Књига: Ватикан и Први светски рат 1914-1918 - www.zlocininadsrbima.com

Драгољуб Живојиновић


Књига: ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ 1914-1918Књига "Ватикан и Први светски рат 1914-1918" је ауторско дело Драгољуба Р. Живојиновића, српског историчара, професора и члана Српске Академије Наука и Уметности.

Ова књига  говори о подмуклим намерама папске државе - Ватикана, који се током Великог рата представљао као неутралан, али је итекако деловао скривен иза тадашње Аустро-Угарске царевине и Немачке, који су напали Краљевину Србију у два наврата, први у лето 1914. чиме је и почео Први светски рат, а другу пут у јесен 1915. године, када се српска војска и народ морала повући до Крфа преко Албаније. И у борбама, а и током повлачења српски народ је претрпео страховиту голготу.

 

Аутор Живојиновић у својој књизи наводи и до сада непознате податке томе како је Ватикан остварио два своја циља, од 1914-1918. Први циљ је дубоко продиракње католичанства у источну и југоисточну Европу, затим у Азију и Африку, а други циљ је био материјална корист од пљачке народа где се водио рат.

 

Поред Ватикана који се формално држао неутрално, аутор Живојиновић примећује такође перфидну улогу САД, која је више од две ратне године држала "неутралност".

Занимљиво је и то како је Ватикан тражио од Великих сила сагласност да пусте Аустро-Угарску да се обрачуна са својим јужним суседом, односно Краљевином Србијом, иако је добро позната чињеница да је Аустро-Угарска имала више војиника него што је Краљевина Србија имала становника. 

Када су на Крфу 1917. године представници тзв. Југославенског одбора и министри владе Краљевине Србије потписали Крфску декларацију, која је створила правни основ за касније проглашење Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године, тада су у Ватикану били огорчени и захтевали су останак граница на Балкану како је било до 1914. као и очување Аустро-Угарске.

Иначе, Св. Столица је међу последњима признала нову државу Краљевину СХС, у новембру 1918. године, јер су они ту државу доживљавали као непријатељску, са којом се треба што пре обрачунати, чим дође повољан тренутак за то. Зато је Ватикан помагао усташки покрет 1930-их година, а касније и стварање усташке НДХ.ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

Добруџанска битка * Логор Јиндриховице * Мензел Бургиба * Мачва и Подриње

Колубарска битка * Сурдулица * Ашах * Улм * БроумовВелики Међер

МаутхаузенБолдогасоњ * Војска Аустроугарске * Романија * Франц Јозеф

Добој * ВаладновоЦерска биткаЧемерноСолунски фронт * Гвоздени пук

Шуцкори * АрадРудолф Браун * Зејтинлик * Аустроугарска * Драгољуб Јеличић

Легет Поље * Мојковачка битка * Топлички устанак * Албанска голгота * Врањевац

Горничево * Нежидер * Кајмакчалан * Гвоздени пук * Вражија дивизија

  Видовдански атентат * Славенко Терзић * Зворник и Тузла * Драга Петронијевић

Бугарска љуљашка * Чујте Срби * Дубока долина * Вељко Чубриловић * Вишеград

Лесковачка резолуција * Горње Павловце * Бугаризација * Окупација Београда

Сарајевска злодела * Где цвета лимун жут * Ватикан * Стјепан Саркотић

Хрватско-славонски корпус * Оскар Поћорек * Либоријус Франк * Вилхем Рајнер

Михаило Апел

 Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Оцените нам овај чланак:
Tags:
AUSTROUGARSKA ZVERSTVA
PRVI SVETSKI RAT
VATIKAN
AUSTRIJSKI ZLOCINI
MADJARSKI ZLOCINI

Skip Navigation Links