Потресна судбина Јелице Михаиловић - Дражине супруге - www.zlocininadsrbima.com

   

2. новембар 2021.


ПОТРЕСНА СУДБИНА ЈЕЛИЦЕ МИХАИЛОВИЋ - ДРАЖИНЕ СУПРУГЕ


Годинама се говори о Јованки Броз, сви у Србији знају за њу, а мало ко зна макар како се звала српска мајка која је поднела огромну личну жртву за државу Србију, која је преживела два логора и издржала комунистички прогон, супруга генерала Драгољуба Драже Михаиловића?


Гроб Јелице Михаиловић

Велику и тешку судбину имала је Јелица Михаиловић, супруга генерала Драже Михаиловића. У свом веку ова жена више је туговала и стрепела него што се веселила и радовала. Два рата однела су јој скоро све најмилије. Преживела је два логора и издржала комунистички прогон. Три пута је остајала без крова на главом. Рађала је, али јој је друго дете с Дражом, с којим је изродила четворо, умрло у пеленама.

Два светска рата однела су јој скоро све најмилије. Мрцварили су јој, осрамотили и убили мужа.

У комунистичким казаматима чамило јој је двоје деце. Умрла је 1970. године као поносита старица. Тежак живот. Ако је срамота што се ни данас не зна где је Дражин гроб, ништа мања није неправда што је патња његове животне сапутнице – заборављена!

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * Срем

 

ПУКОВНИКОВА КЋИ

Јелица је рођена у официрској породици. Њен отац Јеврем, пешадијски пуковник, потрудио се да му четири кћери и син заврше највише школе тог доба које су постојале у Србији, а и у Немачкој. Одлазећи у посету брату Боривоју који је био на војној академији, Јелица упознаје његовог најбољег пријатеља, тада младог официра Драгољуба Дражу Михаиловића.

Ипак, све остаје само на погледима. Живот је хтео да се она уочи Првог светског рата уда за професора књижевности Радивоја Лазаревића, рођеног брата Даре Ћосић, мајке писца Бранимира Ћосића. Младенци су живели у Призрену, где их је затекао Велики рат.

Разарањима измучену Србију напада и тифус који јој „узима“ мужа. Јелица је тада била у петом месецу трудноће. Али је из Призрена морала у бежанију, јер су бугарске и балијске снаге отпочеле с крвавим пиром и одмаздом над српским православним становништвом. Измучена од дугог пешачења стигла је у Крушевац, где су јој кров над главом понудиле и сву бригу о њој преузеле стара мајка и сестре Олга, Ана и Даница.

У рано пролеће 1916. године Јелица рађа здраву девојчицу Радмилу. Једина преостала мушка глава, њен брат Боривоје, с Дражом заједно пролази најтежу голготу српског народа. Боривоје гине на Церу. Сахрањен је на Глоговцу (касније су посмртни остаци пренесени у Београд), где и данас на заједничком споменику стоји уклесано његово име.

ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

БИТКЕ

Добруџа * Горничево * КајмакчаланЛегет Поље * Мојковачка врата

ЦерскаЧемерноКолубара и СувоборСолунски фронт

Врањевац * Бој на Гучеву * Мачков камен * Врањевац * Церјак

ЗЛОЧИНЦИ

Вражија дивизија * Стјепан СаркотићРудолф Браун

Хрватско-славонски корпус * Либоријус Франк * Вилхем Рајнер

Михаило АпелШуцкори * Војска Аустроугарске * Оскар Поћорек

Франц Јозеф * Босанско-херцеговачки корпус

ЛОГОРИ

НежидерДобој * Маутхаузен * Омолуц * Болдогасоњ

Ашах * Улм * Броумов * Арад * Нађимер * Јиндриховице

Сливен * Пловдив * Шумен * Панчарево * Џумаја

ЗЛОДЕЛА

И ЖРТВЕ

Зворник и Тузла * Дубока долина * Бугарска љуљашка * Горње Павловце 

Бугаризација * Окупација Београда * Сарајевска кристална ноћ

Валадново * Голгота преко АлбанијеТоплички устанак * Романија

Мачва и ПодрињеВишеград * Сурдулица * Драга Петронијевић

Лесковачка резолуција * Вељко Чубриловић * Саво Ускоковић

ЈУНАЦИ

Коста ВојновићДрагољуб Јеличић * Гвоздени пук * Михаило Маџаревић

Живојин Мишић * Степа Степановић * Радомир Путник * Јанко Вукотић

Петар Бојовић * Милунка Савић * Војвода Вук * Душан Пурић * Илија Влајић

Јелена Шаулић * Петар Мариновић

ПУБЛИКАЦ.

СПОМЕНИЦИ

Где цвета лимун жут * Ватикан у Великом ратуЧујте Срби

Епитаф војнику * Врбовачке косе * Албанска Голгота

Мензел БургибаСлавенко Терзић * Зејтинлик

 

 

РАЂАЊЕ ДЕЦЕ

Пет година била је удовица. Почетком 1920. удала се за Дражу, који је тада био водник 3. чете 1. батаљона Пешадијског пука Краљеве гарде. После свадбе Дража је прекомандован у Скопље као капетан II класе, као наставник у тамошњој војној школи. У Душановом граду, Јелица је родила синове Бранка (1921) и Љубивоја (1922), који је после неколико месеци умро.

Ипак, прерана смрт детета није их обесхрабрила и у наредним годинама добили су Војислава (1924.) и ћерку Гордану (1927.).


У Брегалничкој улици у Београду, на адреси на којој је некад
живео Михаиловић са женом и децом

Као одличног официра, војни врх 1931. године распоређује Дражу у Гарду. Пошто нису имали пуно новца, купили су малу приземну кућу у Београду, направљену од блата и прућа у Брегалничкој улици.

 

СКРОМАН ЖИВОТ

Од Марије Јовановић, тада 87-годишњакиње, сведока на Црвеном крсту, комшинице породице Михаиловић, сазнали смо својевремено појединости о животу Јелице Михаиловић пре, за време и после Другог светског рата.

„Јелица је била изузетна жена. Она и Дража били су врло друштвени, па је цео комшилук знао да се скупи у њиховом дворишту. Ја сам тада била девојчица и по цео дан сам се играла с Бранком, Војиславом и Горданом. Пошто је волела децу, стално нам је месила пите и кувала слатко жито“, објашњавала је ова жена.

„Нису имали ништа луксузно. У кући су биле четири просторије. У једној собици је био Дражин дрвени шифоњер, где је држао своје књиге, у другој је био шпорет на дрва, около дрвене клупе уместо столица. Нису имали ни купатила, већ у дворишту пољски клозет, а мало подаље и чесму. У прикрајку невелике авлије била је штала, у којој је Дража држао војничког коња, који му је следовао као гардијском официру.“

 

РАТ ДОЧЕКАО У ДОБОЈУ

Од наше саговорнице, која је иначе ћерка Петра Ђорђевића, службеника Британске амбасаде пре Другог светског рата, сазнали смо досад непознате детаље.

„Дража је нешто раније, крајем 1940. године, позван у команду. Сећам се, те ноћи га је испратила Јелица с децом не слутећи да га дуго, дуго неће видети. До почетка рата Дража је био на маневрима негде у Босни, а касније га је рат затекао у Добоју одакле је, с делом команде отишао у шуму, не признајући капитулацију, да се бори против окупатора. Јелица је током рата преживела праву голготу.

Три пута је хапшена. Приликом другог хапшења 1942. године, све ствари су јој из куће однете. Ни иглу нису оставили. Кад се у јесен 1943. вратила, комшилук јој је дао нешто покућства, чак и обућу и одећу. Било је тужно гледати у каквом се стању налази жена човека који је командовао краљевом војском у отаџбини.“

На основу докумената, Јелицу као и њихове комшије Ђорђевиће (за Маријиног оца се сумњало да је британски шпијун,убијен је на Бањици средином априла 1944. године) у јесен 1941. године хапси Гестапо. Мир је потрајао до пролећа 1942, кад Недићево министарство полиције тражи од Немаца да се хапсе и у логор воде породице четника.

 

ПОРОДИЦЕ У ЛОГОР

„Не видим разлога да син и ћерка Драже Михаиловића могу слободно да живе у Београду, што је случај с многим породицима оних који су у шуми…“, писало је у елаборату поменутог Министарства који је упућен команданту немачких трупа у Србији генералу Бадеру. Немци одмах расписују објаву тражећи од Драже и његових официра да се предају, или ће им похапсити породице. Кад то нису хтели да учине, уследила су хапшења и одвођења у логор на Бањици.

Приведени су Јелица, Бранко и Гордана. Дакле, априла 1942. похапшена је не само ужа породица, него и фамилија команданта Равногорског покрета, који је одбио да се преда немачком окупатору. Поред жене и деце, стрина и њихове деце, ухапшени су и Дражина сестра Видосава, зет Драгоје и сестричина Даница. Чим су похапшени и одведени у логор Бањица, Јелица је с ћерком Горданом, Дражином сестром Видосавом и сестричном Даницом, одведена у женску собу 35 на другом спрату логора, у којој је било 50 српских заточеница, међу којима највише скојевки, али и жена, ћерки и сестара четничких официра.


Србијанка Букумировић

Ту су биле, на пример, жена и ћерка Николе Калабића. У истој соби била је заточена и Србијанка Букумировић, одакле је одведена на стрељање. После Другог светског рата, ова предратна комунисткиња проглашена је за народног хероја.

 

НЕМА РАЗЛИКЕ МЕЂУ УХАПШЕНИМА

Гестапоу је било свеједно да ли су заточенице биле из четничких или партизанских породица, јер су им и једни и други били противници, па су и преко њихових породица хтели с њима да се разрачунају.

Јелица је с ћерком и Дражином сестром и сестричином после месец дана пребачена у такозвану „талачку“ собу, где су биле заточене жене високих четничких официра и партизана, свих који су се борили против окупатора. Чим су довођене у логор, узимани су им отисци прстију и прављена основна биографија. С том документацијом затворенице и затвореници боравили су у логору. Оне за које документација није прављена, одмах су стрељане.

Заточени су послужили за уцену, како би се њихови мужеви, очеви, браћа и остали најближи сродници, под претњом да ће им ликвидирати породице – предали!

Под назнаком „Таоци“ Одељења специјалне полиције Управе града Београда, под бројем II и редним 1. заведена је супруга Драже Михаиловића – Јелица, за коју се овде наводи да је рођена 27. августа 1895. године у Београду, од оца Јеврема Бранковића и мајке Љубице рођене Крецловић, да је основну школу и гимназију завршила у Београду, студирала права, али није дипломирала. Да поред српског говори и немачки језик. У документацији наилазимо и на пет отисака прстију Јелице Михаиловић, што је била стандардна процедура приликом довођења у злогласни логор Бањица. Пише и да је имала надимак Лена.

Иста спроводница направљена је и за Јеличину и Дражину ћерку Гордану, која је датирана под бројем 30. У њој се, поред општих података, као и за мајку, наводи да је рођена 12. фебруара 1926. године и да је завршила шести разред гимназије. На наредној страни, где је такође дала отиске прстију, својеручно је написала: Ја сам ученица шестог разреда гимназије. А на следећој је њен лични опис: мала, смеђа, уста правилна, зуби здрави, особених знакова нема…


Гордана Михаиловић

Одељење специјалне полиције УГБ на страни 33 истог документа региструје и основне податке о Јеличином и Дражином сину Бранку, за којег се наводи да је рођен у Скопљу 22. априла 1921. године, да је завршио Виши течајни испит и велику матуру, адреса као за мајку и сестру Брегалничка 24, Београд, с тим што се за Бранка у „Пропратници“ дословно каже да је син „Драже Михаиловића, ухапшен као талац одметнутог официра“.

За разлику од мајке и сестре, Бранко није одведен у „талачку“ собу, већ се једно време налазио на другом спрату логора Бањица, повремено пребациван од собе 66 до 68, где је био заточен и један број оних који нису дочекали слободу. У тим собама, где није било кревета већ некаквих „пустекија“, налазило се и по 120 затвореника. Њима је дозвољавано да у цик зоре буду изведени до купатила, потом добију храну на ходнику, мало прошетају, па опет натраг до првог мрака. Било какве физиолошке потребе током дана нису дозвољаване ниједном заточенику изван собе у којој су се налазили, што јасно сведочи какав је ово био казамат.

 

УКИНУТА СУРОВА КАЗНА

Трагајући за документима о судбини Јелице Михаиловић, она из логора Бањица пуштена нешто пре своје деце, али не на слободу, него је пребачена у полицијски притвор, где је била до 18. новембра 1943. године. Бранко и Гордана су логор Бањица напустили 24. октобра, али их мајка није пронашла кући, пошто је и она након двадесетак дана изашла на слободу.

Јелица је ово, како стоји у Записнику полицијског агента Бориса В. Ристовског, који је штамбиљем оверио шеф Одсека треће полицијске управе 5. фебруара 1944, одмах пријавила надлежним властима у Београду.


Четник Косјерићке бригаде
Бранко Михаиловић, први с лева

У јесен исте године у Београд долази немачки генерал Херман Нојбахар за главнокомандујућег дипломату за Балкан, који је познат по томе што је, увидевши да Немци почињу да губе рат на источном фронту, укинуо до тада сурову одмазду „сто за једнога“! Недићу и Љотићу саопштава да није добро да се чини ни одмазда над децом оних који су у шуми, па и Дражина деца бивају пуштена из логора. Бранко и Гордана тајно се пребацују на Равну гору.

Гордану су у селу Субјел чували четници, а Бранко је у пролеће 1944. године завршио Другу класу Равногорске академије у селу Браићи. Добија чин потпоручника и бива распоређен у Косјерићку бригаду. Касније су обоје пали у руке партизанима…

НЕМАЧКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Логор Куберг * Јиндриховице * Нежидер * Маутхаузен * Ашах на Дунаву

Некенмаркт * Рудолф Браун * Мачва и Подриње * Велики Међер

Шуцкори * Церска битка * Вражија дивизија * Бој на Гучеву * Болдогасоњ

Мојковац * Броумов * Мачков камен * Добој * Арад * 7000 душа * Бешка

Окупација Београда * Босна и Херцеговина * Цулковић * Исповест Драге

Макензен * Казмир Литгендорф * Карл I Аустријски * Алферд Шенк

ДРУГИ
СВЕТС.
РАТ

Операција Викинг * Априлски рат * Велимир Павловић * Логор Карашок

Бејсфјордска трагедија * Крвави путеви * Краљево * Крагујевац * Драгинац

Блажево и Бозољин * Крива Река * Сајмиште * Бараке на Сави

Адолф Хитлер * Евалд Клајст * Валтер Браухич * Франц Беме * Јанко

Бањица * Дахау * Фридрих Гисендорф * Крвава бајка * Курт Валдхајм

Бомбардовање Београда * Бомбе на Свилајнац * Панчево * Пивски до

Велика Албанија * СтојанкаПетар Енгер * Јурај Шпилер * Црвени крст

Аугуст Шмидубер * Фолксдојчери *

ХЛАДНИ
РАТ

Горбах * Раб * Клаус * Крајски * Синовац * Врански * Граф * Прадер * Фрајхслер

Ото Роеш * Лутгендорф * Фришеншлагер * Сорониц * Ланк * Блеча * Лошнак

Хохерл * Шродер * Лер * Лике * Бенда * Маинхофер * Баум * Цимерман

Штраус * Хазел * Лебер * Шмидт * Апел * Ворнер * Брандт * Аденауер * Ерхард

Кајсингер * Операција Гладио *

1990-те

Харитон Призренски * Сурдулица * Варварин * Мурино * Манхајм

Бомабрдовање Ваљева * Грделичка клисура * Светозар Ковачевић

Шефко Таировић * Милосрдни Анђео * Куршумлија * Нови ПазарНиш

Сања Миленковић * Жарко и Славко * Рудолф Шарпинг * Герхард Шредер

Рачак * Давид Ферк * Хелмут Кол * Ханс Дитрих Геншер * Клаус Кинкел

Алојз Мок * Варнер Фазлабенд *

Пораз нациста Јелици не доноси слободу. Мужа јој хапсе. О Дражи говоре као о крволочној звери. Монтирано суђење траје, мржња ври. Стрељају Драгољуба Михаиловића, а да његова жена не сме ни да пита где је…


Код Ваљева 1944... Гордана Михаиловић,
Лука Јевтић, Мијалко Перишић и Остоја Савић

Последњи пут Јелица је свог мужа видела у импровизованој судници војног суда на Топчидеру, неколико дана пре него што је суд изрекао смртну пресуду команданту Југословенске војске у отаџбини. Дозвољено јој је да дође у судницу у којој није било суђења и која је одзвањала од повика „издаја“, „на смрт“… Ту се опростила од мужа. С том раном живела је до 1970. године.

 

НЕПРИСТОЈНА ПОНУДА

Неколико месеци после погубљења Драже Михаиловића, код његове супруге Јелице дошао је официр ОЗНЕ и рекао јој:

„Другарице Јелице, ти ниси крива за оно што је радио твој муж. Уосталом, твоје двоје деце било је у партизанима. Дошао сам да се нагодимо.“

„Како?“, запитала је Јелица.

„Да се Ви, јавно, преко новина одрекнете Драже и осудите све његове злочине. Заузврат, држава је спремна да вам за све то добро награди, обезбеди вам добру егзистенцију до краја живота!“

„Ма, каква осуда“, узвратила је Јелица. „Мој Дража је био у праву. Он није никакав злочинац, већ је извршен највећи злочин над њим“, остало је забележено у аналима службе.

Недуго после овога Јелица је изгубила и посао.


Дража Михаиловић на суђењу

ДЕЦА НА ГОЛОМ ОТОКУ

Ипак, живот и првенствено деца нису јој дали времена ни да пати. Успела је да се запосли у банци код Ђерма, где је радила три године, а по образовању је била учитељица. Међутим, кад су јој Бранко и Гордана 1948. године спроведени на Голи оток и Свети Гргур, добила је отказ. Остала је сама.

Због тешке немаштине Јелица је продала кућу Тихомиру Арсићу, Дражином земљаку и далеком рођаку. Неколико година живела је у станчићу у Мајке Јевросиме, а почетком педесетих купила је други код подвожњака у Цвијићевој улици (данас се ту налази хотел Зира).

Наредних двадесет година живела је потпуно повучена од света. Није имала државну пензију, па су је њене три сестре помагале. И деца су је помагала, али ипак, рат је оставио велики ожиљак на њиховим животима.

ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА 1945-1989

 ЗЛОДЕЛА

Хрватско прољеће * Операција Гладио * Радуша

Гвардијан * Диверзија Делнице * Бубашваба револуција

Биоскоп 20. октобар * Бараганска голгота * Голи оток

Озакоњени сепаратизам

ЗЛИКОВЦИ

Народни Отпор * Лудвиг Павловић * Стево Крајачић

Звонко Бушић * Револуционарно братство

Миро Барешић * Томислав Ребрина * Стане Доланц

ЖРТВЕ

Гаврило Ковачина * Драгиша Кашиковић

Митрополит Јоаникије * Јелица Михаиловић

Бранка Ђукић * Бебе из ГрацаДанило Милинчић

Ђорђе Мартиновић * Жени Лебл

ПУБЛИКАЦ.

Бригадир Диклић * Црвено доба * Личка трагедија

Голубњача * Острво зла * Скривање Валдхајма

Последњи краљев војник * Тајни досије Тито

Крст на крижу * Раковичка парохија * Црвена куга

Камен херцеговачки * Косовско пролеће * Отета земља

Албанизовање Срба * Сатанини синови * Његошева капела

 

 

ДРАЖА НЕМА ГРОБА

Под крошњом старог кестена, мали, некад бели, а од времена посивели споменик на једном београдском гробљу, ретки је доказ о постојању Јелице Михаиловић. Ту је, коначно, нашла мир. На гранитној плочи, коју није заобишао зуб времена, само крст и имена: Јелица, Бранко и Зоран Михаиловић, унук ђенерала Драже. На полеђини Јеврем, Боривоје и Љубица Бранковић.

Јеличини родитељи и брат који је у младости био најбољи пријатељ Драгољуба Михаиловића. За споменик мало ко зна, обилазе га најближи и, како је увучен поред једног путељка, ретко ко га и запази.

Породична гробница Михаиловића, а и Бранковића. Можда се једног дана и Дражине кости достојно положе поред његове Јелице.

 

Преузето са: hronograf.net
29. октобар 2017.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1,195  пута
Број гласова: 0


Tags:
JELICA MIHAILOVIC
GENERAL DRAZA
VOJSKA U OTADZBINI
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
MAJOR OZNE
BANJICKI LOGOR
GRAD BEOGRAD
GOLI OTOK
VOJISLAV GORDANA
CETNICI RAVNOGORCI
DRUGI SVETSKI
VELIKI RAT
KOMUNISTICKI ZLOCINI
MONTIRANO SUDJENJE


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Интервју са Бранком Тепићем: Вјечити избеглица, прво од Павелића онда и од Туђмана

Скупштина Србије: 150 посланика није гласало за Резолуцију о геноциду

Уснуо у Господу протојереј-ставрофор Јован Клајић (1943-2021)

Предавање у Љубљани: Крaљeвинa Jугослaвиja у Другом свeтском рaту

Прича о Илији Шакоти из Пребиловаца

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу

Писмо из Аустралије: Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу
Поделите ову вест, нека се чује истина...У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 143 прегледа и 5 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 157 прегледа и 5 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 159 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 159 прегледа и 15 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 246 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 253 прегледа и 5 гласова.

Одговор Игору Мркаљу око злоупотребе глинских жртава
Објављено: 03.07.2024.     Има 276 прегледа и 4 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 330 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links