао са Ивом Херенчићем који га позива да се придружи активистима тзв. Усташког покрета у Италији, што је Мошков прихватио. Та организација је имала шовинистичке и расистичке идеје, а начин рада им је био фашистички. Уз све то уживали су подршку Мусолинијевог режима и Римокатоличке цркве.

Обишао је неколико кампова, односно центара за обуку где су се држали курсеви за тероризам и диверзије. Једно вријеме је био командант једне чете, али бива смјењен јер је дошао у сукоб са управником логора Оливието (недалеко Торина). Посље тога спушта се на југ Апенинског полуострва и борави на Липарским острвима гдје је такође постојао камп за хрватске емигранте и добија поново команду над четом. Ту је провео 7 година.

Публикације

Анте Мошков је написао књигу "Павелићево доба", која је објављена шездесетих година 20. вијека, односно након његове смрти. То је урадио адвоката Владимир Ивковић уз помоћ Богдана Кризмана.

 

ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ

У прољеће 1941. године Краљевина Југославија се нашла у тоталном непријатељском окружењу (изузев Грчке). Агресија је започела 6. априла од страње Њемачке, а придружују се наредних дана: Италија, Бугарска, Мађарска и Албанија... док је Румунија дала своју територију Вермархту. Југославенска територија је раскомадана јер је отпор био слабашан и владало је велико дезертерство и издаја Хрвата, Словенаца и муслимана.

Анте Павелић као вођа Усташког покрета је кренио ка Загребу, а његово обезбеђење је  било стотинак чувара које је предводио лично Анте Мошков.

Дана 10. априла 1941. у Загребу је проглашена клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска, под благословом Ватикана и добијали су директиве од Римске курије. На челу НДХ стајао је монструозни двојац: поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац.

Мало касније, јуна мјесеца те године Мошков постаје заповједник ткз. Поглавникове Тјелесне Бојне (ПТБ). Била је то мања јединица у рангу батаљона, 300 наоружаних особа за лично обезбеђење Павелића.


"Ево зоре, ево дана..."

Већ 11. новембра маршал НДХ Славко Кватерник додјељује признање Мошкову за "храброст" у борбама са четницима и комунистима. Пар дана касније Мошков добија чин мајора, а наредне године у марту и потпуковник. Током зиме 1941-1942 Мошков је са својим одредима имао крволочну одисеју по Кордуну гдје су направили стравичне покоље над Србима цивилима,а уништавана је и паљена њихова имовина.

Средином 1942. године добија чин пуковника. У то доба Мошков постаје добра пријатељ са Вјекославом "Максом" Лубурићем, који је био официр Усташке Надзорне Службе. Њима двојици је био надређен пуковник Томислав Серетић.

Маја 1942. године основан је ткз. Поглавников Тјелесни Здруг, оружана формација која ће наредне године достићи скоро 7.000 особа под оружјем. Мошков је постављен за команданта ПТЗ, а дужност му је била да обезбеђује министре, као и важне зграде у НДХ. Овај ПТЗ је био иначе лично подређен Павелићу.


Постројавање Здруга

Од октобра 1942. до јула 1944. Мошков је са својим батаљонима имао низ крвавих одисеја по Жуберачком и Загорјанском крају у којима су опет ти крајеви чишћени од Срба... исто тако и у сјеверним дијеловима Горских Котара, Билогоре, Подравине, Мославине...итд. За те добро обављене "послове" је похваљиван и награђиван, штавише добија и титулу "хрватског витеза".

У стварности, Мошков није имао само војнички чин, већ је био особа са великим политичким утицајем који је могао много и радио је шта је хтео. Спада у мању групу усташких официра који су смјели доћи у Поглавников кабинет без куцања и претходне најаве. Када је дошло до чувене побуне "Лорковић-Вокић", поглавник Павелић је послао Мошкова да то угуши крајем 1944. године, иако је он касније на суду тврдио да нема везе са тим.

Новембра 1944. године дошло је до престројавања оружаних снага НДХ, тачније спојене су Усташка војница и Домобранство, па је Анте Мошков постао заповједник загребачке Прве (ударне) дивизије НДХ. Наредног мјесеца Мошков добија чин генерала. Он са својом јединицом је био изузет од њемачке команде.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат * Стјепан Саркотић

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани * Стјепан Дуић

Црна Романија

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебитски устанак * Софијска декларација * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић * Дивосело

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо * Логор Госпић

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Стари Брод * Мирослав Филиповић

Сисак * Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати * Шид

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Међеђа * Гаравице * Усташе

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков * Динко Шакић

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић * Пискавица

Славко Квартерник * Јуре Францетић * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum Crimen * Даница Праштало

Калати * Машвина * Возућа * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Дамјан Штрбац * Петар Дабробосански * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак * Драксенић

Виктор Гутић *

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар * Стево Крајачић

Тајни досије Тито * Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Звонко Бушић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Делнице * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно Бушић

Револуционарно Братство *

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја * ГрубориОркан

Медачки џеп * Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице * Паулин Двор

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде * Олујић

Добросав Парага * ОткосКорански мост * Анте Готовина * Шпегељ

Вировитица * Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанка

Божићни Устав * МаксимирТомислав МерчепЗадар * Јанко Бобетко

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Благо Задро

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш * Сплит

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић * КнинОсијек

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Книн * Владо Миланковић

 

Почетком маја 1945. године када су партизанске јединице силовито наидирале ка Загребу, а усташе панично бјежале ка Аустрији и Италији, Анте Павелић овлашћује Мошкова да преговара са Западним савезницима (Британцима и Американцима) око предаје и заштите од "совјета". Међутим, било је сувише касно, па су преговори били неуспјешни.

 

ЕМИГРАЦИЈА И СМРТ

Тако је и сам Анте Мошков кренио 8. маја 1945. ка Аустрији, а посље се спушта ка Италији гдје је са собом носио товаре опљачканог злата од Јевреја и Срба током рата.

У новој емиграцији Мошков и Павелић су имали жестоку свађу крајем 1945. године, јер се нису могли договорити око подјеле злата и шта радити са тиме, гдје га склонити...итд. Мошков је хтио да помогне ткз. Крижаре, хрватско-муслиманску герилу која је имала упаде у Југославију и жељела устанак против Титовог режима. Са Крижарима није имао добар контакт, вратио се 1946. године у Италију. Али је он тада дао Божидару Каврану 9 сандука са златом за финансирање његове гериле.

Октобра 1946. године код Венеције Анту Мошкова хапсе британске окупационе власти који га спроводе у Рим. Априла 1947. године возом је послат за Југославију гдје је планирано његово испоручење. Знајући шта га чека покушао је самоубиство (пресјецањем вена), али безуспјешно.

Ипак, на граници га преузимају агенти УДБЕ (тајне полиције) и спроводе у истражни затвор у Загребу. Тамо је подвргнут испитивању и мучењу јер је тражено од њега да одаје информације о опљачканом злату, али и хрватско-усташким мрежама у Италији. Није познато шта је он од свега рекао Удбашима.

Зна се да је осуђен на смртну казну за учешће у злочинима против цивилног становништва током Другог свјетског рата. Званична верзија говори и да је погубљен пред стрељачким водом почетком 1948. године... међутим, контраверзе пишу да о томе нема записа.

 ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Плав и Гусиње

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевацКочевски масакр

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Лесковац * Шид

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика * Кикинда

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Сириг * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци * Валтер Браухич

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић * Аћиф Ефендија

Италијанска војскаХенрик ВертМирко Пук * Бенито Мусолини

Бугарска војскаМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани * Џафер Дева

Асен Николов * Балисти * Адолф Хитлер * Бенито МусолиниНДХ

Мидхат Фрашери * Анте ПавелићВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Јозеф Јанко * Осман Растодер *

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић * Љубан Једнак

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету * Љубо Млађеновић

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча * Острожин

Дабробосански и Милешевски * Достиеј Васић * Николај Велимировић

Ристо Лојпур *

ЛОГОР

Шарвар * Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг * Карашок

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка * Јастребарско

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen * Пацовски канали

Књига из тишине * Кордунашки процес * Личка трагедија * Билогора

Бог и Хрвати * Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка * Црна књига

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Срем * Лежимир *ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Јасеновац најцрње српско стратиште

Молитвено сјећање за жртве Вуковара и Подунавља биће 20.11.2021. у Београду

Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 18.11.2017. у Сремској Каменици

Хрватско-муслимански злочини у Власеничком срезу 1941-1945

Златко Вајлер: Мој боравак у паклу и бекство из њега

Најава: Молитвено сјећање за великомученике јулско-августовских усташких покоља у НДХ биће у Београду 06.08.2022Оцените нам овај чланак:
Tags:
ANTE MOSHKOV
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
ANTE PAVELIC
TJELESNI ZDRUG
PRVA DIVIZIJA
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
USTASKA EMIGRACIJA
ITALIJA AUSTRIJA
TAJNA POLICIJA
JUGOSLAVENSKA UDBA
PROLECE 1945
OFICIR GENERAL
BENITO MUSOLINI
BOZIDAR KAVRAN
GRUPA KRIZARI
BOKA KOTORSKA
SLAVONIJA BILOGORA
PODRAVINA MOSLAVINA
OPLJACKANO ZLATO
LORKOVIC VOKIC
KORDUN BANIJA
LIPARSKA OSTRVA
TERORIZAM DIVERZIJE
KATOLICKA CRKVA

Skip Navigation Links