Убијен у Задру 1991. године, а води се као жртва “Олује“ - www.zlocininadsrbima.com

   

17. септембар 2015.


УБИЈЕН У ЗАДРУ 1991. ГОДИНЕ, А ВОДИ СЕ КАО ЖРТВА “ОЛУЈЕ“


Бивши полицајац Мане Ромић из Пристега у бенковачкој оштини дошао је у нашу редакцију у жељи да са нама подели причу о нестанку и убиству његовог оца Добре. Причу за коју каже да му срце говори да треба да је исприча, да треба рећи све што зна и да трага за истином, али га у исто време разум опомиње да је боље ћутати.

Ова држава није према свима иста, каже:
- Да човек живи сам била би то друга ствар, али увек је присутан страх за породицу. Србе се стално хапси, а са оне друге стране мало је оних који су одговарали за своја недела пред судовима па се човек пита чему све то и често дође до закључка да не вреди.

Ипак, неке ствари више не могу да се оћуте. Много се прича о ономе шта је било у рату иако је он већ давно прошао. И та прича је увек једнострана. Увек из истог угла. Обојена увек истом бојом.


Лична документа Добре Ромића

- Рођен сам у Бенковцу где сам завршио и средњу школу, а касније сам од 1977. до 1991. године радио као полицајац у Трогиру. Са свима сам био у добрим односима, никоме се нисам замерио и никоме ништа нисам дуговао, али рат је закуцао и на наша врата. Проценио сам да је боље да се склоним из Трогира, из Хрватске.

У августу 1991. године отишао сам у Војводину. Супруга је родом из околине Сомбора па је то било најсрећније решење. Бар сам мислио да је тако, започиње Мане своју причу.

 

СТРАХ ЗА ПОРОДИЦУ

Трогир је каже, напустио највише због страха за своју породицу јер рат се већ увелико захуктао. По целом Јадрану миниране су српске куће и викендице, а у мају 1991. године Манету је одузето и дуго наоружање уз објашњење да њему неће бити потребно. Све то говорило му је да треба да се склони. Уосталом, није био једини који је то тада урадио.

- Почетком 1992. године дошао сам на подручје Ердута, Даља и Аљмаша где сам се поново запослио као полицајац и све до ткз. Мирне реинтеграције радио на месту помоћника командира полицијске станице у Даљу. Током периода реинтеграције био сам шеф смене за три гранична прелаза, а 1999. године сам пензионисан. Није се мене питало, мање-више то сам урадио онако, под мораш, објашњава.


Државна политика: Срушити куће и локале

Током свог полицијског рада те 1991. године био је на много увиђаја када су миниране или паљене викендице и куће Срба на подручју целог Трогира. Све су то, тврди, радиле полицији познате групе, али свеједно нико због тога није одговарао. Полиција одради свој посао, али сви ти предмети остајали су са стране, у некој фиоци, и касније ништа није предузимано.

Његов отац Добре живео је у селу Пристег и бавио се пољопривредом и сточарством. Имао је већ 68 година и био је у пензији па је водио бригу о овцама којих је имао доста. Политика га није занимала и сматрао је да нема разлога да било где оде.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена

Стјепан Саркотић * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани

Црна Романија * Стјепан Дуић

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебит устанак * Софијска декларација * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска

Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић

Дивосело * Логор Госпић * Стари Брод * Међеђа * Шид

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Мирослав Филиповић

Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Гаравице

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков

Сисак * Динко Шакић * Усташе * Пискавица * Возућа

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић

Славко Квартерник * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum CrimenКалати

* Машвина * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Петар Дабробосански  * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак

Дамјан Штрбац * Јуре Францетић * Даница Праштало

Виктор Гутић * Драксенић

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар

Тајни досије Тито * Стево Крајачић * Делнице

  Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно

Револуционарно Братство Звонко Бушић

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја

Медачки џеп * ГрубориОркан * Паулин Двор * Откос

Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде

Добросав Парага * Корански мостВировитица * Шпегељ

Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанкаЗадар

Божићни Устав * МаксимирТомислав Мерчеп * Сплит

* Јанко Бобетко * Олујић * Анте Готовина

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Осијек

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Книн

Јосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владо Миланковић

Благо Задро * Борово Село *  Иван Векић

 

Село Пристег налазило се на самој линији раздвајања, а од дела који су контролисале хрватске снаге био је одвојен шумом. Тог кобног дана стари Добре је недалеко од своје куће чувао овце са још једном женом која је у Пристег избегла из оближњег села Радашиновци.

- Било је то 6. новембра 1991. године када су га два униформисана лица заробила и одвела. Та жена из Радашиноваца која је са оцем чувала овце видела је ту двојицу униформисаних људи који су оцу викали да подигне руке у вис. Тог тренутка је почела да бежи, а ова двојица су је видели и за њом испалили један рафал. Она је пала у неко грмље па су ови помислили да су је убили.

Међутим, она је само пала у несвест и када је дошла к себи видела је да нема ни оца, а ни оваца. Када је дошла кући овце су се већ саме вратиле, али оца није било. Мој старији брат, који је такође избегао из Задра јер му је кућа била минирана, претражио је целу околину, али оца није нашао па је све пријавио команди француског батаљона који се тамо налазио, прича Мане.

 

ЗАМЕТАЊЕ ТРАГОВА

Један припадник француског батаљона отишао је у задарску полицијску станицу и тамо му је речено да је Манетов отац био приведен, али да је након разговора пуштен. Све је јавио Менетовој мајци Стеванији.

- Иако је он са мајком више пута разговарао и увек говорио исто данас знам да та информација није била тачна јер су моја сестра и зет у то време још увек били у Задру у својој кући и он би им се сигурно јавио да је био жив. Да је отац нестао ја сам сазнао тек крајем новембра или почетком децембра, не сећам се више.


Кућа Ромића 2014. године

У Задар сам отишао тек након хрватске реинтеграције почетком 1998. године. Наравно, отишао сам у полицију да се распитам за судбину мог оца, али без успеха. Иако ми у самој станици нико ништа није хтео рећи ипак сам успео да сазнам да је он заиста био приведен у задарску полицију, али и то да није пуштен него да је тамо истог дана и убијен заједно са још неколико људи и сахрањен на источној страни ван задарског гробља. Ту су биле две масовне гробнице које су 1997. године откопане, а посмртни остаци убијених су пребачени у Загреб, каже Мане.

Када се обратио Министарству бранитеља и Управи за заточене и нестале добио је одговор да је његов отац нестао у „Олуји“ и да Управа нема податке о његовој судбини.

- Како онда знају да је нестао у „Олуји“ ако не знају ништа о његовој судбини?, пита се Мане и  закључује.

- Мислим да на тај начин овај злочин над мојим оцем покушавају да заташкају јер он није био жртва „Олује“ него је убијен много раније, односно 1991. године. Мој отац јесте био Србин, али није био ни побуњени ни овакав или онакав. Он је само чувао своје овце и ни у шта се није петљао јер није ни могао.

Имао је 68 година и увек је говорио како ником ништа није дужан нити је коме нешто крив. Можда је томе кумовао и мој одлазак из полиције па је убиство мог оца била некаква освета, не знам. Често себи постављам то питање, али како неко други може да одговара за туђе поступке.

ХРВАТСКА ОЛУЈА НАД КРАЈИНОМ - АВГУСТ 1995.

 ЛИКА

Маша Торбица * Гордана Веселиновић * Изјаве Личана

Наташа Дракулић * Ђурђица Поповић * Милан Марчетић

Богдан Пантић * Ђурђа Смољановић * Милка Павлица

Радован Мирић * Анка  *  * Нина Аралица

 КОРДУН

Миле Ромчевић * Душко Дејановић * Милија Јовановић

Бојан Арбутина * Бојана Кекић

 БАНИЈА

Јана Батало * Керуша Дена * Стево Радошевић

Данијела Стефановић * Снежана Келеува

Невенка Добрић * Ранко Кнежевић

 ДАЛМАЦ.

Милош Дегенек * Марта Дрпа * Саво СтијељаКнин

Гордана Попадић * Јанко ЋакићСлађана Комазец

Саво Бура * Кристина Безбрадица * Марија Радић

ВуковићкеВесна Дамјанић * Александра Кресовић

 ПУБЛИК.

24 године касније * Видео документи * Хронологија Олује

Осмех на сликама * Петровачка цеста * Дражен Спасић

Траговима августа * Затворите прозоре

 

СУМЊА У ЕКСХУМАЦИЈУ

Мане не верује да ће икада наћи остатке свог оца, можда један део. Приликом откопавања из тих масовних гробница сумња да је ико водио рачуна о томе да се кости не помешају. Два пута је каже, био позван да остави свој ДНК у сврху идентификације, али од тога још увек нема ништа.

- Био сам на задарском гробљу и видео то место које је откопавано багером и не верујем да је та ексхумација урађена како треба. Ако мој отац на крају ипак буде идентификован на основу ДНК анализе могло би да се утврди узрок смрти, начин и приближно време смрти. Ако се утврди да је убијен требало би трагати за починиоцем и све би требало да се ради по службеној дужности. Можда треба платити ако то затражим, а ја за то немам средстава, каже разочарано.

Све што се у то време дешавало у задарској полицији никада се неће открити јер ту се догодило много лоших ствари, мишљења је Мане.

- У свему томе учествовало је више људи и сигурно никоме није у интересу да се по томе копа. Верујем да мој отац није био једини који је убијен 1991. године, а данас се води као жртва операције „Олуја“. Сигурно је много и оних који су убијени и током 1992. или 1993. године па се сада воде као жртве из „Олује“.

Није исто ако погинеш од граната или те неко одведе и убије. За оно прво тешко је неког окривити, али за ово друго неко би морао да одговара и зато све ово и јесте овако, закључује.

 

Аутор: Славко Бубало
Извор бр. 125
Објављено 16.09.2015.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 4,666  пута
Број гласова: 54


Tags:
ZADARSKA POLICIJA
DALMATINSKA ZAGORA
HRVATSKI ZLOCINI
AVGUST 1995
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
BENKOVAC PRISTEG
ZRTVE OLUJE
DOBRE ROMIC
UBIJANJE CIVILA
NOVEMBAR 1991
SLAVKO BUBALO


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Досије Загреб: Потврђена оптужница против хрватског држављанина Бранка Тунића Албанца

Зaгрeб нe признaje злочинe нaд Србимa (2): Смртоносни рaфaли нa кућном прaгу Јаковљевића

Нaвршaвa сe 31 годинa од хрвaтског злочинa у Бjeловaру и jунaчког подвигa мajорa Тeпићa и Стоjaдинa Мирковићa

Лицемерје спомен-обиљежја на Казанима и ругање србским жртвама у Сарајеву

Досије Мостар: Силовање Србкиња у логорима ХОС и ХВО 1992-1995

Сaопштeњe поводом прољeтног “ловa” нa Србe из Хрвaтскe

Сма­ње­на ка­зна окри­вље­ном за зло­чин над Ср­би­ма: Хусеин Мујановић на слободи
Поделите ову вест, нека се чује истина...Родитељи најодговорнији за развој интелигенције свог детета
Објављено: 17.04.2015.     Има 2600 прегледа и 0 гласова.

СПД "Привредник" у Загребу промовише производе Срба из Хрватске
Објављено: 29.12.2014.     Има 2601 прегледа и 5 гласова.

Славко Бубало: Пекар, лекар, апотекар
Објављено: 11.01.2016.     Има 2603 прегледа и 5 гласова.

Трибина у Даљу: Рат је гадна ствар, а за онога ко га изгуби мир је још гори
Објављено: 28.03.2016.     Има 2603 прегледа и 5 гласова.

Задужбинарство је крвоток нашег народа
Објављено: 19.11.2015.     Има 2609 прегледа и 20 гласова.

Случај Брђани: Смета им часни крст и ојкача
Објављено: 27.07.2016.     Има 2609 прегледа и 5 гласова.

Трибина о Ћопићу: Весник слободе и пророк апокалипсе
Објављено: 02.10.2015.     Има 2612 прегледа и 15 гласова.

Орлови, муве, шарања и границе затварања
Објављено: 02.10.2015.     Има 2613 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links