Гвоздени пук - www.zlocininadsrbima.com

   

ГВОЗДЕНИ ПУК


Други топлички пешадијски пук "Књаз Михаило"  је назив за најславнију ратну јединицу Србске војске икада. Били су у саставу Моравске дивизије I позива и где год да су се појављивали изазивали су страх, а непријатељ се повлачио.

Ова јединица је првобитно формирана 1884. године као 2. пешадијски батаљон... али касније октобра 1912. године пред Први балкански рат поново стављена у ратну формацију и проширена у Топличком крају, а зборно место је било у Прокупљу.

Војно-способни мушкарци су мобилисани са подручије Јабланице, Пусте Реке, Топлице и Заплања. Кроз Гвоздени пук је прошло око 16.000 бораца током осам ратних година, а само их се половина вратила кућама. Имао је десетак команданата (Душан Пурић, Миливоје Стојановић Брка, Димитрије Милић и други).

Након Брегалничке битке, када је дошло до жестоких борби са бугарском војском у Другом балканском рату 1913. године Други пешадијски пук "Књаз Михаило" добија титулу - Гвоздени пук. Поред те битке, Гвоздени пук је имао још низ жестоких битака, где је и савезнике и непријатеље задивио својом храброшћу и пожртвованошћу.

Неки од славних припадника ове јединице су: Милунка Савић, Ћира Даскаловић, Флора Сандс, Рустем Сејдић и др. Највећи број бораца у Војсци Краљевине Србије с' почетка 20. века који су одликовани са највишим одличијима у ослободилачким ратовима 1912-1918, као што су Орден Карађрођеве звезде са мачевима, били су управо из Гвозденог пука.

Два споменика су до сада овој јединици направљена. Први у селу Игриште, крај Куршумије, подигнут од 2016. године потомака. Они се окупљају сваке године 3. октобра... А други 2018. године у центру Прокупља од стране општине.

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

БИТКЕ

Добруџа * Горничево * КајмакчаланЛегет Поље * Мојковачка врата

ЦерскаЧемерноКолубара и СувоборСолунски фронт

Врањевац * Бој на Гучеву * Мачков камен * Врањевац * Церјак

ЗЛОЧИНЦИ

Вражија дивизија * Стјепан СаркотићРудолф Браун

Хрватско-славонски корпус * Либоријус Франк * Вилхем Рајнер

Михаило АпелШуцкори * Војска Аустроугарске * Оскар Поћорек

Франц Јозеф * Босанско-херцеговачки корпус

ЛОГОРИ

НежидерДобој * Маутхаузен * Омолуц * Болдогасоњ

Ашах * Улм * Броумов * Арад * Нађимер * Јиндриховице

Сливен * Пловдив * Шумен * Панчарево * Џумаја

ЗЛОДЕЛА

И ЖРТВЕ

Зворник и Тузла * Дубока долина * Бугарска љуљашка * Горње Павловце 

Бугаризација * Окупација Београда * Сарајевска кристална ноћ

Валадново * Голгота преко АлбанијеТоплички устанак * Романија

Мачва и ПодрињеВишеград * Сурдулица * Драга Петронијевић

Лесковачка резолуција * Вељко Чубриловић * Саво Ускоковић

ЈУНАЦИ

Коста ВојновићДрагољуб Јеличић * Гвоздени пук * Михаило Маџаревић

Живојин Мишић * Степа Степановић * Радомир Путник * Јанко Вукотић

Петар Бојовић * Милунка Савић * Војвода Вук * Душан Пурић * Илија Влајић

Јелена Шаулић * Петар Мариновић

ПУБЛИКАЦ.

СПОМЕНИЦИ

Где цвета лимун жут * Ватикан у Великом ратуЧујте Срби

Епитаф војнику * Врбовачке косе * Албанска Голгота

Мензел БургибаСлавенко Терзић * Зејтинлик

 

ФОРМИРАЊЕ ПУКА

Краљевина Србија је заједно са Црном Гором, Грчком и Бугарском лета 1912. године формирала Балкански војни савез, јер су ове хришћаске државе желеле да ослободе своје територије под турском окупацијом биле вековима.

Дана 3. октобра 1912. године објављена мобилизација, а у Топличком крају (од Ниша до Јошаничке Бање) се одазива 99,99% војно способних  мушкараца старијих од 17 година, а млађи од 60 година. Зборно место је било у вароши Прокупље, а гарнизон у Нишу. Ово је било прекомбиновање 2. пешадијског батаљона из времена Краља Милана Обреновића за мирнодопско време. Али с' јесени 1912. године јединица је проширена и стављена у ратну формацију.

Формирани су батаљони и чете, а први комадант пука био је потпуковник Владимир Ристић. Уочи рата 7. октобра 1912. године кад је пук пошао из Прокупља у рат против Турака бројао је: 60 официра, 445 подофицира и каплара, 4.210 редова и 29 музичара. Овај пук првог позива попуњавали су србски војници у најбољој животној снази, од 21 до 31 године старости.

 

РАТНИ ПУТ ГВОЗДЕНОГ ПУКА

Први балкански рат

Срби су као и остали балкански народи имали жељу да се ослободе утицаја од Османлијске империје и зулума који су столећим спроводили, па су тако и припадници Гвозденог пука дали огроман допринос у бојевима Првог балканског рата: Кумановска битка (октобар 1912.), Прилепска и Битољска битка (новембар 1912.)... Тако је Вардарска Македонија дочекала ослобођење и изгон турских завојевача, после пет векова робовања.

И данас се прича о домишљатости ромског трубача Рустема Сејдића, који је за време Кумановске битке зашао у турске редове и свирао мелодију повлачења, што је омогућило победу србске војске.

Други балкански рат

Други балкански рат започела је Бугарска, јер није била задовољна поделом ослобођене македонске територије. Њој је припао најмањи део: Пиринска Македонија, док је Србима припала Вардарска Македонија, а највећи део Македоније - егејска, припао је Грчкој. Крајем јуна месеца 1913. године бугарска војска је без објаве рата напала србске положаје, а касније и грчке...

На Брегалници јула 1913. су се смењивали непрекидно јуриши Срба и Бугара. Гвоздени пук је у најкритичнијем тренутку 8. јула 1913. године, задобио бесмртну славу чувеним јуришом на коту 650, када је пробијен бугарски фронт и решена битка на Брегалници. Гвоздени пук је ту изгубио половину људства.

Први светски рат

Аустро-Угарска монархија је у Краљевини Србији видела супарника, те је искористила Сарајевски атентат, када је убијен аустријски престлонаследник, надвојвода Франц Фердинанд на Видовдан 1914. од припадника Младе Босне. Бечки двор је концентрисао своје снаге код Дрине и упао у Мачву августа 1914. године, а окупаторски војници су починили страшне злочине над цивилима.

Тако је почела Церска битка, где је Гвоздени пук био у самом њеном центру, на Текеришу  и донео превагу 19. августа 1914. када су аустро-угарски војници панично бежали ка Босни.

Током Колубарске битке од 16. новембра до 15. децембра 1914. уследио је нови жесток удар аустро-угарске војске на падинама Рајца, Сувобора, Авале и долини реке Колубаре, где је фронт био широк преко 170 км. Србска војска је до 2. децембра 1914. била у дефанзиви, па чак и расулу... Да би Живојин Мишић то зауставио и издао наређење за контранапад.

Видећи да му војници гину, болестан из постеље устаје Миливоје Стојановић - Брка и води силовит јуриш на брдо Кременицу, код Лазаревца. Брка је ту погинуо, а Србија остварује једну од најзначајнихих победа. Аустроугарска војска поново у бегу. Станислав Бинички, је Миливоју Стојановићу, свом омиљеном конаданту у част тада написао песму "Марш на Дрину".

Када је октобра 1915. године кренула Тројна инвазија на Краљевину Србију, од Немачке, Аустро-Угарске и Бугарске, србска Врховна команда доноси одлуку да се повуче ка Грчкој... Одступницу србској војци и народу према Бугарима држали су војници Гвозденог пука. Они су тако последњи напустили домовину.

На Јонском мору су их савезнички бродови пребацивали на Крф, Видо, Африку, Корзику на опоравак, одакле су пребачени лета 1916. године у средиште Солунског фронта, скупа са француским војницима. Гвоздении пук је за само 4 дана успешно окончао Горничевску битку, што је био увод у ослобађање Кајмакчалана. Освојили су 25. септембра и богат ратни плен: 804 војника и подофицира, запленио четири топа, седам митраљеза и 600 пушака.

Мало касније 4. новембра 1916. године посебну славу пук је стекао освајањем чувене коте 1212, што је омогућило да се ослободи Битољ две недеље касније.

После пробоја Солунског фронта, у којем је активно учествовао, Гвоздени пук се посебно истакао у борбама за ослобођење Ниша октобра 1918. године, Алексинца, Ражња, Параћина, Свилајнца, па све до Гроцке, где је пребачен преко Дунава и потом преко Панчева ослободио читав Банат, са Кикиндом 7. новембра 1918. године и касније Арад.

 

ДЕМОБИЛИЗАЦИЈА

Средином децембра 1918. године повучен је из Војводине у Београд. Гвоздени пук је све до 5. маја 1920. године задржан у Београду као гардијска јединица, обезбеђујући краљев Двор, Народну скупштину и министарства. Тек када је формирана гарда, пук је демобилисан.

Највише смрти у Гвозденом пуку било је 1913. године од болести колере, а од тифуса 1915. године.

 

ОДЛИКОВАЊА

Ратна застава Другог пешадијског пука "Књаз Михаило" Моравске дивизије првог позива, била је најодликованија застава у србској војсци. Тачније, половина свих одликовања током Великог рата припала су борцима Гвозденог пука.

Пуковској застави припала су одликовања: Карађорђева звезда са мачевима, Орден Белог орла, Златна медаља за храброст и француски Ратни крст са палмом...

Топличка села која су дали бораца са највише одликовања су:

  •   Гајтан, 18 носилаца Карађорђеве звезде

  •   Реткоцер - 16 носилаца Карађорђеве звезде

  •   Стубла - 13 носилаца Карађорђеве звезде

  •   Туларе - 10 носилаца Карађорђеве звезде

 

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Све до октобра 2016. године, овај најславнија јединица није имала ниједан споменик било где у Србији или на Балкану.

Мештани и потомци ових најхрабријих јунака из села Игриште, крај Крушумлије су основали удружење "Гвоздени пук Игриште" 2015. године и повели акцију изградње споменика. На споменику висине 5.3 метара уклесана су имена мештана који су били припадници Гвозденог пука, током осам ратних година.

Наредних година мештани су узели 3. октобар као Дан Гвозденог пука, односно тада обележавају пригодним програмом стварање ове једницице.

Иначе, село Игриште дало је 17 војно способних мушкараца у Првом светском рату, а вратило их се само тројица. Свечано отварање било је 3. октобра 2016. године када је присутвовало око 2.000 људи дошли из скоро свих делова Србије.

Дошли су и представници Војске Републике Србије, као и многе друге личности из јавног и друштвеног живота јужноморавског региона.

 

У центру Прокупља од Општине подигнут споменик јунацима Гвозденог пука октобра 2018. године поводом Стогодишњице завршетка Првог светског рата.

ЕПИТАФ ТОПЛИЧКИМ ЈУНАЦИМА

Јуриша храбри  пук,
Јунаштво у срцу, а понос на лицу
Јуриша храбри пук,
Уз повике Србији, за родну Топлицу.
 
Кренули у мит , у славу, у бој,
Јуришају храбро не жалећи живот свој,
Јуриша храбро ка својој родној груди
Та војска сељака, тих гвоздених људи
 
Кроз олово и бајонете са заставом у руци,
На хиљаде њих испада из строја,
Јуришају ка Топлици ти гвоздени вуци.
Јуришају и даље, гвоздена је воља,

 

Ослобађају се места, многи нису живи,
Оставили јунаштво да се Србија диви,
Поносна Топлица јеца и кука,
Готово да не постоји мушка рука,
 
Не плачи Топлице, обриши сузе,
Не плачи Топлице поносна буди,
За слободу твоју њих Бог узе,
Поноси се пуком, тих гвоздених људи.
 
Поносна буди на тај пук сељака,
Дичи се делу ТОПЛИЧКИХ ЈУНАКА!
 
Урош Трифуновић

 

БИОГРАФИЈЕ НЕКИХ БОРАЦА

Милунка Савић, наредник

Рођена је на Видовдан 1892. године у селу Корпивница, крај Јошаничке Бање. Пријавила се 3. октобра 1912. уместо свог брата под именом Милун Савић. Истакла се као бомбаш у Колубарској бици. За време повлачења 1915. била је тешко рањена у главу, а на опоравку 1916. је била у Африци, тачније Бизерти. На Солунском фронту је све задивила када је заробила једном приликом 23 бугарска војника. Добила је многа одликовања.

После Великог рата имала је неуспешан брак са Вељком Глигоровићем, са којим је имала једну ћерку... али је усвојила још три девојчице из свог завичаја које је одгајала као своје. Добила је од државе у Бачкој земљиште, у селу Степановићево.

Касније се преселила после у Београд, где је радила као спремачица у Хипотекарној банци. Борачку пензију је добила 1950-их, а стан од општине Вождовац тек 1972. године.

Преминула је 5. октобра 1974. године после три мождана удара. Сахрањена је на Новом гробљу у Београду, у Алеји великана.

 

Миливоје Стојановић Брка, потпуковник

Рођен је 1873. године код Пожаревца. Завршио је Војну школу у Београду 1892. године као 22. класа србских официра. У Балканским ратовима (1912-1913) био је комадант 12. пука, који је имао жестоке окршаје на северу Косова и Метохије, чиме је прокрчио пут Трећој србској армији, која је тако ослободила Космет после више векова.

У Првом светском рату постао је комадант легендарног Гводеног пука. На Церу се храбро борио и одено превагу против далеко бројније аустро-угарске војске, буквално су потучени до ногу.

Касније, када је започела нова аустро-угарска офанзива на Рајцу, Сувобору, Колубари у јесен 1914. године. разболео се од упале плућа. Одбио је да иде у болницу и лечи се док његови војници гину. Тако се ставио на чело своје јединице и херојски погинуо на брду Кременица, код Лазаревца 3. децембра 1914. године.

Постхумно је унапређен у пуковника. Њему у част Станислав Бинички је написао "Марш на Дрину".

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ

О Гвозденом пуку дуго времена после завршетка Првог светског рата није се ништа писало.

Писац Антоније Ђурић је тек 1987. године написао књигу "Солунци говоре", у коме се могу наћи исповести неких припадника ове славне јединице, али и других учесника Великог рата.

Деценијама касније и Дарко Николић, новинар из Београда је написао књигу "Гвоздени пук" 2018. године, која се дели бесплатно и која је наишла на велико интересовање код читалаца.

 

Tags:
PRVI SVETSKI
VELIKI RAT
JUNACI HEROJI
GVOZDENI PUK
DRUGI PESADIJSKI
TOPLICKI GORSTACI
KARADJORDJEVA ZVEZDA
OKTOBAR 1912
KUMANOVO BREGALNICA
BALKANSKI RATOVI
DECEMBAR 1914
CERSKA PLANINA
KOLUBARA SUVOBOR
SOLUNSKI FRONT
OSLOBADJANJE SRBIJE
MILUNKA SAVIC
MILIVOJE STOJANOVIC
NAJSLAVNIJA JEDINICA
PROKUPLJE KURSUMLIJA
VLADIMIR RISTIC

Оцените нам овај чланак:
Посећено је: 6,996  пута
Број гласова: 73
Skip Navigation Links