Добој - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Први свјетски рат

Област: Босна


Логор: ДОБОЈЛогор у Добоју је основан 27. децембра 1915. године, током Првог свјетског рата. У њему је било заточено намање 45.791 Срба. Од тога је било 16.673 мушкараца, 16.996 жена и 12.122 србских војника, међу њимаје било и старијих грађана, жена и дјеце из краљевина Србије и Црне Горе.

Иначе, Бечки двор је по отпочињању рата са Србијом почео оснивање концентрационих логора свуда по царевини... Основно је најмање десетак, а најпознатији поред добојског су Арад, Јиндриховице, Болдогасоњ, Нађимер, Маутхаузен, Нежидер, Ашах, Шопроњек... Процењује се да је око 200.000 Срба било утамничено у овим казаматима, а преко 76.000 их није дочекало да угледа слободу.

У Добојском логору је убијено више од 12.000 Срба, а само у априлу 1916. године је умрло 643 дјеце. Логор је затворен 5. јула 1917. године.

У спомен жртвама логора код Цркве Св. апостола Петра и Павла, у Добоју је подигнут споменик који се састоји од гранитног постоља и обелиска који се завршава крстом.

Послије Другог свјетског рата, југославенске комунистичке власти нису мариле за жртве из Првог свјетског рата, јер се радило о србским жртвама, односно приче о геноциду над Србима су биле забрањене. Многа стратишта 1914-1918 су била заборављена и запуштена.

Дан сјећања на жртве логора у Добоју се  обиљежава 27. децембра.

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

БИТКЕ

Добруџа * Горничево * КајмакчаланЛегет Поље * Мојковачка врата

ЦерскаЧемерноКолубара и СувоборСолунски фронт

Врањевац * Бој на Гучеву * Мачков камен * Врањевац * Церјак

ЗЛОЧИНЦИ

Вражија дивизија * Стјепан СаркотићРудолф Браун

Хрватско-славонски корпус * Либоријус Франк * Вилхем Рајнер

Михаило АпелШуцкори * Војска Аустроугарске * Оскар Поћорек

Франц Јозеф * Босанско-херцеговачки корпус

ЛОГОРИ

НежидерДобој * Маутхаузен * Омолуц * Болдогасоњ

Ашах * Улм * Броумов * Арад * Нађимер * Јиндриховице

Сливен * Пловдив * Шумен * Панчарево * Џумаја

ЗЛОДЕЛА

И ЖРТВЕ

Зворник и Тузла * Дубока долина * Бугарска љуљашка * Горње Павловце 

Бугаризација * Окупација Београда * Сарајевска кристална ноћ

Валадново * Голгота преко АлбанијеТоплички устанак * Романија

Мачва и ПодрињеВишеград * Сурдулица * Драга Петронијевић

Лесковачка резолуција * Вељко Чубриловић * Саво Ускоковић

ЈУНАЦИ

Коста ВојновићДрагољуб Јеличић * Гвоздени пук * Михаило Маџаревић

Живојин Мишић * Степа Степановић * Радомир Путник * Јанко Вукотић

Петар Бојовић * Милунка Савић * Војвода Вук * Душан Пурић * Илија Влајић

Јелена Шаулић * Петар Мариновић

ПУБЛИКАЦ.

СПОМЕНИЦИ

Где цвета лимун жут * Ватикан у Великом ратуЧујте Срби

Епитаф војнику * Врбовачке косе * Албанска Голгота

Мензел БургибаСлавенко Терзић * Зејтинлик

 

ПРЕТХОДНИЦА

У лето 1914. године, Аустроугарска монархија је искористила Видовдански атентат односно убиство аустријског престолонаследника и надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву од припадника Младе Босне (Гаврило Принцип, Богдан Жерајић и др.), као изговор да нападне Краљевину Србију, чиме је отпочео Први светски рат.


Ко хоће да живи нек' 'мре, ко коће да 'мре нек' живи

Послата је депеша из Беча коју ниједна суверена држава не може да прихвати односно Јулски ултиматум у десет тачака. Тако је крајем јула 1914. Аустро-Угарска објавила рат Србији. Црногорски краљ Никола I Петровић и руски цар Николај II Романов одмах су послали поруке у коме је речено да ће помоћи Србима... Исто тако немачки цар Вилхем II је склопио војни савез са Бечким двором.

Први удар солдата Бечког двора био је у Мачви, када су аустро-угарске јединице под командом Оскара Поћорека прешле реку Дрину и извршиле стравичне злочине тј. геноцид над Србима цивилима у Шабцу, Лозници, Осечини, Крупњу, Љубовији и др.


Вешање Срба цивила у Мачви, Јадру и Подрињу
од домобрана из хрватске 42. Вражје дивизије

Друга армија Војске Краљевине Србије под командом тада генерала Степе Степановића је силовито одговорила на ову агресију и после девет дана крвавих борби остварила велику победу у Церској бици августа 1914. године. Била је то и прва велика победа у Великом рату, што је громогласно одјекнуло у читавом свету.

Савезници су одмах после победе Срба у Церској бици, издали директиву Српској Врховној команди, да изврши са својим снагама пробој у Срем и тако одвуку Аустро-угарима што више јединица.

Тако је и било, али се неуспешно завршило на Легет Пољу, 6. септембра 1914. године код Сремске Митровице, када су настрадали војници Тимочке дивизије.


Артиљеријски пук Србске војске у Мачви

Аустроугарска војска је поново напала Србију у долини реке Јадар и Подрињу... на Гучеву 6. септембра 1914. и касније на планини Јагодњи, односно Мачковом камену 19. септембра 1914. где су аустроугарске снаге значајно успорене и заустављене односно остварили су пирову победу.

Аустроугарска је наставила са реорганизацијом своје балканске војске и попуном нових (свежих) јединица, па је нови удар направљен 16. новембра 1914. на Сувобору, чиме је отпочела сташна Колубарска битка.  Борбе су биле жестоке и крваве, а хиљаде војника је изгинуло на обе стране, рањених још више.

Почетком децембра те године стање на фронту међу Србима је било веома тешко, чак се очекивала и капитулација. Међутим, Врховна команда Краљевине Србије шаље генерала Живојина Мишића на Рајац, који за пар дана успева консолидује Прву армију и већ 14. децембра у потпуности сломи и порази ра аустроугарску војску која се повукла у паници и нереду према Босни.

Настаје период затишија скоро годину дана, односно прегруписавање снага. Аустријски генерал Оскар фон Поћорек је смењен, а доведен је немачки генерал Аугуст фон Макензен.

Тако су октобра 1915. године удружене: бугарске, немачке и аустро-угарске снаге са преко 950.000 војника кренуле на Краљевину Србију, са севера, запада и истока.


Нико не зна шта су муке тешке, док не пређе Албанију пешке

Србска Врховна команда издаје наређење да се војска повуче, ка југу, према Грчкој, а са њима је кренио и добар део народа.

Овај догађај је у историји познат као Голгота Срба преко Албаније, јер је Бугарска изненада ушла у Први светски рат на страни Централних сила, желећи да присвоји Вардаску Македонију.

Тако је промењен правац кретања, уместо преко Вардара, Срби су морали ићи преко албанских гудура и црногорских планина до Јонског мора. Тамо су их сачекали савезнички бродови који су 250.000 Срба превезли на острва: Видо, Крф, Корзика, а неке чак и у северну Африку (француске колоније).

 

ОСНИВАЊЕ

Аустроугарски логор у Добоју је основан на мјесту данашње жељезничке станице, тачније 12. децембра 1915. године су отпочеле прирпеме за стварање логора у просторијама некадашње коњушнице аустрограрске војске.

Прва група логораша од 600 одраслих мушкараца, жена и дјеце србске националности стигла 27. децембра 1915. је из рејона горњег Подриња, као и Источне Херцеговине и Сарајевског среза. На тај начин аустроугарске власти сеу желеле да створе "тампон-зону" према Краљевини Србији, јер су се бојале да ће Срби из Босне и Херцеговине се придружити србској војсци.

 

УСЛОВИ У ЛОГОРУ

Србски логораши су у овом логору били смјештени у неким дрвеним баракама, у којима су раније били довођени аустроугарски војници, који су обољевали од заразне болести "сакагије", а прије тога је ту била смјештена теглећа стога (углавном коњи). Услови у овом логору су били заиста нељудски, јер и његови оснивачи нису предвидјели живе логораше. 


Интернација преко жељезнице

Логору Добоју је имао 10 барака, гдје није постојао под, ни бетонски, ни дрвени, није било чак ни сламе... већ само ђубре и измет који је остао иза те стоке која је ту била смјештена. У овом логору је било много жена са малом дјецом, а сви су били збијени у малом простору, по великој хладноћи, на хладној земљи гдје су проводили и дане и ноћи.

Такође, било је пуно и инсеката који су долазили ту због мириса коњске балеге. Дезинфекција просторија у самом логору никада није вршена. Дешавало се да буде чак и 1.000 логораша смјештено у једној бараци. То је често доводило до појаве заразних болести у виду епидемија тифуса, колере, богиња, дизентерије и сл. које су немилосрдно косиле србске логораше.

У почетку је бивало да дневно умире под 10-20 логораша, а касније је тај број нарастао на 100-ак дневно. Томе је доприносила велика глад, исцрпљеност, малтретирања, батинања, мучења аустријских крвника... док је бестијалност, иживљавање и цинизам аустроугарксих стражара превазилазио све границе. Жене су такође морале да врже нужду у тим баракама као и мушкарци... понижење је било неизмерно. Жене су такође силоване од аустроугарских стражара.

Храна у логору је била бедна: углавном је то била кашаста чорба од траве и репе, док је зобни хлеб стизао сваки трећи дан. Аустијски лекар Др. Гебер се згражавао над чињеницом каква то храна долази србским логорашима: дјеци, женама, страрцима. По храну су морали ићи 2 км пешака. Забиљежено је и то да је једној мајци умрло чак седмеро дјеце у овом логору, тако да је она почулала сву косу и полудела. Поред ње била је још једна жена која је у Добојском логору изгубила петеро дјеце, мужа и родитеље. Она је хтјела да скочи у ледену ријеку Босну, али је спасио Отац Славко Трнић.

Много србских мученика у овом логору није могло да се спаси, те су скакали у ријеке Босну и Спречу, по околним лединама и брежуњцима, а најмање сахрањивани у православна гробља. 

 

ИМЕНА ЖРТАВА

Немогуће је навести сва имена жртава које нису преживјеле овај страшни "Дантеов" пакао Добојског логора, али нека имена ће бити наведена.

  • Владо Шегрт, који је провео неколико мјесеци у логору као дјете, а касније постао члан Савета федерације СФРЈ.
  • Миливоје Живановић из Пожаревца, који се 1914. пријавио као добровољац србске војске.
  • Андрија Делини, управник позоришта
  • Браћа Милош и Ђорђе из рогатичког села Осово,

 

ЗАТВАРАЊЕ ЛОГОРА

Логор у Добоју је затворен 5. јула 1917. године, по налогу аустроугарских власти.

Тада су и последњи логораши били отпремљени у нове логоре, углавном у Мађарску, односно Угарску: Арад, Кечемент, Коморан и Шоропоњ.

 

СПОМЕНИЦИ

Српска Православна Црква је септембра 1938. године објавила књигу под насловом "Споменица 1915-1917", гдје су уписана имена бивших логораша у овом злогласном логору.

Исто тако је у Спомен-костурници која се налази на мјесту некадашњег логора, сахрањене су кости 12.000 логораша који су убијени у Добојском логору. 

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ

О Добојском логору 1915-1917 постоји и неколико публикација, које говоре о ужасима који су се дешавали и које су србски логораши трили током годину и по дана. Ту спадају:

  • Др. Јосип Шкарић - "Успомене једног лијечника"
  • Јово С. Дракулић - "Дантеов пакао у Добоју" 
  • Душан Паравац - "Добојски логор 1915-1917"
  • Исаије Митровић - "Табор у Добоју"
  • Јулка Поповић Срдић - "Пјесме"

 

 

ЗАКЉУЧАК

Добојски логор је само једна карика у геноцидном ланцу који се обрушио на Србе током Првог свјетског рата, од стране аустроугарских власти.

Циљ Бечког двора је био да оствари свој деценијски сан померања југо-источних граница царства до Босфора. На том путу су сметали православни Срби. Проблеми Беча и Београда су почели још од 1878. када је Аустроугарска окупирала Босну и Херцеговину, касније и присвојила као своју покрајину. Четири деценије Бечки двор је угњетавао православне Србе и вршио превјеравања у католичанство. Тиме је хрватски утицај у БиХ нагло ојачао.

Видовдански атентат у Сарајеву 1914. је само искориштен да се Краљевина Србија оптужи, а потом и нападне. И прије него што су отпочели оружани сукоби, Генералштаб црно-жуте империје је сачинио план о интернацијама Срба. Преко 200.000 Срба је укупно интернирано широм Хабзбуршке монархије.

Краљ Александар I Карађорђевић се трудио да обиљежи стратишта свог народа из Великог рата, док су Брозови комунисти након Другог свјетског рата забрањивали причео страдањима Срба, јер је то наводно нарушавало темеље братства и јединства јужнославенских народа. Посљедњих година свештенство Зворничко-тузланске СПЦ и власти Србске Републике у БиХ, редовно обиљежавају годишњице логора у Добоју.


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Злочин муслиманских фашиста над Србима Возуће 1942. године

Нови закон у РС: Закон о заштити жртава ратне тортуре у БиХ

Крвава црква против Цркве Христове

Сећање на ослобођење Прњавора и Бања Луке 1918. годинеОцените нам овај чланак:


Tags:
NEMACKI ZLOCINI
BOSNA HERCEGOVINA
DOBOJSKI LOGOR
PRVI SVETSKI RAT
DECEMBAR 1915
DUSAN PARAVAC
JOSIP SKARIC
ISAIJE MITROVIC
JOVO DRAKULIC
SPOMEN KOSTURNICA
VLADO SEGRT
AUSTROUGARSKA ZVERSTVA

Skip Navigation Links