Операција Викинг

   
ОПЕРАЦИЈА ВИКИНГ

Ово је страница посвећена ратним злочиима над Србима у Норвешкој за време Другог светског рата у тајној операцији Вермархта - Операција Викинг.

Наиме, након агресије у априлу 1941. године и окупације Краљевине Југославије од стране Немачке, Италије и њихових сателита: Бугарска, Мађарска, Албанија... уследило је спровођење геноцида над Србима. Сваки окупатор као награду је добио свој удео југославенске територији: Мађари су окупирали Бачку и Барању, Бугари су добили већи део Вардарске Македоније, Пиротски и Врањански округ, Албанци су добили Охридски округ, највећи део Косова и Метохије и југоисточне делове Црне Горе.

Највећи део окупиране Југославије ушао у састав клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске: Херцеговина, Загорје, Славонија, Срем, Банија, Кордун, Лика, Босна, Дубровник и део Далмације. На челу НДХ налазио се усташки двојац: поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац. Они су се водили идејом коју је хрватски министар Миле Будак изрекао у Госпићу 2. маја: "Једну трећину ће убити, другу трећину ће покатоличити, а трећу ће прогнати".

Србија је била сведена на границе из 1878. године, али јој је придодат Банат са посебним статусом, где су главну реч водили ткз. Дунавски Немци (Фолксдојчери). Генерал Милан Недић је био постављен да управља окупираном Србијом и формира Владу. Имао је стално ГЕСТАПО у свом присуству и ниједна одлука није могла да се донесе без одобрења Немаца.

Немачка војска по Хитлеровом наређењу је годину дана пре напада на Југославију окупирала Краљевину Норвешку, где је поставила свој режим са Видкуном Квислингом на челу. Страхујући од могућег напада Совјетског Савеза у пролеће 1942. године Врховна команда Вермархта доноси одлуку да направи у северним деловима Норвешке посебан систем одбране. Тако је осмишљена тајна операција која је носила шифровано име "Викинг".

Ради се о томе да су Немци знали да за свој одбрамбени систем од Црвене армије морају имати добре саобраћајне везе, како би могли да лако пребаце велику количину оружја, муниције, хране и људства. У тим северним деловима је то било веома тешко јер готово да нису постојали ни пруге ни путеви.

Са простора окупиране Југославије је током Другог светског рата одведено око 4.000 Срба, највише из Сарајева, Ниша, Кикинде, Београда, Карловца, Горњег Милановца, Осијека, Новске, Бијељине; Рогатице... Први транспорт логораша кренуо је јуна 1942. године и искрцао се у луку Нарвик, а било је укупно четири транспорта.Одвођени су физички снажни мушкарци који су морали тамо у покрајини Норланд да раде тешке послове на опасним теренима. Смртност је била велика, тачније преко 75% и мали број њих се вратио у отаџбину свега 900.

Тамо на северу Европе Немци су формирали најмање 30 концетрациона логора, где су поред Срба довођени и Руси, Пољаци, Чеси, Словаци... односно народи из окупираних земаља. У 24 логора су били утамничени Срби из Југославије. Најпознатији логори су били: Карашјок, Бејсфјорд, Ботн, Јан Осен, Берген итд.

Стражу у тим логорима су чинили већим делом припадници јединица Хирди односно Норвежани лојални Видкуну Квислингу, а мањим делом чланови СС јединица. И једни и други су били веома оштри и сурови према србским заробљеницима. Такође међу стражарима је било Хрвата и муслимана који нису заостајали у батинању и понижавају логораша.

У тим тешким временима норвешки родољуби су показали солидарност и симпатије према Србима које се претворило у пријатељство у деценијама након Другог светског рата.

Неколицина преживелих Срба, који су се вратили са севера Европе својој кући написали су своје потресне исповести (Славко Вукић, Љубо Млађеновић...) које су остале поколењима као трајно сведочење о ужасима у које су били намерно и насилно гурнути за интересе Трећег Рајха.

Поред тога, Норвежани су у градићу Нарвик направили Ратни меморијални музеј, са циљем да младим нараштајима покажу шта значи рат и шта никада не сме да се понови. Такође у Горњем Милановцу је направљена Норвешка кућа, као симбол пријатељства два народа.

Данас, нажалост мали број људи у Републици Србији али и Срба уопште, поготово младих зна за ову монструозну "Операцију Викинг" и зато је направљена ова страница како би то променила.
 

Упиштите појам за претрагу:
Cортирате према:


НАСЛОВ ПРЕГЛЕДА ГЛАСОВА
Oперација Викинг: Крвави пут изнад Поларног круга 2,04213
Жртва: Бејсфјордске жртве 2,54915
Злочинац: Адолф Хитлер 6,95136
Интервју са норвешким историчарем Кнут Ф. Торесен: Борим се против лажи и ревизонизма 8280
Исповест Вeлимира Пaвловића: Нajгори je био дaн коjи свaнe 1,6985
Књига: Беисфјордска трагедија 1,8600
Књига: Варден 1,7040
Књига: Логор смрти у Бејсфјорду 1,1550
Књига: У Норвешку, у смрт 1,7975
Култура памћења: Открива се спомен обележје у Бергену за српске логораше у Норвешкој 17. јуна 2017 7215
Логор: Бејсфјорд 4,67923
Логор: Ботн 1,2140
Логор: Карашок 2,44915
Логор: Норвешка 1942-1945 2,44613
Наши ратни заробљеници у Норвешкој 1,53710
Снима се документарни филм: Логор смрти у Кaрaшjоку (Норвешка) 8110
Усташе слале Србе као робове у Норвешку 1942-1943 1,3030
Фељтон: Крвави путеви – Нaцистички принудни рaд у сeвeрноj Норвeшкоj 1,30515
Фељтон: Наши интернирци у Норвешкој 1,7697


Поштовани посјетиоци,
ако желите активно да се укључите у рад нашег сајта, писањем чланака везано за одређену тематику која прати овај сајт (нпр. злочини, логори, жртве, документарни филмови, књиге, фељтони и др.) и тиме значајно допринесете чувању сјећања на страдање нашег народа у протеклом времену, контактирајте администратора путем електронске поште: webmaster@zlocininadsrbima.com или путем нашег контакт формулара на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

У том захтјеву наведите своје податке, који неће бити јавно објављени. Хвала.


Skip Navigation Links