Анте Мошков - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Други свјетски рат
Област: Независна држава Хрватска - НДХ

АНТЕ МОШКОВ


Анте Мошков (1911-1948) је хрватски "вјечити студент", терориста, емигрант тридесетих година 20. стољећа и официр Усташке војнице на почетку Другог свјетског рата, а касније генерал оружаних снага наци-фашистичке НДХ.

За вријеме прве емиграције у Италији обилазио је кампове тј. центре за обуку гдје су хрватски младићи 18-30 година похађали курсеве за терористичко-диверзантске акције. Они су имали велику помоћ Мусолинијевог режима више од десет година, а исто тако и Римокатоличке цркве, јер им је циљ био да униште Краљевину Југославију коју су доживљавали као православно-србски бастион.

Арила 1941. године када је започела агресија Сила Осовина на југославенску краљевину, Мошков је предводио чету (100 терориста) која је чувала Анту Павелића, потоњег поглавника квислиншке Независне Државе Хрватске. Јуна исте године добија команду над 300 бојовника који су постали ткз. Поглавникова тјелесна бојна (ПТБ). Они су чували самог Павелића, Владу и Предсједништво у Загребу.

У војној хијерархији оружаних снага НДХ Мошков је брзо напредовао, од мајора преко пуковника па до генерала, јер је добро обављао посао етничког чишћења и геноцида против Срба на подручју: Кордуна, Славоније, Баније, Загорја, града Загреба...итд. Добио је 1944. године и право да командује ткз. Поглавниковим тјелесним здругом (ПТЗ) који је бројио 7.000 особа под оружјем.

Сем војничког чина Анте Мошков према свједочењима имао је велики политички утицај и сматра се једним од врло блиских сарадника Анте Павелића, код кога је могао ући без куцања и најаве.

Мошков је у посљераној (другој) емиграцији дошао у сукоб са Павелићем око покраденог злата јер се нису могли договорити гдје и како ће са тим, јер је Мошков имао жељу да помогне финансирање ткз. Крижара, хрватске гериле која се вратила илегално у Југославију и водила борбе са јединицама КНОЈ-а.

На једном путовању по Апенинима Мошкова су ухапсиле британске окупационе снаге у прољеће 1947. године и испоручиле су га комунистичким властима у Југославију. Он је спроведен у затвор гдје је и умро почетком наредне године.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани *

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 

ЖИВОТОПИС

Анте Мошков је рођен 7. јула 1911. године у селу Шпиљари на јадранском приморју, недалеко Котора. У то вријеме то је био саставни дио Хабзбуршке монархије, односно административно је потпадао под аустријску покрајину Далмација.

Дјетињство и школовање

Одрастао је у Боки Которској, на Јадрану, а у Херцег Новом је похађао школу за учитеље на њемачком језику. Матурирао је у граду Котору.

Одлази у Сарајево гдје је уписао војну школу, коју је завршио 1931. године и произведен у чин наредника.

Није му се допала војна служба, па је уписао студије психологије на Загребачком универзитету. На факултету је Мошков био активан на свим ваннаставним активностима и постао секретар студентстког удружења.

Друштвени активизам

Привлачиле су га политичке странке које су имале прохрватску оријентацију. У периоду 1932-1933 Мошков је имао чак више оријентацију ка социјалистичким увјерењима него ли ултрадесничарским. Због својих друштвених активности дошао је под присмотру полиције.

У мају 1933. године напшта домовину и одлази у Аустрију гдје се састао са Ивом Херенчићем који га позива да се придружи активистима тзв. Усташког покрета у Италији, што је Мошков прихватио. Та организација је имала шовинистичке и расистичке идеје, а начин рада им је био фашистички. Уз све то уживали су подршку Мусолинијевог режима и Римокатоличке цркве, јер су ови имали територијалне претензије на Краљевину Југославију.

Обишао је неколико кампова, односно центара за обуку где су се држали курсеви за тероризам и диверзије. Једно вријеме је био командант једне чете, али бива смјењен јер је дошао у сукоб са управником логора Оливието (недалеко Торина). Посље тога спушта се на југ Апенинског полуострва и борави на Липарским острвима гдје је такође постојао камп за хрватске емигранте и добија поново команду над четом. Ту је провео 7 година.

Публикације

Анте Мошков је написао књигу "Павелићево доба", која је објављена шездесетих година 20. вијека, односно након његове смрти. То је урадио адвоката Владимир Ивковић уз помоћ Богдана Кризмана.

 

ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ

У прољеће 1941. године Краљевина Југославија се нашла у тоталном непријатељском окружењу (изузев Грчке). Агресија је започела 6. априла од стране Њемачке, а придружују се наредних дана: Италија, Бугарска, Мађарска и Албанија... док је Румунија дала своју територију Вермархту. Југославенска територија је раскомадана јер је отпор био слабашан и владало је велико дезертерство и издаја Хрвата, Словенаца и муслимана.

Анте Павелић као вођа Усташког покрета је кренио ка Загребу, а његово обезбеђење је  било стотинак чувара које је предводио лично Анте Мошков.

Дана 10. априла 1941. у Загребу је проглашена клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска, под благословом Ватикана и добијали су директиве од Римске курије. На челу НДХ стајао је монструозни тројац: поглавник Анте Павелић, доглавник Адемага Мешић и кардинал Алојзије Степинац. Хрвати су хтјели да искористе муслимане да им помогну у истребљењу Срба.

Мало касније, јуна мјесеца те године Мошков постаје заповједник ткз. Поглавникове Тјелесне Бојне (ПТБ). Била је то мања јединица у рангу батаљона, 300 наоружаних особа за лично обезбеђење Павелића.


"Ево зоре, ево дана..."

Већ 11. новембра 1941. маршал НДХ Славко Кватерник додјељује признање Мошкову за "храброст" у борбама са четницима и комунистима. Пар дана касније Мошков добија чин мајора, а наредне године у марту и потпуковник. Током зиме 1941-1942 Мошков је са својим одредима имао крволочну одисеју по Кордуну гдје су направили стравичне покоље над Србима цивилима,а уништавана је и паљена њихова имовина. Рушене су православне цркве.

Средином 1942. године добија чин пуковника. У то доба Мошков постаје добра пријатељ са Вјекославом "Максом" Лубурићем, који је био официр Усташке Надзорне Службе и уједно командант свих концентрационих логора на тлу НДХ. Њима двојици је био надређен пуковник Томислав Серетић.

Маја 1942. године основан је ткз. Поглавников Тјелесни Здруг, оружана формација која ће наредне године достићи скоро 7.000 особа под оружјем. Мошков је постављен за команданта ПТЗ, а дужност му је била да обезбеђује министре, као и важне зграде у НДХ. Овај ПТЗ је био иначе лично подређен Павелићу.


Постројавање Здруга

Од октобра 1942. до јула 1944. Мошков је са својим батаљонима имао низ крвавих одисеја по Жуберачком и Загорјанском крају у којима су опет ти крајеви чишћени од Срба... исто тако и у сјеверним дијеловима Горских Котара, Билогоре, Подравине, Мославине...итд. За те добро обављене "послове" је похваљиван и награђиван, штавише добија и титулу "хрватског витеза".

У стварности, Мошков није имао само војнички чин, већ је био особа са великим политичким утицајем у НДХ који је могао много и радио је шта је хтео. Спада у мању групу усташких официра који су смјели доћи у Поглавников кабинет без куцања и претходне најаве. Када је дошло до чувене побуне "Лорковић-Вокић", поглавник Павелић је послао Мошкова да то угуши крајем 1944. године, иако је он касније на суду тврдио да нема везе са тим.

Новембра 1944. године дошло је до престројавања оружаних снага НДХ, тачније спојене су Усташка војница и Домобранство, па је Анте Мошков постао заповједник загребачке Прве (ударне) дивизије НДХ. Наредног мјесеца Мошков добија чин генерала. Он са својом јединицом је био изузет од њемачке команде.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена

Стјепан Саркотић * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани

Црна Романија * Стјепан Дуић

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебит устанак * Софијска декларација * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска

Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић

Дивосело * Логор Госпић * Стари Брод * Међеђа * Шид

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Мирослав Филиповић

Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Гаравице

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков

Сисак * Динко Шакић * Усташе * Пискавица * Возућа

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић

Славко Квартерник * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum CrimenКалати

* Машвина * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Петар Дабробосански  * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак

Дамјан Штрбац * Јуре Францетић * Даница Праштало

Виктор Гутић * Драксенић

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар

Тајни досије Тито * Стево Крајачић * Делнице

  Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно

Револуционарно Братство Звонко Бушић

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја

Медачки џеп * ГрубориОркан * Паулин Двор * Откос

Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде

Добросав Парага * Корански мостВировитица * Шпегељ

Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанкаЗадар

Божићни Устав * МаксимирТомислав Мерчеп * Сплит

* Јанко Бобетко * Олујић * Анте Готовина

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Осијек

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Книн

Јосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владо Миланковић

Благо Задро * Борово Село *  Иван Векић

 

Почетком маја 1945. године када су партизанске јединице силовито наидирале ка Загребу, а усташе панично бјежале ка Алпима, Анте Павелић овлашћује Мошкова да преговара са Западним савезницима (Британцима и Американцима) око предаје и заштите од "совјета". Међутим, било је сувише касно, па су преговори били неуспјешни.

 

ДРУГА ЕМИГРАЦИЈА

Тако је и сам Анте Мошков кренио 8. маја 1945. ка Аустрији, а посље се спушта ка Италији гдје је са собом носио товаре опљачканог злата од Јевреја и Срба током рата.

У новој емиграцији Мошков и Павелић су имали жестоку свађу крајем 1945. године, јер се нису могли договорити око подјеле злата и шта радити са тиме, гдје га склонити...итд. Мошков је хтио да помогне ткз. Крижаре, хрватско-муслиманску герилу која је имала упаде у Југославију и жељела устанак против Титовог режима. Са Крижарима није имао добар контакт, вратио се 1946. године у Италију. Али је он тада дао Божидару Каврану 9 сандука са златом за финансирање његове гериле.

Октобра 1946. године код Венеције Анту Мошкова хапсе британске окупационе власти који га спроводе у Рим. Априла 1947. године возом је послат за Југославију гдје је планирано његово испоручење. Знајући шта га чека покушао је самоубиство (пресјецањем вена), али безуспјешно.

 

СМРТ

На граници код Трста Мошкова преузимају агенти УДБЕ (југославенске тајне полиције) и спроводе у истражни затвор у Загребу. Тамо је подвргнут испитивању и мучењу јер је тражено од њега да одаје информације о опљачканом злату, али и хрватско-усташким мрежама у Италији. Није познато шта је он од свега рекао Удбашима.

Зна се да је осуђен на смртну казну за учешће у злочинима против цивилног становништва током Другог свјетског рата. Званична верзија говори и да је погубљен пред стрељачким водом почетком 1948. године... међутим, контраверзе пишу да о томе нема записа.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * СремДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Уместо да одговара за злочине, Хрватска оптужује

Шта је Пленковић рекао у Србији

Међудржавни или добросуседски односи са Хрватском

Језик и писмо: Шест деценија од српског самопорицања

У јами Бивоље Брдо је највише Срба бачено 11. августа 1941. од стране хрватско-муслиманских фашиста

Покатоличавање Срба западно од Дрине и посљедице

Оцените нам овај чланак:
Tags:
ANTE MOSHKOV
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
ANTE PAVELIC
TJELESNI ZDRUG
PRVA DIVIZIJA
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
USTASKA EMIGRACIJA
ITALIJA AUSTRIJA
TAJNA POLICIJA
JUGOSLAVENSKA UDBA
PROLECE 1945
OFICIR GENERAL
BENITO MUSOLINI
BOZIDAR KAVRAN
GRUPA KRIZARI
BOKA KOTORSKA
SLAVONIJA BILOGORA
PODRAVINA MOSLAVINA
OPLJACKANO ZLATO
LORKOVIC VOKIC
KORDUN BANIJA
LIPARSKA OSTRVA
TERORIZAM DIVERZIJE
KATOLICKA CRKVA

Skip Navigation Links