Курт Валдхајм - www.zlocininadsrbima.com


Време: Други светски рат

Област: Југославија


Курт Валдхајм


Курт Валдхајм (1918-2007) је био аустријски политичар и дипломата, четврти генерални секретар Уједињених Нација. Његов избор за председника Аустрије 1986. године био је засењен открићима да је припадао јединици Хитлеровог Вермахта која је починила ратне злочине над српским цивилима током Другог светског рата.

Државна комисија за ратне злочине комунистичке Југославије га је осудила за ратне злочине 17. децембра 1947. Један је од 25 њемачких официра које је поглавник Независне Државе Хрватске, Анте Павелић одликовао за учешће геноциду на Козари 1942. године. Такође, и доживотни председник СФРЈ, Јосип Броз Тито 1977. године је доделио одликовање Курту Валдхајму. Кина и Израел су били против његовог именовања за генералног секретара ОУН, али дипломатија СФРЈ је заћутала.


Биографија


 

Курт Валдхајм је рођен у Бечу, 21. децембра 1918. године, када је Први светски рат већ завршио, а Аустро-Угарска монархија се већ распала. У Бечу је завршио Дипломатско конзуларну академију 1944. године. Био је доктор правних наука и у дипломатској служби у Министарству спољних послова од 1945. Члан је аустријских делегација на међународним преговорима у Паризу, Лондону и Москви. После је био посланик у парламенту, а затим амбасадор Аустрије у Канади 1958-1960. Касније и министар спољњих послова Аустрије је од 1968-1972.
 

Сркивена нацистичка прошлост
 

Био је четврти генерални секретар Уједињених нација од 1972. до 1981. године и на тој функцији провео је два мандата. Надгледао је пружање помоћи Бангладешу, Никарагви и Гватемали и мировне мисије на Кипру, Блиском истоку, у Анголи и Гвинеји. Након што је одбио трећи мандат вратио се у Аустрију и кандидовао се за председника 1986. Био је девети председник Аустрије од 1986. до 1992. године.

Објавио је књиге: Аустријски пут и Јединствени позив на свету.

 

 

Откривање афере

Током предизборне кампање за председника Аустрије у марту 1986. године у јавност је избила његова нацистичка прошлост. Сазнало се да је лагао о природи своје војне службе и чланства у Нацистичкој партији. Валдхајм је за време Другог светског рата био официр Вермахта на различитим фронтовима.

Југословенска државна комисија га је прогласила за ратног злочинца а на основу југословенског досијеа Ф-25572 од 17. новембра 1947. године, па је Валдхајм је увршћен на листу ратних злочинаца УН. Према овом досијеу, Валдхајм је као обавештајни официр био члан штаба генерала Александра Лера, команданта Хитлерове армије која је покривала југоисток Европе, група "Е".

Курт Валдхајм је учествовао у борбама на Козари у лето 1942. године, када је око 68.000 српских цивила отерано у хрватски концентрациони логор Јасеновац. Курта Валдахјма је због заслуга у бици на Козари одликовао хрватски поглавник Анте Павелић 1942. године. Исто тако у Црној Гори почетком маја 1942. у зони Пљеваља, Валдхајм је такође имао значајну улогу против српског и јеврејског становништва.

Тек после избијања афере о његовој мрачној нацистичкој прошлости, коју је покренуо новинар Вечерњих Новости, Данко Васовић, Валдхајм је на све начине покушавао да докаже да је био само војник и да није одговоран за ратне злочине над српским цивилима. Вашингтон и Лондон су га, међутим, ставили на листу особа којима је забрањен улазак у САД и Велику Британију. Та одлука никада није промењена.

Сарадња без границе
 

Занимљиво, у вези случаја Валдхајм је то што је председник СФРЈ, маршал Јосип Броз Тито, одликовао Курта Валдхајма 1977. године.

Случај Валдхајм је једна од највећих енигми 20. века. Иако је његово име било на листи ратних злочинаца УН и мада су за његову ратну прошлост знали и СССР, САД и Британија и Југославија, оснивачи Уједињених нација, он је ипак у два мандата био цењени генерални секретар светске организације. Познати јеврејски центар "Симон Визентал" који се деценијама бавио ловом на нацисте, после Другог светског рата, писао је својевремено да су имали скоро све доказе против Валдхајма, али да су дипломате социјалистичке Југославије помагале у скривању прошлости ратног злочинца Курта Валдхајма.

Курт Валдхајм је и поред свега био изабран за председника Аустрије, али и дипломатски изолован током целог свог председничког мандата 1986-92. године.

Београдски новинар Данко Р. Васовић, је снимио документарни филм "Валдхајм - скривено зло", који је приказан побрао је аплаузе и на Осмој Међународној конференцији о холокаусту, која је 2012. одржана у меморијалном комплексу Јад Вашем у Јерусалиму. Филм је оцењен је и прихваћен као ново откриће непознатих историјских истина, непобитних доказа да је бивши генерални секретар Уједињених нација и потом и председник Аустрије, у ствари ратни злочинац одговоран за злочине на тлу Југославије, пре свега на Козари - да је имао веома важну улогу и у Јасеновцу, једном од највећих стратишта у Другом светском рату. Радио Телевизија Србије је одбила да прикаже овај документарни филм о Валдхајму.

Умро је у Бечу 14. јуна 2007. након срчаног удара, без судске пресуде.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
NACISTICKI ZLOCINI
KOZARA
PIVA
NEMACKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT


Skip Navigation Links