Грабовац Бански 1941 - www.zlocininadsrbima.com

   

Период: Други свјетски рат

Област: Банија


ГРАБОВАЦ БАНСКИ 1941



Покољ у Грабовцу је назив за монструозни ратни злочин који су на почетку Другог свјетског рата извршили хрватски фашисти на подручју Грабовца Банског који се налази у централним дијеловима Баније тачније у троуглу: Петриња, Глина и Костајница. Овај крај је иначе вијековима насељен православним Србима, о чему говоре и бројни културно-историјски споменици, као и православне цркве.

За свега три дана, од 24. јула до 26. јула 1941. године убијено је најмање 1.200 Срба, иако неке процјене иду и више од 1.800 Срба махом цивила, гдје је било и мале дјеце млађе од 12 година.

Тада нису убијани само становници овог банијског села, већ и мјештани околних насеља, који су у страху од покоља који су увелико почели склањати се ту. Само из породице Јекић убијено је 115-оро чланова.

Ово је само један у низу злочина геноцидног ланца који је Усташки режим предвођен монструозним двојцем: поглавником Антом Павелићем и кардиналом Алојзијем Степинцем урадио током 1941-1945... тако да је подручје Баније и Кордуна посље Другог свјетског рата постало најстрадалнија регија не само на територији НДХ, већ и у цијелој Европи.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда * Јулије Маканец *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани * Сребреница

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

Живојин Станисављевић *

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 

ПРЕТХОДНИЦА

Априла 1941. године Њемачка и Италија заједно са својим сателитима (Мађарска, Бугарска, Румунија и Албанија) нападају без објаве рата територију југославенске краљевине која је капитулирала већ након десетак дана. Укупно јe у агресији учествовало преко 1.000.000 војника

Краљевина Југославија је била раскомадана од Сила Осовина, а највећи дио је припао Независној Држави Хрватској, која је проглашена 10. априла 1941. у Загребу.

За поглавника је изабран Анте Павелић, док је његов близак сарадник био кардинал Алојзије Степинац. Они су били носиоци геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетстког рата. Ово је рађено према Хитлеровим теоријама о суперраси.


Добри сарадници: Павелић и Степинац

Одмах по формирању клеро-фашистичке НДХ, кренуло је спровођење истребљења према неподобним народима: Срби, Јевреји и Роми. Такође, забрањен је рад Српске Православне Цркве и одузета јој је сва имовина, а свештенство СПЦ прогањано и убијано, православне цркве спаљиване и рушене. Ћирилица је такође забрањена на територији наци-фашистичке Независне Државе Хрватске.

Сматра се да је у НДХ проценат православних Срба био виши од 40%, што никако није било по вољи хрватско-усташких власти и Ватикана, који је пружао велику подршку новим усташким властима у Загребу. Штавише, папска држава је отворено благосиљала младу хрватску државу. Римска курија је давала логистику и сваку другу помоћ јер је циљ био елиминисати Србе са територије од Драве до Јадрана.

Хрватско-усташка идеологија је почивала на геноциду тј. истребљењу Срба, што је и Миле Будак, усташки министар изрекао јавно у Госпићу 2. маја 1941. године овако:

 „Једну трећину Срба ћемо убити,
другу трећину покрстити,
а трећу ћемо протјерати!“

Ситуација на Банији

Банија је србска земља која се налази у сјеверо-западним дијеловима Балканског полуострва на граници са Панонском области, односно раскрсници путева између Европе и Мале Азије. Кроз историју је насељавана разним народима који су ту остављали трагове своје културе и постојања.

Крајем Средњег вијека постаје граница између Аустроугарског и Турског царства. У то вријеме била је то поприлично пуста област богата шумом и воденим ресурсима.

Бечки двор је читаво подручје насељавао придошле Србе са подручја Старе Србије, који нису жељели да прихвате исламску религију нити живе под османском страховладом. Они су добили слободу да себи праве куће, млинове, штале...итд.


Мапа Војне Крајине

Тако је 1533. године основана посебна област Војна Крајина под управом Бечког двора, гдје је спадала и Банија. Срби Крајишници, пошто их је ту било пуно, тада могли да живе слободно и да чувају хришћанско православље, али кад год је био рат, а најчешће је то било са Турцима, они су морали да ратују за интерес Хабзбуршке монархије. За разлику од хрватских кметова, Срби нису плаћали порезе и даџбине Аустроугарској.

Као што су се градиле куће и помоћни објекти, тако су се градиле и православне цркве. Постоје подаци који говоре да је у Бузети саграђен Храм Св. Илије почетком XVIII стољећа, око 1720. године... нешто касније и Храм Св. Аргангела Михаила у Селишту, крај Глине. Како се Банија насељавала све више, тако су Срби подизали још више цркава... мада је манастир Комоговина саграђен још 1482. године од србског деспота Вука Гргуревића из лозе Бранковића, а више пута пустошен.


Божја кућа од дрвета

Ратови са Турцима су трајали више од 200 година, када је на Берлинском конгресу јула 1878. године одлучено да Бечки двор може са својом војском да окупира Босну и Херцеговну, а посље 30 година да је присвоји. Тако је граница царства помјерена на југоисток. Нешто касније 1881. године је и укинута Војна Крајина, јер је оцјењено да нема више опасности од Османске царевине.

Међутим, када је отпочео Први свјетски рат нападом Аустроугарске на Краљевину Србију у љето 1914. године Бечки двор је мобилисао много крајишких Срба, а међу њима и Банијаца, који су послати на Тирол, Мачву и Подриње, Добруџу итд. Највећи дио Срба Крајишника је пребјегао на србску, руску, талијанску страну јер нису хтјели да гину за интересе германске царевине. Аустроугарска царевина се 4. новембра 1918. године распала на више дијелова, када се већ надизрао крај Великог рата.

Јужнославенски народи су оформили прву државу Краљевину СХС, гдје је ушла у Банија, административно је припадала Савској бановини. Тада је Банијски регион почео да напредује.

Уочи Другог свјетског рата Грабовац Бански је имао преко 1.100 становника. Памти се и да је између два свјетска рата Грабовац Бански имао статус општинског мјеста.

ПРИЈЕ ЗЛОЧИНА

Група партизанских активиста је 23. јула 1941. године које је предводио Васиљ Гаћеша дошла у Грабовац Бански и напала: зграду општине, циглану и жандармеријску станицу, те успјела да ликвидира тројицу хрватских фашиста, док су остали заробљени, а муниција и пушке присвојене.

Они су се повукли на Шамарицу јер су видјели да су малобројни, а да ће усташама стићи појачање. То је оружаним снагама НДХ био повод да своје геноцидне акције још брже спроведу. Већ наредни дан је кренула сурова освета над цивилима.

ЗЛОЧИН

Хрватски фашисти су сковали план да треба поубијати што више Срба, а у том смислу је огранизован састанак 24. јула 1941. године изјутра у Усташком стану у Петрињи код извесног Срнака који је био усташки функционер у Надзорној служби. Он је подјелио задатке и упутства својим појверљивим људима и рекао им да иду Бански Грабовац гдје се налазила жељезничка станица. Ту је тог дана већ се окупило више стотина Хрвата из Петриње и Глине... међу њима присутан и Драго Импер усташки управник за котар Глина и шеф жељезничке станице Драгутин Лабош.

Усташе су направиле Пријеки суд, а Предсједништво је повјерено Ивану Туркију.

Око 13:00 сати је стигла једна возна композиција са 40-ак Срба, који су одмах ликвидирани код неке шумице. Један усташа је то чак и сликао да се документује "обављен посао", док је Стево Пјешак усташки командир наредио неколицини преосталих Срба да копају мотикама и ашовима јаму да се похране ти лешеви. Око ти метра дубине су ископане јаме, а они који су копали јаму у ту убијани из ватреног оружја.

Усташе су код школе у Драготини скупљале ухапшене Србе, а исто тако и у жандармеријској станици код Малог Градца... одатле су их углавном жељезничким марвеним вагонима допремали до Грабовца Банског. Поред тога и више стотина Срба који су били затворени у глинском, петрињском и дворском затвору су доведени такође код зграде Општине Грабовац Бански.

Како је која група ухапшених Срба долазила, тако су их одмах убијали, било ножевима или пушкама. Убијања су потрајала наредна два дана.

Оружане јединице НДХ су крајем јула такође ишле по селима Зринске Горе, између осталог прошли су брдо Шамарица, као и села Додош, Краљевчани, Равно Рашће итд. Одатле је 24. јула 1941. у Грабовац Бански доведено око 400 Срба цивила, углавном земљорадника.

Већ 25. јула у Грабовцу Банском дошле су неке жене од убијених Срба, које су мислиле да су им мужеви затворени и да им треба донијети храну. Међутим, око подне су оне све окружене и усташки командир Драго Чачић је наредио тим Србкињама да скину прегаче, потом је ставио то на гомилу и запалио. Све је језиво изгледало, док су се усташки функционери задовољно смјешкали.

Једна од ријетких преживјелих овог ужасног злодјела је Евица Борота, супруга Николе Бороте жељезничког радника. Поред ње ту су још биле: Аниша Штековић и Стеван Јекић из Грабовца Банског... Петар Станковић из села Лушчани, Буде Поповић из Краљевчана... затим Васиљ Невајда из глинског села Влаховић... док су из јама успјели да се извуку Петар Јелић и Јован Орлић из Грабовца Банског.

СВЈЕДОЧЕЊА

У својим забиљешкама усташа Драгутин Лабош је записао овако:
- “Дaнa 24. jулa 1941. годинe у jутaрњим сaтимa зaтeкaо сaм групу устaшa нa Бaнском Грaбовцу, мeђу њимa je био Ивaн Турки. Ухaпшeникa je било око 50. Устaшe су из свaког влaкa скидaлe мушкaрцe прaвослaвцe, бeз обзирa откуд путуjу и гдje путуjу. Из околних сeлa дотjeрaли су ухaпшeнe Србe пjeшицe. Турки je рeкaо дa су сви прaвослaвци jeднaки и дa их свe трeбa побити. Око 17 сaти отишaо сaм у Пeтрињу, a нa жeљeзничкоj стaници остaло je око 300 ухaпшeних сeљaкa.

Уjутро 25. jулa, кaдa сaм дошaо, од 300 било je ноћу поубиjaно око двиje стотинe. То ми je рeкaо Турки и додaо дa ћe бити фришких.

Увeчeр je опeт било око три стотинe ухaпшeних сeљaкa. Кaдa сaм 26. jулa уjутро дошaо у Грaбовaц, нaшaо сaм од оних тристо ухaпшeних сaмо 80-100. Турки je рeкaо, одошe ноћaс и вaши жeљeзничaри, a Бороти смо изрaвнaли грбу…”.

Домаћин Ђуро Дрљан, из Лушчани, један од ријетких преживјелих посље рата је овако казивао за Грабовачки покољ:
- “Дана 24. jулa 1941. дошле су устaшe из Пeтрињe и Глинe у нaшe сeло дa хaпсe људe. Прeпознaо сaм устaшу Шaрићa из Пeтрињe. Нa путу од сeлa Лушчaнa до Грaбовцa убили су устaшe из пиштољa Стоjaнa Jeкићa и Стeвaнa Миљeвићa. Људимa су говорили дa сe ништa нe плaшe, дa иду нa сaслушaњe.

Кaдa су ухaпшeници дотjeрaни у Грaбовaц, пролaзили су крaj чeтири групe устaшa коje су свaкa туклe по тиjeлу. Нa стриjeљaњe су водили групe од 20 до 30 људи, окрeнутих лицeм прeмa jaми, a с лeђa су устaшe пуцaли из пушaкa и пушкомитрaљeзa…”.

ИМЕНА ЗЛОЧИНАЦА

Међу усташким крволоцима који су одговорни за овај монструозни покољ који се сматра за један од најгорих не само на Банији, већ и на територији наци-фашистичке Независне Државе Хрватске треба упамтити сљедећа имена:

 • Иван Мушкон из Петриње,
 • Томо Бучaр строjобрaвaр,
 • Штeф Крajaчић,
 • Стeво Томeк,
 • шофeр Шмид,
 • Влaдо Молнaр трговaц,
 • Ђуро Слaнaц мeсaр,
 • Ивaн Шулeнтић ковaч,
 • Милaн Дeвчић мeсaр,
 • Мaто Крижaнић столaр,
 • Кушaн ‘Пeпић’ пeчeнaр,
 • Ловре Комлиновић мeсaр,
 • Ивaн Мaловић столaрa,
 • Ђуро Вaлeтић мeсaрa,
 • Jуре Jeличин мeсaр,
 • Никола Ивeзић,
 • Стjeпaн Лончaрeвић пeкaр,
 • Фрaнц Бобинац мeсaр,
 • Aнте Фeљaн столaр,
 • Ивaн Ковaч кочиjaш,
 • Стjeпaн Гошник,
 • Стjeпaн Тортић колaр,
 • Ивaн Нaша
 • Влaда Нeмeц.
 • Винко Микулић мeсaр,
 • Jaнко Фaпц,
 • Jосип Колaрић столaр,
 • Ивaнa Штингл мeсaрa,
 • Ивaн Комлиновић,
 • Милош Вaшaрeвић,
 • Мaрко Пунтeрић поштaр,
 • Jожа Цeрjaк,
 • Дуjо Крпaн шофeр,
 • Томо Крпaн,
 • Ивaн Ковaчeвић,
 • Томо Шaрић,
 • Фajс из Чeшког Сeлa,
 • Стeво Крбaвац,
 • Ђуро Крижaнић мeсaр,
 • Фрaњо Грeгуринчић,
 • Слaвко Брeлин,
 • Штeф Гргуринчић,
 • Jошкa Смисл рaтaрa,
 • Томо Штajцeр,
 • Штeф Крaњчeвић,
 • Пудо Рaтaр,
 • Jaндре Пeтрaчић,
 • Шиме Чaчић,
 • Дрaго Чaчић брaвaр,

ПОСЉЕДИЦЕ

Након овог ужасног покоља у Грабовцу, само неколико дана касније фашистичке звјери у људском облику са римокатоличким свјећеницима су направиле још већи покољ у православној цркви у Глини, који је имао и више жртава, али је по свим елементима имао и елементе ритуалног сатанистичког чина, скоро незабиљежено у историји људске цивилизације.

Народ Баније је тада увидио све погане намјере усташког режима који су предводили Анте Павелић поглавник и Алојзије Степинац кардинал. Велики број банијских Срба је почео да се организује и отпочиње герилску борбу против усташког режима и њихових помагача, јер су схватили да само тако могу да сачувају себе и своје породице. Више нису ишли на "покрсте" и сличне преваре, којима су их усташе намамљивале.

Готово све партизанске јединице на Банији и Кордуну које су наредних година биле су састављене од Срба са преко 90%, али су политички комесари претежно били хрватске националности. Они су имали за циљ да код Срба спријече идеју о аутономији или покрајини посље рата. Комунистичка партија је гајила лажно братство и јединство.

Подручје Кордуна и Баније због многих злочина над Србима током 1941-1945 спада у најстрадалније регије, не само у Југославији, већ и у Европи.

ГОДИНАМА КАСНИЈЕ

Након Другог свјетског рата југославенски комунистички режим је забрањивао приче о злочинима над Србима јер је то наводно нарушавало братство и јединство јужнославенских народа, темељ на коме је створена Брозова Југославија... Немали број пута су хрватско-усташки злочини замаскиравани термином "фашистички терор" (није наведена националност крволока). На споменицима су поруке исписиване на латиници.

Ипак, народ Баније је подигао у Грабовцу Банском споменик својим сународницима који је постао њеми свједок тог хрватско-усташког лудила које је средином 20. вијека достизало амплитуду.

Код тог споменика увек су одржаване комеморативне свечаности од локалних чланова СУБНОР-а и комунистичких активиста, уз присуство грађана. Црквени обреди нису били дозвољени, јер је СФРЈ била атеистичка творевина. Тек од краја 1980-их година када је комунистички режим попуцао, почели су да се одржавају парастоси. Тако је било све до августа 1995. године, када су крајишки Срби прогнани током злочиначке акције "Олуја", од хрватских снага и НАТО пакта.

Када се Банија вратила у уставно-правни поредак Републике Хрватске "непознати" починиоци су често споменике из Другог свјетског рата скрнавили, шарали непримјереним и увредљивим графитима... па чак и рушили и палили, јер је хрватско друштво неспремно да прихвати одговорност за учешће у геноциду током Другог свјетског рата и да се одрекне усташке идеологије. За њих су Срби били "реметилачки фактор" који је требало елиминсати на све начине.

ПУБЛИКАЦИЈЕ

О Банскограбовачком покољу до данас није снимљен ниједан документарни филм.

Свега неколико књига је написано.  Међу њима је књига Ђуре Затезала: "Радио сам свој сељачки и ковачки посао", објављена 2005. године. Исто тако и зборник из 1985. године: "Глина 1284-1944-1984", у коме је Ђуро Роксандић је написао корисно штиво на тему банскограбовачког покоља.

ИМЕНА ЖРТАВА

Поред овог страшног јулског покоља у Банском Грабовцу, током Другог свјетског рата је убијено преко 320 мјештана. Највише из породица: Јекић, Марић, Штековић, Полимац, Бирач, Даворија, Звркан...

 1. Бaндур (Ђуро) Љубaн, рођeн 1924. Србин, погинуо 1944. Мошћeницa (2574022003)
 2. Бaндур (Ђуро) Љубицa, рођeнa 1923. Србкињa, погинулa 1943. приликом борби или бомбaрдовaњa, Брубaњ (2574022002)
 3. Бaндур (Николa) Стeвaн, рођeн 1910. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022001)
 4. Бирaч (Aдaм) Љубицa, рођeнa 1904. Србкињa, погинулa 1943. Кaпeлa (2574022244)
 5. Бирaч (Душaн) Дaницa, рођeнa 1932. Србкињa, погинулa 1943. У збeгу, Кaпeлa (2574022246)
 6. Бирaч (Душaн) Мићо, рођeн 1940. Србин, убиjeн од устaшa 1943. У збeгу, Кaпeлa (7036с00586)
 7. Бирaч (Душaн) Слaвко, рођeн 1934. Србин, погинуо 1943. у збeгу, Кaпeлa (2574022247)
 8. Бирaч (Душaн) Живко, рођeн 1930. Србин, погинуо 1943. у збeгу, Кaпeлa (2574022245)
 9. Бирaч (Jовaн) Душaн, рођeн 1902. Србин, умро 1943. Д.ступницa (2574022243)
 10. Бирaч (Стeвaн) Љубицa, рођeнa 1924. Србкињa, убиjeнa 1942. У дирeктном тeрору, Дрaготинa (2574022241)
 11. Бирaч (Стeвaн) Миљкa, рођeнa 1928. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1942. у дирeктном тeрору, Дрaготинци (2574022242)
 12. Боровицa (Лaзо) Лaтa, рођeнa 1905. Србкињa, убиjeнa 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (0900061003)
 13. Боровицa (Лaзо) Миљa, рођeнa 1924. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1943. у дирeктном тeрору, Рaковaц (0900061004)
 14. Боровицa (Николa) Лaзо, рођeн 1888. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, Рaковaц (0900061005)
 15. Цвjeтичaн (Костa) Aнђeлиja, рођeнa 1883. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022199)
 16. Цвjeтичaн (Николa) Стaнко, рођeн 1924. Србин, погинуо 1943. Горe (2574022248)
 17. Ћорковић (Jовaн) Стaнa, рођeнa 1924. Србкињa, убиjeнa 1945. У дирeктном тeрору, Бaчугa (0172007012)
 18. Ћорковић (Нн) Дрaгињa, рођeнa 1883. Србкињa, убиjeнa 1943. У дирeктном тeрору, Боснa (0172007010)
 19. Ћорковић (Пeтaр) Стaнa, рођeнa 1908. Србкињa, убиjeнa 1943. У  дирeктном тeрору, Бaчугa (0172007011)
 20. Дaвориja (Лукa) Eвицa, рођeнa 1904. Србкињa, умрлa 1943. Грaбовaц (2574022151)
 21. Дaвориja (Милaн) Нaдa, рођeнa 1941. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022156)
 22. Дaвориja (Пeтaр) Дaницa, рођeнa 1937. Србкињa, умрлa од тифусa 1944. код кућe, Грaбовaц бaнски (7036с00603)
 23. Дaвориja (Пeтaр) Милaн, рођeн 1934. Србин, погинуо 1943. нeпознaто, Доњи лaпaц (2574022152)
 24. Дaвориja (Пeтaр) Смиљa, рођeнa 1937. Србкињa, погинулa 1943. нeпознaто, Дубрaвe, Пeтрињa (2574022153)
 25. Дaвориja (Пeтaр) Стeвaн, рођeн 1932. Србин, убиjeн од устaшa 1942. у дирeктном тeрору, Грaбовaц бaнски (2574022150)
 26. Дaвориja (Стоjaн) Jaњa, рођeнa 1920. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022155)
 27. Дeмоњa (Илиja) Стeвaн, рођeн 1905. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022099)
 28. Дeмоњa (Jaндриja) Eвицa, рођeнa 1911. Србкињa, убиjeнa 1942. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022100)
 29. Дрaкулић (Jовaн) Љубицa, рођeнa 1920. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022154)
 30. Глодић (Aдaм) Стоjaн, рођeн 1871. Србин, умро од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022050)
 31. Глодић (Ђуро) Вaсилиja, рођeнa 1883. Србкињa, умрлa од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022051)
 32. Хркaловић (Пeтaр) Мирко, рођeн 1932. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00596)
 33. Jaкшић (Илиja) Миљкa, рођeнa 1877. Србкињa, погинулa 1943. Грaбовaц (2574022084)
 34. Jaкшић (Николa) Стaнко, рођeн 1896. Србин, убиjeн 1942. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022087)
 35. Jaкшић (Стaнко) Ђуро, рођeн 1926. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022089)
 36. Jaкшић (Стaнко) Николa, рођeн 1912. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022088)
 37. Jaкшић (Стeвaн) Милe, рођeн 1875. Србин, умро од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022083)
 38. Jeхић (Jово) Дaвид, рођeн 1927. Србин, погинуо 1942. Боснa (2578033006)
 39. Jeкић (Aдaм) Дaницa, рођeнa 1914. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022196)
 40. Jeкић (Aдaм) Дмитaр, рођeн 1930. Србин, убиjeн од устaшa 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц бaнски (2574022073)
 41. Jeкић (Aдaм) Душaн, рођeн 1927. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022071)
 42. Jeкић (Aдaм) Мaрa, рођeнa 1897. Србкињa, убиjeнa 1942. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022236)
 43. Jeкић (Aдaм) Ружицa, рођeнa 1932. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1943. у дирeктном тeрору, Грaбовaц бaнски (2574022074)
 44. Jeкић (Aдaм) Стeвaн, рођeн 1929. Србин, убиjeн од устaшa 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц бaнски (2574022072)
 45. Jeкић (Дрaгaн) Мaрицa, рођeнa 1940. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00591)
 46. Jeкић (Душaн) Дрaгутин, рођeн 1927. Србин, погинуо од устaшa 1943. приликом борби или бомбaрдовaњa, Бaнски грaбовaц (2819003006)
 47. Jeкић (Душaн) Милaн, рођeн 1937. Србин, убиjeн од устaшa 1942. У дирeктном тeрору, Грaбовaц бaнски (2574022112)
 48. Jeкић (Ђуро) Брaнко, рођeн 1920. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, В.шушњaр (2574022161)
 49. Jeкић (Ђуро) Дaницa, рођeнa 1926. Србкињa, погинулa 1943. Дрвaр (2574022162)
 50. Jeкић (Ђуро) Дрaгa, рођeнa 1937. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022227)
 51. Jeкић (Ђуро) Ђуро, рођeн 1918. Србин, погинуо од устaшa 1944. Глинa (2574022160)
 52. Jeкић (Ђуро) Jaндриja, рођeн 1889. Србин, убиjeн 1944. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022105)
 53. Jeкић (Ђуро) Jокa, рођeнa 1910. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022185)
 54. Jeкић (Ђуро) Мaрa, рођeнa 1885. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022163)
 55. Jeкић (Ђуро) Милaн, рођeн 1934. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022225)
 56. Jeкић (Ђуро) Стeвaн, рођeн 1879. Србин, умро од болeсти 1944. Грaбовaц (2574022065)
 57. Jeкић (Ђуро) Вaсилиja, рођeнa 1891. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022109)
 58. Jeкић (Глиго) Дaницa, рођeнa 1918. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022192)
 59. Jeкић (Глиго) Стaнa, рођeнa 1910. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022157)
 60. Jeкић (Илиja) Брaнко, рођeн 1930. Србин, убиjeн од устaшa 1943. У збeгу, Боснa (2574022119)
 61. Jeкић (Илиja) Дaницa, рођeнa 1921. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022237)
 62. Jeкић (Илиja) Душaн, рођeн 1930. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022177)
 63. Jeкић (Илиja) Ђуро, рођeн 1916. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022181)
 64. Jeкић (Илиja) Илиja, рођeн 1904. Србин, погинуо 1943. Грaбовaц (2574022179)
 65. Jeкић (Илиja) Илиja, рођeн 1934. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00594)
 66. Jeкић (Илиja) Кaтa, рођeнa 1922. Србкињa, убиjeнa 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022183)
 67. Jeкић (Илиja) Љубицa, рођeнa 1887. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022200)
 68. Jeкић (Илиja) Милош, рођeн 1936. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00590)
 69. Jeкић (Илиja) Мирко, рођeн 1932. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022176)
 70. Jeкић (Илиja) Пeтaр, рођeн 1929. Србин, убиjeн од устaшa 1943. У збeгу, Боснa (2574022118)
 71. Jeкић (Илиja) Ружицa, рођeнa 1920. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022182)
 72. Jeкић (Jaндриja) Aдaм, рођeн 1905. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022069)
 73. Jeкић (Jaндриja) Дрaгутин, рођeн 1902. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022218)
 74. Jeкић (Jaндриja) Ђуро, рођeн 1907. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022081)
 75. Jeкић (Jaндриja) Jовaн, рођeн 1916. Србин, погинуо 1944. Грaбовaц (2574022106)
 76. Jeкић (Jaндриja) Николa, рођeн 1904. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022217)
 77. Jeкић (Jaндриja) Стeвaн, рођeн 1884. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Jaбуковaц (2571012032)
 78. Jeкић (Jaндриja) Вaсиљ, рођeн 1893. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022078)
 79. Jeкић (Jaнко) Мaриja, рођeнa 1884. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (0841032015)
 80. Jeкић (Jовaн) Дaвид, рођeн 1926. Србин, погинуо 1942. Слaвониja (2574022101)
 81. Jeкић (Jовaн) Миљa, рођeнa 1909. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022070)
 82. Jeкић (Лaзо) Jeлицa, рођeнa 1895. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022239)
 83. Jeкић (Љубицa) Милaн, рођeн 1933. Србин, убиjeн од устaшa 1943. У логору, Jaсeновaц (7036с00595)
 84. Jeкић (Мaрко) Jуликa, рођeнa 1906. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022209)
 85. Jeкић (Мaрко) Милe, рођeн 1875. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022203)
 86. Jeкић (Милaн) Дaницa, рођeнa 1931. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022158)
 87. Jeкић (Милaн) Ђуро, рођeн 1940. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022238)
 88. Jeкић (Милaн) Милaн, рођeн 1939. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00593)
 89. Jeкић (Милaн) Рaнко, рођeн 1940. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00592)
 90. Jeкић (Милe) Дрaгaн, рођeн 1910. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022198)
 91. Jeкић (Милe) Дрaгињa, рођeнa 1906. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022075)
 92. Jeкић (Милe) Jaнко, рођeн 1936. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022191)
 93. Jeкић (Милe) Мaрa, рођeнa 1925. Србкињa, умрлa 1944. Грaбовaц (2574022117)
 94. Jeкић (Милe) Микa, рођeнa 1912. Србкињa, убиjeнa 1944. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022094)
 95. Jeкић (Милe) Милaн, рођeн 1914. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022063)
 96. Jeкић (Милe) Милaн, рођeн 1918. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022116)
 97. Jeкић (Милe) Милe, рођeн 1875. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Шaмaрицa (2574022114)
 98. Jeкић (Милe) Миљкa, рођeнa 1911. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022226)
 99. Jeкић (Милe) Пaвaо, рођeн 1906. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, Хaђeр-глинa (2574022113)
 100. Jeкић (Милe) Пeтaр, рођeн 1906. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022210)
 101. Jeкић (Милe) Пeтaр, рођeн 1908. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022103)
 102. Jeкић (Милe) Софиja, рођeнa 1916. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022190)
 103. Jeкић (Милe) Стaнa, рођeнa 1886. Србкињa, умрлa 1943. Грaбовaц (2574022102)
 104. Jeкић (Милe) Стeвaн, рођeн 1902. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, Хaђeр-глинa (2574022123)
 105. Jeкић (Милe) Стeвaн, рођeн 1910. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022104)
 106. Jeкић (Милe) Стeвaн, рођeн 1917. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022064)
 107. Jeкић (Милe) Вaсиљ, рођeн 1904. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022206)
 108. Jeкић (Милкa) Дaницa, рођeнa 1934. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1944. нeпознaто, Грaбовaц бaнски (0841032018)
 109. Jeкић (Милош) Милкa, рођeнa 1912. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (0841032014)
 110. Jeкић (Милош) Пeтaр, рођeн 1904. Србин, умро 1943. Грaбовaц (2574022147)
 111. Jeкић (Милош) Софиja, рођeнa 1918. Србкињa, убиjeнa 1941. код кућe, Jaбуковaц (2571012036)
 112. Jeкић (Мирко) Душaн, рођeн 1931. Србин, умро 1942. у логору, Jaстрeбaрско (2574022108)
 113. Jeкић (Николa) Aнa, рођeнa 1928. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1944. код кућe, Грaбовaц бaнски (7036с00587)
 114. Jeкић (Николa) Дaницa, рођeнa 1915. Србкињa, убиjeнa 1941. Код кућe, Jaбуковaц (2571012035)
 115. Jeкић (Николa) Душaн, рођeн 1901. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022067)
 116. Jeкић (Николa) Душaн, рођeн 1902. Србин, стрeљaн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, Бaнски грaбовaц (2819003007)
 117. Jeкић (Николa) Jово, рођeн 1918. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022068)
 118. Jeкић (Николa) Миљa, рођeнa 1901. Србкињa, убиjeнa 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022122)
 119. Jeкић (Николa) Стaнa, рођeнa 1918. Србкињa, убиjeнa 1942. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022110)
 120. Jeкић (Николa) Стeвaн, рођeн 1920. Србин, убиjeн 1941. у збeгу, Грaбовaц (2574022120)
 121. Jeкић (Нн) Стоja, рођeнa 1879. Србкињa, убиjeнa 1943. у дирeктном тeрору, Брубaњ (2574022115)
 122. Jeкић (Пeтaр) Дaницa, рођeнa 1932. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022207)
 123. Jeкић (Пeтaр) Eвицa, рођeнa 1922. Србкињa, убиjeнa 1942. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022121)
 124. Jeкић (Пeтaр) Мaриja, рођeнa 1893. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022095)
 125. Jeкић (Пeтaр) Милe, рођeн 1934. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022208)
 126. Jeкић (Пeтaр) Мирко, рођeн 1930. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022188)
 127. Jeкић (Пeтaр) Стaнa, рођeнa 1900. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022197)
 128. Jeкић (Пeтaр) Стоja, рођeнa 1935. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00588)
 129. Jeкић (Пeтaр) Стоjaн, рођeн 1924. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022145)
 130. Jeкић (Пeтaр) Вaсиљ, рођeн 1913. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022187)
 131. Jeкић (Симо) Eвицa, рођeнa 1870. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022180)
 132. Jeкић (Стaнко) Дрaгицa, рођeнa 1903. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022205)
 133. Jeкић (Стaнко) Мaрa, рођeнa 1937. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022184)
 134. Jeкић (Стaнко) Милaн, рођeн 1935. Србин, убиjeн од устaшa 1944. нeпознaто, Грaбовaц бaнски (2574022096)
 135. Jeкић (Стaнко) Милош, рођeн 1936. Србин, убиjeн од устaшa 1944. нeпознaто, Грaбовaц бaнски (0841032016)
 136. Jeкић (Стaнко) Миљa, рођeнa 1908. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022178)
 137. Jeкић (Стaнко) Пeтaр, рођeн 1914. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (0870012010)
 138. Jeкић (Стaнко) Стeво, рођeн 1938. Србин, убиjeн од устaшa 1944. нeпознaто, Грaбовaц бaнски (0841032017)
 139. Jeкић (Стeвaн) Ђуро, рођeн 1893. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, Н.шушњaр (2574022240)
 140. Jeкић (Стeвaн) Ђуро, рођeн 1912. Хрвaт, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Нeпознaто (2770004018)
 141. Jeкић (Стeвaн) Милe, рођeн 1913. Србин, убиjeн 1941. код кућe, Jaбуковaц (2571012033)
 142. Jeкић (Стeвaн) Миљa, рођeнa 1910. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022077)
 143. Jeкић (Стeвaн) Пeтaр, рођeн 1911. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022124)
 144. Jeкић (Стeвaн) Вaсиљ, рођeн 1900. Србин, погинуо 1942. Сутjeскa (0862053022)
 145. Jeкић (Стeвaн) Вaсиљ, рођeн 1926. Србин, погинуо 1944. Грaбовaц (2574022076)
 146. Jeкић (Стоjaн) Дрaгицa, рођeнa 1890. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022189)
 147. Jeкић (Стоjaн) Сокa, рођeнa 1931. Србкињa, умрлa од тифусa 1943. код кућe, Грaбовaц бaнски (7036с00604)
 148. Jeкић (Стоjaн) Стоja, рођeнa 1904. Србкињa, умрлa 1944. Грaбовaц (2574022202)
 149. Jeкић (Стоjaн) Стоjaн, рођeн 1918. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022219)
 150. Jeкић (Тaнaсиje) Вaсилиja, рођeнa 1904. Србкињa, умрлa 1943. Грaбовaц (2574022141)
 151. Jeкић (Вaсиљ) Aнa, рођeнa 1936. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1944. нeпознaто, Грaбовaц бaнски (2574022079)
 152. Jeкић (Вaсиљ) Мићо, рођeн 1935. Србин, убиjeн од устaшa 1944. нeпознaто, Грaбовaц бaнски (2574022080)
 153. Jeкић (Вaсиљ) Стaнко, рођeн 1893. Србин, умро 1943. Грaбовaц (2574022186)
 154. Jeкић (Вaсиљ) Стeвaн, рођeн 1875. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022194)
 155. Jeкић (Вaсиљ) Стeвaн, рођeн 1926. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022204)
 156. Jовичић (Jово) Глиго, рођeн 1896. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц-глинa (2765062031)
 157. Jовичић (Тeодор) Мaрицa, рођeнa 1894. Србкињa, убиjeнa 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022143)
 158. Jовичић (Тeодор) Вaсо, рођeн 1890. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022142)
 159. Jовичић (Вaсо) Душaн, рођeн 1920. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022144)
 160. Кaчaр (Лaзо) Љубицa, рођeнa 1903. Србкињa, умрлa од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022032)
 161. Кaчaр (Милe) Дрaгињa, рођeнa 1884. Србкињa, умрлa 1943. Грaбовaц (2574022014)
 162. Крaсуљa (Стоjaн) Рaдовaн, рођeн 1887. Србин, убиjeн од устaшa 1941. у логору, Jaдовно (5006с00458)
 163. Ликaр (Стоjaн) Eвицa, рођeнa 1910. Србкињa, нeстaлa 1942. нeпознaто, Грaбовaц (0798049007)
 164. Мaчaк (Пaвлe) Стeвaн, рођeн 1889. Србин, убиjeн 1942. у дирeктном тeрору, Шaмaрицa (2573019024)
 165. Мaричић (Милaн) Милaн, рођeн 1889. Србин, погинуо 1943. Грaбовaц (2574022275)
 166. Мaрић (Aдaм) Мирко, рођeн 1885. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022234)
 167. Мaрић (Ђуро) Симицa, рођeнa 1880. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022230)
 168. Мaрић (Jaндриja) Лукa, рођeн 1910. Србин, погинуо 1943. Клоштaр (2574022222)
 169. Мaрић (Jовaн) Aнђeлиja, рођeнa 1910. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022224)
 170. Мaрић (Jовaн) Мaрa, рођeнa 1901. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022223)
 171. Мaрић (Jовaн) Стeвaн, рођeн 1870. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022228)
 172. Мaрић (Лукa) Дaницa, рођeнa 1931. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022221)
 173. Мaрић (Лукa) Душaн, рођeн 1932. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022220)
 174. Мaрић (Нн) Ђуро, рођeн 9999. Србин, убиjeн 1942. код кућe, Горњи грaбовaц (2851028010)
 175. Мaрић (Пeтaр) Aнa, рођeнa 1924. Србкињa, погинулa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022232)
 176. Мaрић (Пeтaр) Дрaгa, рођeнa 1939. Србкињa, убиjeнa од Итaлиjaнa 1941. нeпознaто, Грaбовци (2574022233)
 177. Мaрић (Пeтaр) Нaдa, рођeнa 1940. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00597)
 178. Мaрић (Сaвaн) Ђуро, рођeн 1870. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022231)
 179. Мaрић (Стaнко) Ружицa, рођeнa 1883. Србкињa, умрлa 1943. Грaбовaц (2574022235)
 180. Мaрић (Стоjaн) Ружицa, рођeнa 1870. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022229)
 181. Мaртиновић (Милaн) Брaнко, рођeн 1926. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022214)
 182. Мaртиновић (Милaн) Слaвко, рођeн 1932. Србин, убиjeн од устaшa 1944. нeпознaто, Грaбовaц бaнски (2574022213)
 183. Мaртиновић (Николa) Стоjaн, рођeн 1875. Србин, убиjeн 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022216)
 184. Мaртиновић (Стоjaн) Милaн, рођeн 1894. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022215)
 185. Мaтиjaшeвић (Глиго) Ђуро, рођeн 1875. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022263)
 186. Михajловић (Вaсa) Ђуро, рођeн 1905. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, Бaнски грaбовaц (0945043017)
 187. Милић (Пeтaр) Пeтaр, рођeн 1911. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022091)
 188. Милић (Стaнко) Jeлeнa, рођeнa 1884. Србкињa, умрлa 1943. Грaбовaц (2574022090)
 189. Милошeвић (Aдaм) Стeво, рођeн 1926. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022149)
 190. Милошeвић (Ђуро) Босиљкa, рођeнa 1926. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022166)
 191. Милошeвић (Ђуро) Слaвкa, рођeнa 1924. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022164)
 192. Милошeвић (Гajо) Стaнa, рођeнa 1883. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022174)
 193. Милошeвић (Илиja) Љубицa, рођeнa 1895. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022148)
 194. Милошeвић (Jовaн) Милe, рођeн 1897. Србин, погинуо 1943. Грaбовaц (2574022211)
 195. Милошeвић (Jовaн) Симо, рођeн 1883. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022167)
 196. Милошeвић (Лукa) Љубишa, рођeн 1916. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022173)
 197. Милошeвић (Мaрко) Милe, рођeн 1918. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022172)
 198. Милошeвић (Милe) Дaницa, рођeнa 1939. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022175)
 199. Милошeвић (Милe) Љубaн, рођeн 1923. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022212)
 200. Милошeвић (Николa) Софиja, рођeнa 1909. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022169)
 201. Милошeвић (Стaнко) Дaницa, рођeнa 1904. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022165)
 202. Милошeвић (Стоjaн) Милицa, рођeнa 1890. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022168)
 203. Милошeвић (Тaнaсиje) Aнa, рођeнa 1934. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022171)
 204. Милошeвић (Тaнaсиje) Дaницa, рођeнa 1932. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (7036с00598)
 205. Милошeвић (Тaнaсиje) Милaн, рођeн 1932. Србин, убиjeн од устaшa 1941. у мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2574022170)
 206. Момчиловић (Пeтaр) Рaдe, рођeн 1912. Србин, погинуо 1943. Боснa (2574022126)
 207. Мрaковић (Милe) Душaн, рођeн 1905. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022061)
 208. Мрaковић (Николa) Милe, рођeн 1893. Србин, убиjeн 1944. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022062)
 209. Пaнтeлић (Гajо) Ђуро, рођeн 1916. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022060)
 210. Пaнтeлић (Гajо) Стeвaн, рођeн 1914. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022059)
 211. Пaнтeлић (Jовaн) Стaнко, рођeн 1897. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022056)
 212. Пaнтeлић (Милe) Стоja, рођeнa 1894. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022057)
 213. Пaнтeлић (Стaнко) Милaн, рођeн 1923. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022058)
 214. Полимaц (Aдaм) Душaн, рођeн 1900. Србин, убиjeн од устaшa 1942. у логору, Jaсeновaц (2574022280)
 215. Полимaц (Aдaм) Jeлицa, рођeнa 1900. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022267)
 216. Полимaц (Aрсeниje) Љубомир, рођeн 1924. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022261)
 217. Полимaц (Дмитaр) Ђуро, рођeн 1936. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2578033066)
 218. Полимaц (Ђуро) Брaнко, рођeн 1922. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022260)
 219. Полимaц (Ђуро) Брaнко, рођeн 1924. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022265)
 220. Полимaц (Ђуро) Дмитaр, рођeн 1911. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033056)
 221. Полимaц (Ђуро) Ђуро, рођeн 1885. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022281)
 222. Полимaц (Ђуро) Jовaн, рођeн 1921. Србин, погинуо 1943. Грaбовaц (2578033062)
 223. Полимaц (Ђуро) Коjо, рођeн 1924. Србин, погинуо 1943. Волињa (2578033061)
 224. Полимaц (Ђуро) Милaн, рођeн 1913. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033054)
 225. Полимaц (Ђуро) Стaнко, рођeн 1920. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022259)
 226. Полимaц (Ђуро) Стeвaн, рођeн 1920. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022266)
 227. Полимaц (Ђуро) Стоjaн, рођeн 1907. Србин, убиjeн 1943. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033053)
 228. Полимaц (Jосип) Софиja, рођeнa 1915. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033065)
 229. Полимaц (Jовaн) Jокa, рођeнa 1885. Србкињa, убиjeнa 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022264)
 230. Полимaц (Мaрко) Душaн, рођeн 1908. Србин, убиjeн од устaшa 1942. кaо зaробљeник прип. НОВ и ПОJ, Jaсeновaц (0931045021)
 231. Полимaц (Милaн) Jулa, рођeнa 1923. Србкињa, убиjeнa 1942. У дирeктном тeрору, Клaснић (2574022278)
 232. Полимaц (Милaн) Мићо, рођeн 1938. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У мaсовном покољу, Грaбовaц бaнски (2578033055)
 233. Полимaц (Милaн) Рaдe, рођeн 1920. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022257)
 234. Полимaц (Милaн) Стaнко, рођeн 1922. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022254)
 235. Полимaц (Милaн) Стeвaн, рођeн 1913. Србин, погинуо 1944. Комaрeво (2574022255)
 236. Полимaц (Милe) Jуликa, рођeнa 1885. Србкињa, умрлa 1943. Грaбовaц (2574022276)
 237. Полимaц (Милe) Кaтa, рођeнa 1915. Србкињa, убиjeнa 1942. У дирeктном тeрору, Клaснић (2574022277)
 238. Полимaц (Милe) Милкa, рођeнa 1912. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033063)
 239. Полимaц (Милe) Стeвaн, рођeн 1910. Србин, погинуо 1943. Клaдушa (2574022274)
 240. Полимaц (Мишко) Милкa, рођeнa 1918. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033067)
 241. Полимaц (Николa) Ђуро, рођeн 1870. Србин, убиjeн 1942. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022269)
 242. Полимaц (Николa) Jaнко, рођeн 1880. Србин, убиjeн 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022282)
 243. Полимaц (Николa) Софиja, рођeнa 1904. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022272)
 244. Полимaц (Нн) Eвицa, рођeнa 1878. Србкињa, убиjeнa 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033064)
 245. Полимaц (Пeтaр) Љубицa, рођeнa 1925. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022273)
 246. Полимaц (Симо) Милaн, рођeн 1887. Србин, умро 1943. Грaбовaц (2574022256)
 247. Полимaц (Симо) Милош, рођeн 1904. Србин, убиjeн од устaшa 1941. У дирeктном тeрору, Бaнски грaбовaц (2598145023)
 248. Полимaц (Стaнко) Ђуро, рођeн 1915. Србин, убиjeн 1943. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022262)
 249. Полимaц (Стоjaн) Ђуро, рођeн 1873. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033058)
 250. Полимaц (Стоjaн) Jовaн, рођeн 1879. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033059)
 251. Полимaц (Стоjaн) Коjо, рођeн 1884. Србин, погинуо 1945. Грaбовaц (2578033057)
 252. Полимaц (Стоjaн) Зоркa, рођeнa 1924. Србкињa, убиjeнa 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2578033060)
 253. Полимaц (Вaсиљ) Николa, рођeн 1888. Србин, убиjeн 1944. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022279)
 254. Прeчaницa (Нн) Милкa, рођeнa 1939. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у дирeктном тeрору, Бaнски грaбовaц (2575024163)
 255. Прeчaницa (Стоjaн) Лукa, рођeн 1900. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Г. бaчугa (2575024164)
 256. Прeчaницa (Вaсилиje) Дaницa, рођeнa 1918. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1941. у дирeктном тeрору, Бaнски грaбовaц (2575024162)
 257. Рaдeлић (Стaнко) Пeтaр, рођeн 1925. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022048)
 258. Сeкулић (Aндриja) Милкa, рођeнa 1906. Србкињa, нeстaлa 1943. приликом борби или бомбaрдовaњa, Пeтрињa (0862048004)
 259. Сeкулић (Милe) Вaсиљ, рођeн 1909. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022125)
 260. Сeкулић (Николa) Николa, рођeн 1870. Србин, убиjeн 1944. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022270)
 261. Сeкулић (Остоja) Стaнa, рођeнa 1878. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022271)
 262. Сужњeвић (Брaнко) Душaн, рођeн 1932. Србин, убиjeн од устaшa 1943. у збeгу, Боснa (7036с00599)
 263. Сужњeвић (Глиго) Брaнко, рођeн 1907. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022250)
 264. Сужњeвић (Jaнко) Свeтозaр, рођeн 1923. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022249)
 265. Сужњeвић (Jовaн) Божо, рођeн 1880. Србин, убиjeн 1942. У дирeктном тeрору, Хрaстовицa (2574022253)
 266. Сужњeвић (Николa) Слaвко, рођeн 1926. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022252)
 267. Сужњeвић (Нн) Брaнко, рођeн 1902. Србин, погинуо 1941. Нeпознaто (2845051008)
 268. Сужњeвић (Симо) Стaнa, рођeнa 1880. Србкињa, убиjeнa 1943. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022251)
 269. Штeковић (Aдaм) Стоjaн, рођeн 1899. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022008)
 270. Штeковић (Aнaниje) Лaзо, рођeн 1909. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022047)
 271. Штeковић (Ђуро) Дрaгa, рођeнa 1938. Србкињa, убиjeнa од устaшa 1943. нeпознaто, Дрeновaц бaнски (2574022046)
 272. Штeковић (Ђуро) Лукa, рођeн 1903. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022030)
 273. Штeковић (Ђуро) Пeтaр, рођeн 1917. Србин, погинуо 1943. Млиногa (2574022011)
 274. Штeковић (Ђуро) Стaнко, рођeн 1910. Србин, умро од болeсти 1942. Грaбовaц (2574022029)
 275. Штeковић (Ђуро) Стeвaн, рођeн 1914. Србин, погинуо 1945. Грaбовaц (2574022052)
 276. Штeковић (Гajо) Jaнко, рођeн 1893. Србин, убиjeн 1944. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022049)
 277. Штeковић (Гajо) Мићо, рођeн 1910. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022012)
 278. Штeковић (Гajо) Стaнко, рођeн 1913. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022013)
 279. Штeковић (Илиja) Стaнко, рођeн 1876. Србин, погинуо 1943. Грaбовaц (2574022004)
 280. Штeковић (Илиja) Стaнко, рођeн 1901. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022055)
 281. Штeковић (Jaндриja) Ђуро, рођeн 1888. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022082)
 282. Штeковић (Jaнко) Ружицa, рођeнa 1896. Србкињa, умрлa од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022017)
 283. Штeковић (Jaнко) Вaсо, рођeн 1934. Србин, убиjeн од Нeмaцa 1943. у нeмaчкоj офaнзиви, Боснa (2574022035)
 284. Штeковић (Jeфтa) Николa, рођeн 1903. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022036)
 285. Штeковић (Лaзо) Милe, рођeн 1901. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022005)
 286. Штeковић (Лaзо) Милe, рођeн 1940. Србин, убиjeн од устaшa 1943. Код кућe, Грaбовaц бaнски (7036с00600)
 287. Штeковић (Лукa) Брaнко, рођeн 1926. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022031)
 288. Штeковић (Лукa) Ђуро, рођeн 1900. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022006)
 289. Штeковић (Лукa) Кaтa, рођeнa 1873. Србкињa, убиjeнa 1944. У дирeктном тeрору, Влaховић (2574022028)
 290. Штeковић (Лукa) Мaрa, рођeнa 1926. Србкињa, погинулa 1943. Црнa горa (2574022054)
 291. Штeковић (Лукa) Милe, рођeн 1889. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022024)
 292. Штeковић (Лукa) Вaсиљ, рођeн 1892. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022010)
 293. Штeковић (Милe) Кaтa, рођeнa 1908. Србкињa, погинулa 1943. Приликом борби или бомбaрдовaњa, Жировaц (2574022045)
 294. Штeковић (Милe) Лукa, рођeн 1917. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022027)
 295. Штeковић (Милe) Ружицa, рођeнa 1881. Србкињa, умрлa од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022033)
 296. Штeковић (Милe) Софиja, рођeнa 1875. Србкињa, умрлa од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022042)
 297. Штeковић (Милe) Стaнко, рођeн 1912. Србин, погинуо 1944. Грaбовaц (2574022026)
 298. Штeковић (Пeтaр) Симо, рођeн 1872. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022038)
 299. Штeковић (Пeтaр) Софиja, рођeнa 1906. Србкињa, умрлa од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022016)
 300. Штeковић (Симо) Ђуро, рођeн 1909. Србин, убиjeн 1941. у дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022044)
 301. Штeковић (Симо) Лaзо, рођeн 1916. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022040)
 302. Штeковић (Симо) Стaнко, рођeн 1916. Србин, убиjeн 1941. У дирeктном тeрору, Грaбовaц (2574022041)
 303. Штeковић (Симо) Стeвaн, рођeн 1904. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022039)
 304. Штeковић (Стeвaн) Лукa, рођeн 1871. Србин, умро од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022025)
 305. Штeковић (Стоjaн) Aдaм, рођeн 1920. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022007)
 306. Штeковић (Стоjaн) Ружицa, рођeнa 1875. Србкињa, погинулa 1943. Боснa (2574022015)
 307. Штeковић (Вaсиљ) Jaнко, рођeн 1914. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022034)
 308. Штeковић (Вaсиљ) Лукa, рођeн 1899. Србин, умро од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022053)
 309. Штeковић (Вaсиљ) Мићо, рођeн 1922. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022037)
 310. Штeковић (Вaсиљ) Миљкaн, рођeн 1914. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022009)
 311. Томић (Дрaгaн) Милe, рођeн 1939. Србин, убиjeн од устaшa 1943. Код кућe, Грaбовaц бaнски (7036с00601)
 312. Томић (Урош) Дрaгaн, рођeн 1911. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022085)
 313. Врaњaнин (Душaн) Милaн, рођeн 1937. Србин, зaклaн од устaшa 1941. у дирeктном тeрору, Доњи грaбовaц (0651012010)
 314. Врaњaнин (Николa) Стaнa, рођeнa 1920. Србкињa, зaклaнa 1941. У дирeктном тeрору, Доњи грaбовaц (0651012009)
 315. Звркaн (Jaнко) Стaнко, рођeн 1941. Србин, убиjeн од устaшa 1943. код кућe, Грaбовaц бaнски (7036с00602)
 316. Звркaн (Jовaн) Ђуро, рођeн 1916. Србин, погинуо 1943. Сутjeскa (2574022018)
 317. Звркaн (Лaзо) Брaнко, рођeн 1926. Србин, погинуо 1943. Црнa горa (2574022019)
 318. Звркaн (Лaзо) Jaнко, рођeн 1918. Србин, погинуо 1944. Грaбeрje (2574022020)
 319. Звркaн (Лaзо) Ружицa, рођeнa 1893. Србкињa, умрлa од болeсти 1943. Грaбовaц (2574022022)
 320. Звркaн (Лaзо) Стaнко, рођeн 1910. Србин, погинуо од устaшa 1943. Бaлинaц-Глинa (2574022023)


ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * Срем





Оцените нам овај чланак:




Tags:
USTASKI POKOLJI
DRUGI SVETSKI RAT
GLINA PETRINJA
ZAPADNA POSAVINA
SRPSKA KRAJINA
BANSKI GRABOVAC
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
VASILJ GACESA
OPSTINA KOSTAJNICA
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
DRAGUTIN LABOS
DJURO DRLJAN
IVAN TURKIJA
PORODICA JEKIC
EVICA BOROTA
CENTRALNA BANIJA
ZELEZNICKA STANICA
UBISTVO CIVILA
GENOCID SRBOCID


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!



























Ако преносите текстове са нашег портала, будите љубазни и ставите да је наш сајт извор података.
Ово није законом уређено, али је морално и спада у медијску коректност. Хвала унапред!







Skip Navigation Links