Изложба докумената о страдању Митрополије зворничко-тузланске у Првом свјетском рату - www.zlocininadsrbima.com

23. децембар 2014.


Изложба докумената о страдању Митрополије зворничко-тузланске у Првом свјетском рату


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом вечерас је у Зворнику, отварајући изложбу о теми "Митрополија зворничко-тузланска уочи и за вријеме Првог свјетског рата /1891-1918/", рекао да сачувана документа и фотографије враћају стотину година уназад и приказују муку и патњу српског народа на овим просторима.
- "Дочекали смо да се послије 100 година на достојанствен начин сјетимо управо Зворника и Подриња из тих дана и страдања Митрополије зворничко-тузланске за вријеме аустроугарске окупације и Првог свјетског рата", рекао је епископ Хризостом.

Подсјетивши да је прва оваква изложба одржана у Тузли, а друга у Добоју, епископ Хризостом је истакао да се посебно инсистирало да буде одржана и у Зворнику, који је заједно са Тузлом највише страдао у том времену, с обзиром да су ови градови близу Србије, а познато је да су се скоро све ратне операције из тог времена водиле преко ових простора.
- "Желим посебно да се захвалим Архиву Српске православне цркве /СПЦ/ да се историјска грађа, која се чува у Архиву, учини колико-толико доступна општој, прије свега српској јавости", рекао је владика Хризостом.

Директор Архива Српске православне цркве /СПЦ/ из Београда Радован Пилиповић рекао је да је Зворник незаобилазно мјесто отварања изложбе, јер је Зворник историјско сједиште Митрополије зворничке, односно данашње Епархије зворничко-тузланске.
- "Без постављања изложбе у Подрињу не бисмо извршили историјску мисију, јер желимо, прије свега, да покажемо и заокружимо историјско битисање ове епархије", рекао је Пилиповић и појаснио да је изложба везана за стогодишњицу Првог свјетског рата и евоцирања свих успомена на ратна дешавања и страдања српског народа на зворничко-тузланском подручју и у добојском логору.

Говорећи о изложбеном материјалу, Пилиповић је навео да је један дио репродукован из фондова СПЦ у Београду, као и из епархијског Архива у Бијељини.
- "Архивска грађа, која се налази у Бијељини, практично је сакупљана са свих црквених територија, односно свих црквених општина и манастира Епархије зворничко-тузланске", рекао је Пилиповић.

Изложбу, која је отворена у Дому омладине, организовали су Архив Српске православне цркве и Светосавска омладинска заједница Зворник.

 

 

Извор: СРНА
22.12.2014.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 63  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Најава свечане академије поводом 100. годишњице затварања Добојског логора

Обиљежена 21 година од погибије Зорана Цвијетића

Сећање на јасеновачке жртве биће у Штоклолму 29. маја 2015

Породице српских жртава у Вуковару: Ми на заборав немамо право

Филмови о злочинима над Србима, забрањени

Случај Маутхаузен: Боравити или утамничити

У Панчеву откривен споменик борцима из ратова деведесетих
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links