Почиње обнова спомен-капеле српских војника из Првог светског рата крај Вишеграда - www.zlocininadsrbima.com

22. фебруар 2015.


Почиње обнова спомен-капеле српских војника из Првог светског рата крај Вишеграда


Обнова спомен-капеле у Вардишту код Вишеграда почеће ове године, када се навршава један вијек од погибије 440 бораца на том мјесту у Првом свјетском рату.

Спомен-капела у Вардишту, у чијем сутерену се налази и костурница, подигнута је 1932. године као знак сјећања на страдање српских војника 1915. године. Инцијатива о њеној обнови потекла је од Српског соколског друштва "Соко" из Добруна и Црквене општине Вардиште. Пројекат обнове наредних дана направиће грађевинска секција која дјелује при соколском друштву, а након тога почеће и прве активности у које ће се укључити чланови свих секција "Сокола". 

Предсједник Одбора за обнову и санацију архимандрит Јован Гардовић најавио је да ће ускоро упутити позив ресорним министарствима влада Републике Српске и Србије, општини Вишеград, Митрополији дабробосанској, борачкој и другим патриотским организацијама да се укључе у обнову.  Архимандрит Јован каже да ће радови на обнови потрајати до наредне године. 

Предсједник грађевинске секције Милан Комад најавио је скори почетак радова и додао да ће велика пажња бити посвећена уређењу простора око капеле и чишћењу пута за пјешаке од граничног прелаза Вардиште, као и санацији постојећег пута. 
- "Све то ће бити саставни дио будућег спомен-парка Вардиште", рекао је Комад. 

Драго Јевтић из Мјесне заједнице Вардиште подсјетио је да је спомен-капела између два свјетска рата два пута санирана, али да је зуб времена учинио своје. 
- "У акцију ће се укључити и становници Вардишта, а очекујемо да нам се прикључе и наше комшије из Мокре Горе у Србији", изјавио је Јевтић. 

Предсједник Српског соколског друштва "Соко" Славко Хелета истакао је да постоји патриотски дуг према родољубима који су дали животе за српску слободу. Одбор за обнову и санацију спомен-капеле у Вардишту планирао је и штампање посебне брошуре и проспеката, који би били доступни туристима.

 

Извор: СРНА
21.2.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 62  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Обележена годишњица страдања Срба у логору Јиндриховице

Изјава Славке удове Јована Богдановића о бугарским злочинима и суседским односима Срба и Бугара

Историчар који је пописао српска војничка гробља: Чувар заборављених ратника

Дрина још памти крвави усташки покољ над Србима

Исказ Драге Петронијевић из Шапца о злочинима Мађара и Аустријанаца, 1914

Споменик Гаврилу Принципу и у Београду, на Видовдан 2015

Освeштaнa Спомeн-кaпeлa зa жртвe устaшa у Стaром Броду
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links