Осамдесета годишњица од Марсејског атентата на српског краља Александра - www.zlocininadsrbima.com

   

17. октобар 2014.


ОСАМДЕСЕТА ГОДИШЊИЦА ОД МАРСЕЈСКОГ АТЕНТАТА НА СРПСКОГ КРАЉА АЛЕКСАНДРА


Година која нам полако измиче је година великог јубилеја – сто година од почетка Првог светског рата, сукоба великих размера и рата који ће наговестити крвави двадесети век, поготово на простору где је овај сукоб и почео – на Балкану.

Помало у сенци овога великог јубилеја, готово стидљиво се у јавности говорило о осамдесетој годишњици од убиства краља Александра I Карађорђевића који је на српски престо, као регент након повлачења свога оца краља Петра Првог, дошао управо пред почетак тог Великог рата (24. јуна 1914. године). Зашто је то тако одговор треба тражити у нашем односу према великим људима и личностима наше прошлости без обзира шта мислили о њима, а управо се око краља Александра ломе копља око питања да ли је његова историјска улога била позитивна или негативна.

Александар Карађорђевић рођен је 1888. године на Цетињу где је у том моменту боравила његова породица, односно отац Петар, тада кнез, и мајка Зорка, ћерка црногорског књаза Николе. Рођен је као четврто дете својих родитеља и убрзо је остао без мајке која је неколико месеци након његовог рођења умрла.

Са оцем одлази у Женеву где је похађао основну школу заједно са децом из осталих грађанских слојева, а касније се школовао у Петрограду. По доласку у Србију, након ступања на српски престо његовог оца Петра 1903. године, са 15 година ступа као редов у Шести пук српске војске који ће касније управо носити његово име.

 

ПУЦЊИ У КРАЉА

Касније ће се испоставити да је имао изразите војничке особине, а са српском војском активно је учествовао у балканским ратовима и Првом светском рату. Такође, показивао је велики интерес и за књижевност, сликарство и музику што је потврдио и један од његових учитеља Лујо Војновић, а што се манифестује и његовим односом према култури, док краљевски двор постаје стециште културних догађаја поготово након проглашења за престолонаследника 1909. године и повлачења његовог брата Ђорђа. 

[[PSR1940hor]]

У политичком смислу био је изврстан дипломата. Тако нпр. дипломатско изоловану Србију након мајског преврата из 1903. године враћа у живот још пре балканских ратова када се сусреће са бугарским краљем Фердинандом на Копаонику и у Софији, а касније Краљевину Југославију уводи у неколико савеза, попут Мале антанте (Југославија, Румунија и Чехословачка) и Балканског савеза (Југославија, Румунија, Грчка, Турска).

Ови савези којима Балкан више није био опасност за Европу, потврдили су да је он био велики заговорник мира. То међутим није одговарало неким другим силама које су на све начине биле решене да томе стану на пут. У томе су и успели атентатом у Марсеју, 9. октобра 1934. године у којем је поред краља Александра убијен и француски министар иностраних дела Луј Барту. 

Атентат су организовали припадници усташког покрета и македонски сепаратисти окупљени у организацију ВМРО, а директан извршилац био је Владо Георгијев, звани Черноземски, који је по наводима бројних бугарских историчара радио као плаћени убица и за Коминтерну. Иза атентата стајале су Италија и Мађарска, а неки српски историчари сматрају да Немачка није била умешана у организацију овог чина с обзиром да је она у то време била у добрим односима са Београдом. 

Такво стање на Балкану у време владавине краља Александра није одговарало ни савезницима из Првог светског рата, поготово Великој Британији која је помагала хрватске усташе, као ни Француској која након атентата није инсистирала на изручењу Павелића и Кватерника јер је у Мусолинију видела потенцијалног савезника због његовог сукоба са Немачком око Аустрије. 

 

УСПЕО ИЗ ТРЕЋЕГ ПОКУШАЈА

Био је то трећи атентат на краља, претходна два нису успела, онај у Београду 1921. године од стране комунисте Спасоја Стевића, а потом и у Загребу 1933. године када су краља покушале убити усташе Јосип Беговић и Петар Ореб који су ухапшени пре атентата.

Своју судбину и трагичан крај по речима многобројних савременика краљ као да је предосећао:
- „Мислите да ја нисам свестан опасности којима се излажем? Знам ја добро да могу погинути.

То може бити и несрећа за мене лично и моју породицу. Али то није важно. Не држи мене овај народ на овоме месту зато да седим скрштених руку и да водим рачуна о своме животу“, често је говорио.

Још за свога живота у целој тадашњој Југославији у његову част називане су школе, болнице, улице. То се проширило поготово након његове трагичне смрти када му је народ почео дизати и споменике. Један од таквих налазио се и у Вуковару, а овај податак данас је готово непознат овдашњој јавности.

Споменик је првобитно требао бити подигнут његовом оцу, краљу Петру I Ослободиоцу, а иницијатива за подизање таквог споменика дошла је од стране Српске Добровољачке Организације у Вуковару крајем августа те кобне 1934. године. Два дана пре краљевог убиства изабран је и Акциони одбор за подизање споменика који је крајем октобра, након убиства краља и донео одлуку да споменик у Вуковару буде подигнут управо у част убијеног краља Александра.

На челу ужег одбора за подизање споменика налазио се тадашњи вуковарски градоначелник Вјекослав Гречл који ће се касније на уговору са изабраним вајаром Марином Студином из Сплита потписати ћирилицом. Овај уговор потписан је 1. фебруара 1936. године, а Студин се обавезао да ће за 85.000 динара израдити бронзани споменик висине 2,5 метара. 

Као место споменика одређен је простор између Гранд хотела (Радничког дома) и Вуке, а свечаност откривања одржана је 18. новембра 1936. године. Споменик је открио краљев изасланик, пуковник Милан Прпић, уз химну „Боже правде“ и почасну паљбу, да би потом био освећен, а у свечаном програму присуствовало је мноштво народа док су представници свих вуковарских друштава положили венце. Цела церемонија је преношена на Радио Београду, а репортер је био, касније чувени, Радивоје Марковић, док су орденима Светог Саве и Југословенске круне одликовани најзаслужнији појединци.

 

СПОМЕНИК У ВУКОВАРУ

Споменик је у Вуковару стајао нешто више од четири године, односно уклоњен је већ у априлу 1941. године након слома Краљевине Југославије и окупације од стране Хитлерове Немачке и њених савезника, те стварања Независне државе Хрватске. Краљев споменик са постоља обориле су усташе и Фолксдојчери (ткз. Дунавски Немци) предвођени неким гостионичарем Ото Казилом и одатле је убрзо уклоњен и вероватно касније претопљен. 

Након ослобођења града 12. априла 1945. на враћање споменика нико није ни помислио у складу са новом идеологијом која се између осталог и борила против самог краља и уопште монархистичког типа владавине, док је сам краљ Александар у очима комуниста био један од најомраженијих ликова. Из данашње перспективе, у јеку снажне борбе против ћирилице у овом граду којом се потписивао и некадашњи вуковарски градоначелник иако није био Србин, идеја за враћањем споменика била би потпуно сулуда.

Није Вуковар био усамљен по овом питању.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена

Стјепан Саркотић * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани

Црна Романија * Стјепан Дуић

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебит устанак * Софијска декларација * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска

Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић

Дивосело * Логор Госпић * Стари Брод * Међеђа * Шид

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Мирослав Филиповић

Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Гаравице

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков

Сисак * Динко Шакић * Усташе * Пискавица * Возућа

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић

Славко Квартерник * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum CrimenКалати

* Машвина * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Петар Дабробосански  * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак

Дамјан Штрбац * Јуре Францетић * Даница Праштало

Виктор Гутић * Драксенић

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар

Тајни досије Тито * Стево Крајачић * Делнице

  Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно

Револуционарно Братство Звонко Бушић

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја

Медачки џеп * ГрубориОркан * Паулин Двор * Откос

Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде

Добросав Парага * Корански мостВировитица * Шпегељ

Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанкаЗадар

Божићни Устав * МаксимирТомислав Мерчеп * Сплит

* Јанко Бобетко * Олујић * Анте Готовина

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Осијек

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Книн

Јосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владо Миланковић

Благо Задро * Борово Село *  Иван Векић

 

Споменици краљу Александру ницали су и у другим градовима у данашњој  Хрватској попут Вараждина, Удбине, Сушака (део Ријеке). Међутим, у хрватској јавности данас помисао на краља Александра изазива бројне негативне реакције и он се означава као главни кривац за све оно лоше што се дешавало на овом простору између два светска рата, а посебно му се на терет ставља стандардна етикета да је био један од твораца великосрпске идеје. Заправо, стварност је била другачија. Он је имао жељу да буде краљ Југословена, а то се можда највише манифестује на његовој верској толеранцији, стварању југословенске војске или нпр. жељи да се створи једна јединствена академија наука и уметности са југословенским предзнаком.

У сваком случају, овај изданак две племените крви, праунук Карађорђев и Његошев, био је у правом смислу аристократа, владар, војник и на крају мученик. Из ових његових особина и народ ће га касније красити многобројним именима: осветник Косова, Ујединитељ, краљ мученик.

 

ТЕСЛА И ВЛАДИКА НИКОЛАЈ О КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ

У ауторском тексту под називом „У част Краља Александра“ Никола Тесла је 19. октобра 1934. године у Њујорк тајмсу између осталог записао: „Александар ће заувек живети у сећању свог народа као херојска фигура импозантне величине. Попут Вашингтона и Линколна Југославије – као Вашингтон способан и неустрашив генерал који је ослободио своју земљу од угњетавања; као Линколн мудар вођа и патриота који је завршио у мучеништву.“ 

Поводом двадесете годишњице од убиства краља, владика Николај Велимировић у својој беседи је рекао: "Ми не морамо звати нашег краља великим иако је он био велики и вероватно највећи од свих владара свога времена на овој планети. Али ћемо га звати племенитим, родољубивим, милостивим, добрим, поштеним у временима у којима је живео. Убиство његово било је сигнал за Други светски рат, за хаос и неред који је одмах после тога настао у свету."

 

Аутор: Срђан Секулић
Преузето од: Извор бр. 102
14.10.2014.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 4,878  пута
Број гласова: 14


Tags:
MARSEJSKI ATENTAT
KRALJ ALEKSANDAR
JURE FRANCETIC
OPSTINA VUKOVAR
OKTOBAR 1934
NOVEMBAR 1936
USTASKI ZLOCINI
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
ZAPADNI SREM


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Јаме безданке - Масовне гробнице Срба у Лици 1941-1945

Јасеновац (ни)је ослобођен

Заборављена јасеновачка жртва: Добротвор Лазар Бачић

Заборављена Вуковарска резолуција или како је Западни Срем поклоњен Хрватима 1939. године

Чији се злочинци шетају Вуковаром

Преживели логораши траже усвајање резолуције о осуди геноцида у НДХ

Судбина породице Николе Калабића: Сина Милана убили, ћерку Мирјану послали у партизане, а жену Борку у затвор
Поделите ову вест, нека се чује истина...Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10.12.2015.     Има 2389 прегледа и 5 гласова.

Пачетин и Голобок: Побратимство дуго четири деценије
Објављено: 17.09.2015.     Има 2439 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24.08.2016.     Има 2455 прегледа и 5 гласова.

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 02.10.2016.     Има 2459 прегледа и 10 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 02.02.2017.     Има 2460 прегледа и 0 гласова.

Биографије Срба које треба памтити
Објављено: 11.03.2016.     Има 2482 прегледа и 5 гласова.

У Вуковару основано удружење просветних радника "Свети Сава"
Објављено: 06.02.2015.     Има 2483 прегледа и 0 гласова.

Потребна боља сарадња САНУ и Срба ван Србије
Објављено: 15.10.2015.     Има 2484 прегледа и 5 гласова.Skip Navigation Links