Заборављена Вуковарска резолуција или како је Западни Срем поклоњен Хрватима 1939. године - www.zlocininadsrbima.com

   

21. децембар 2021.


ЗАБОРАВЉЕНА ВУКОВАРСКА РЕЗОЛУЦИЈА ИЛИ КАКО ЈЕ ЗАПАДНИ СРЕМ ПОКЛОЊЕН ХРВАТИМА 1939. ГОДИНЕ


Прва јужнославенска држава: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца званично је проглашена 1. децембра 1918. године у Београду. Одлука о њеном формирању је донета Декларацијом у Нишу на седници Народне скупштине Краљевине Србије 7. децембра 1914. године на почетку Великог рата, а касније је било још неколико историјских момената: Југославенски одбор, Крфска декларација... итд.

Само пар дана пре овог Прводецембарског проглашења, важно је рећи да је Краљевина Србија крајем новембра месеца 1918. године имала у свом саставу територију од Улциња и Битоља до Печуја и од Дрине до Ђердапа односно Старе Планине. Тачније, Војска Краљевине Србије је након пробоја Солунског фронта силовито јуришала и сламала линије аустроугарских, немачких и бугарских армија... они су наставили са својим ослободилачким походима и преко Саве и Дрине, на велику радост тамошњег становништва.


Србско Војводство у другој половини XIX века

У Руми је 24. новембра 1918. године одржан Велики народни збор у коме су делегати из читавог Срема предвођени Др Жарком Миладиновићем једногласно донели одлуку о присаједињењу Краљевини Србији. Међу тим делегатима било их је из Вуковара. Исто то је урађено дан касније у Новом Саду, када су делегати Барање, Бачке и Баната донели идентичну одлуку. Тиме је остварен вишевековни сан предака о спајању са сународницима и кидање веза са Бечом и Будимом тј. аустроугарским завојевачима. Није згорег споменути да су и братија из Црне Горе на Подгоричкој скупштини 26. новембра изгласали исто.

Првобитна административна подела у Краљевини СХС била је таква да су фомирано осам покрајина:

 1. Словенија
 2. Хрватска и Славонија
 3. Далмација
 4. Босна и Херцеговина
 5. Црна Гора
 6. Војводина (Барања, Бачка и Банат)
 7. Северна Србија
 8. Јужна Србија

Овакво стање није дуго опстало, свега две године 1920-1922.

Касније су целу државу уситнили на 33 административне области, а то је опстало непуних десет година... да би 3. октобра 1929. године држава променила назив у Краљевина Југославија.

Међутим, 1931. године долази до нове админстративне поделе на девет бановина и један округ:

 1. Дравска бановина, седиште Љубљана

 2. Савска бановина, седиште Загреб

 3. Приморска бановина, седиште Сплит

 4. Врбаска бановина, седиште Бања Лука

 5. Дринска бановина, седиште Сарајево

 6. Зетска бановина, седиште Цетиње

 7. Дунавска бановина, седиште Нови Сад

 8. Моравска бановина, седиште Ниш

 9. Вардарска бановина, седиште Скопље

 10. Београдски округ

Оно што овде се мора напоменути, да је у осам бановина од девет проценат заступљености Срба био врло висок, од 50-95%... што ће рећи да је србски живаљ на простору од Вардара до Купе чинио апсолутну већину и у националном и у верском кључу.

Није баш тачно познато из ког разлога су рађене све те поделе и цепкања, али се намеће некако закључак да се краљ Александар I Карађорђевић стално додворавао хрватским политичарима желећи да очува јединство државе која је створена на србској крви и костима... јер Словенци и Хрвати (тада остале новокомпоноване нације: македонска, црногорска и муслиманска нису ни постојале) су на почетку Првог светског рата облачили углавном униформе Хабзбуршке монархије и кидисали на србску нејач, како у Мачви и Подрињу, тако и Поморављу, Јадарско-колубарском басену и биле им крваве руке до рамена. Ко не верује, нека прочита документацију др Рудолфа А. Рајса, швајцарског форензичара. Није то све, они су били део солдатеске која је рушила Његошеву капелу на врх Ловћена почетком 1916...

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

БИТКЕ

Добруџа * Горничево * КајмакчаланЛегет Поље * Мојковачка врата

ЦерскаЧемерноКолубара и СувоборСолунски фронт

Врањевац * Бој на Гучеву * Мачков камен * Врањевац * Церјак

ЗЛОЧИНЦИ

Вражија дивизија * Стјепан СаркотићРудолф Браун

Хрватско-славонски корпус * Либоријус Франк * Вилхем Рајнер

Михаило АпелШуцкори * Војска Аустроугарске * Оскар Поћорек

Франц Јозеф * Босанско-херцеговачки корпус

ЛОГОРИ

НежидерДобој * Маутхаузен * Омолуц * Болдогасоњ

Ашах * Улм * Броумов * Арад * Нађимер * Јиндриховице

Сливен * Пловдив * Шумен * Панчарево * Џумаја

ЗЛОДЕЛА

И ЖРТВЕ

Зворник и Тузла * Дубока долина * Бугарска љуљашка * Горње Павловце 

Бугаризација * Окупација Београда * Сарајевска кристална ноћ

Валадново * Голгота преко АлбанијеТоплички устанак * Романија

Мачва и ПодрињеВишеград * Сурдулица * Драга Петронијевић

Лесковачка резолуција * Вељко Чубриловић * Саво Ускоковић

ЈУНАЦИ

Коста ВојновићДрагољуб Јеличић * Гвоздени пук * Михаило Маџаревић

Живојин Мишић * Степа Степановић * Радомир Путник * Јанко Вукотић

Петар Бојовић * Милунка Савић * Војвода Вук * Душан Пурић * Илија Влајић

Јелена Шаулић * Петар Мариновић

ПУБЛИКАЦ.

СПОМЕНИЦИ

Где цвета лимун жут * Ватикан у Великом ратуЧујте Срби

Епитаф војнику * Врбовачке косе * Албанска Голгота

Мензел БургибаСлавенко Терзић * Зејтинлик

 

Раних тридесетих година 20. столећа, када је у Европи дошло до великог бујања нацизма у Њемачкој и Шпанији и деценију раније фашизма у Италији... то је допринело да се Хрвати у југославенској краљевини радикално побуне за "своја права" и дигну још више глас за извесном аутономијом, под утицајем Римокатоличке цркве наравно, јер Ватикан је на Југославију гледао као православни бастион и толика ортодоксна земља их свакако није могла радовати.

Суштински, Хрвати су већ имали довољно својих остварених права, али је проблем био што њима никаква аутономија није давала задовољавајуће тј. коначно решење. Њима је само независна држава са етничком и верском чистотом задовољавала апетите. При чему треба додати да су територијалне претензије биле нерално велике да не кажем конкистадорске.

После неколико година злопаћења око хрватске аутономије краљ Александар је на крају увидео да мора нешто да им да и да је време да се повуку границе по националном кључу. Ту долази до нових проблема, јер су Хрвати претендирали далеко више под понуђеног. У лето 1934. године краљ Александар наређује да се то више реши и да се створи Бановина Хрватска. У односу на ону која је проглашена пет година касније, ова је имала три пута мању површину, односно укључивала је само: Загорје, Кордун, Банија и већи дио Лике... што значи да није био спреман да им да Срем и Славонију, ни делић Босне и Херцеговине нити Далмацију са Дубрновником. Контраверзне приче говоре да је нашем Краљу управо то била смртна пресуда, јер је он исте године одведен у Француску, одакле се није вратио жив, пошто су хрватско-бугарски терористи извршили Марсејски атентат 9. октобра...

Влада Цветковић-Мачек је 28. августа 1939. године донела одлуку да се створи Бановина Хрватска, тако што се спајају Савска и Приморска бановина, али им се додају мањи делови: Дринске, Зетске и Дунавске бановине. Ово је био историјски преседан, јер су Хрвати добили велики део територије где они нису имали уопште већину чак ни релативну. Парадокс је то што су политичари из Београда пристали на тако нешто, вероватно из страха односно због претњи из Берлина и Рима.

У Вуковару 21. децембра 1939. године одржава се протесни скуп који су иницирали: Марко Р. Бингулац и Марко Љ. Бугарски (чланови Србског Културног Клуба) на који су дошли представници локалних политичких и црквених власти из следећих места: Габош, Борово, Трпиња, Вуковар, Маркушица, Вера, Пачетин, Негославци, Бобота, Острово, Бршадин, Миклушевци, Маринци, Опатовац, Палача, Сотин, Чаковци...итд. Такође, овако нешто је урађено и у Шиду, Илоку и Винковцима. Више него било шта је важно рећи да је проценат Срба у вуковарској општини тада био преко 65%... јер тада није било Југославена, нити досељеника из Херцеговине који су скупа са истребљењем у Другом светском рату радикално нарушиле националну и верску структуру града на Вуки.

Демонстрације Срба су трајале недељама јер нико није хтео под чизму Загреба, пошто су и саобраћајно и културно више упућени на Нови Сад и Београд. Видели су сами Срби у Подунављу и Посавини колико су јака антисрбска осећања минулих година и каква је индокринација Ватикана.

Штавише, наредне 1940. године одлучено је да у овим срезовима буде организован плебисцит. Међутим, до тога никада није дошло, јер су представници власти у Београду то немерно одуговлачили, свесни да би се на плебисциту велики део грађанства изјаснио да жели да живи у Бановини Србији (која је била у припреми) или бар Дунавској бановини, а то би опет донело нове проблеме и притиске.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани * Сребреница

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 

Априла 1941. године и сама Краљевина Југославија је била нападнута од Сила Осовине и раскомадана. Наравно, највећи део је ушао у састав клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске све под благословом Ватикана. Поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац били су ноциоци геноцида против Срба, Јевреја и Рома. Преко 1.500.000 Срба је прогутала НДХ за четири ратне године, што у логорима, шумама, јамама, колонама, кућама, бунарима...


Титова екипа снова

Комунистичко руководство које су и након рата предводили: Јосип Броз, Моша Пијаде, Милован Ђилас, Едвард Кардељ, Коча Поповић, Алкесандар Ранковић, Владимир Бакарић... одлучише да Вуковар, Винковци, Илок буду део Народне Републике Хрватске.

Можда тада ни сами вуковарски Срби нису били свесни зашто и како се то догађа, али каснији догађаји односно рат деведесетих година 20. столећа је свакако показао да све те ствари нису биле случајне, већ да је Вуковар заправо поклоњен Хрватима због изласка на Дунав, а исто тако и Далмација и Дубровник због изласка на Јадран.

Свакако да је грандоманија озбиљна аномалија, да не кажем болест код Хрвата, јер Срби су одувек били јаки на бојном пољу, а у миру су готово све (из)губили зашта им преци плаћаше главом. Да ли је то само пуки недостак дипломатских вештина, исконског безобразлука или нешто треће, одговор историја још није дала, а кад ће... не знамо.

 

Написа: Чуле
21.12.2021.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1,708  пута
Број гласова: 9


Tags:
VUKOVARSKA REZOLUCIJA
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
SIDSKI ILOCKI
OPSTINA VINKOVCI
NARODNI ZBOR
ZAPADNI SREM
DECEMBAR 1939
BANOVINA HRVATSKA
CVETKOVIC MACEK
KRALJ ALEKSANDAR
GRANDOMANIJA APETITI
PODUNAVLJE POSAVINA
MARKO BINGULAC


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Зборник докумената "Усташка зверства" настао од немачких докумената

Епископ Сергије: Гаравице нећемо, не можемо и не смемо заборавити

Годишњица Прводецембарских заблуда

Јасеновац је код Хрвата стање духа

Ћутање одобравање или како су Милановић и Пленковић подржали хрватске неонацисте 2023. у Вуковару

Досије Кореница: Како су хрватски фашисти поморили село Хомољац марта 1945. године

У Словeниjи 1945. године Титови пaртизaни бeз судa стрeљaли 100.000 жртава
Поделите ову вест, нека се чује истина...Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 58 прегледа и 5 гласова.

У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 69 прегледа и 0 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 78 прегледа и 15 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 81 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 144 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 156 прегледа и 5 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 237 прегледа и 10 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 255 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links