Стане Доланц - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: СФР Југославија
Област: Југославија

СТАНЕ ДОЛАНЦ


Стане Доланц (1925-1999) је био словеначки политичар, јунак социјалистичког рада, високи функционер у администрацији југославенске федерације седамдесетих и осамдесетих година 20. столећа.

Био је Титова десна рука, односно неко ко је управљао са многим дешавањима у СФР Југославији из сенке. За време Другог светског рата био је члан нацистичке паравојне формације "Хитлерова омладина" (Hitlerjugned). Ово је више извора потврдило, али је сам Доланц овакве ствари успешно заташкавао.

Један од његових најпознатијих случајева заташкавања злочина над Србима јесте свакако насиље косовских Албанаца над Ђорђом Мартиновићем 1. маја 1985. године у Гњилану. И у другим случајевима Доланц је показивао суровост, бахатост и безобзирност.

Упућени кажу и да је последњих година Титове владавине долазио код њега без куцања и најаве, односно да је он био тај који је одређивао и наређивао шта ће да се ради у држави. Штавише, Јованка Броз-Будисављевић га је јавно оптуживала да је немачки шпијун који је радио на растурању СФРЈ, давно пре појаве Слободана Милошевића на политичкој сцени

У мају 1989. године се повлачи из јавног живота и одлази у родни крај. Тамо је живео десетак година и дочекао мирну старост. Словеначки медији су јавили да је умро 12. децембра 1999. године код Крањске Горе.

НЕМАЧКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Логор Куберг * Јиндриховице * Нежидер * Маутхаузен * Ашах на Дунаву

Некенмаркт * Рудолф Браун * Мачва и Подриње * Велики Међер

Шуцкори * Церска битка * Вражија дивизија * Бој на Гучеву * Болдогасоњ

Мојковац * Броумов * Мачков камен * Добој * Арад * 7000 душа * Бешка

Окупација Београда * Босна и Херцеговина * Цулковић * Исповест Драге

Макензен * Казмир Литгендорф * Карл I Аустријски * Алферд Шенк

ДРУГИ
СВЕТС.
РАТ

Операција Викинг * Априлски рат * Велимир Павловић * Логор Карашок

Бејсфјордска трагедија * Крвави путеви * Краљево * Крагујевац * Драгинац

Блажево и Бозољин * Крива Река * Сајмиште * Бараке на Сави

Адолф Хитлер * Евалд Клајст * Валтер Браухич * Франц Беме * Јанко

Бањица * Дахау * Фридрих Гисендорф * Крвава бајка * Курт Валдхајм

Бомбардовање Београда * Бомбе на Свилајнац * Панчево * Пивски до

Велика Албанија * СтојанкаПетар Енгер * Јурај Шпилер * Црвени крст

Аугуст Шмидубер * Фолксдојчери *

ХЛАДНИ
РАТ

Горбах * Раб * Клаус * Крајски * Синовац * Врански * Граф * Прадер * Фрајхслер

Ото Роеш * Лутгендорф * Фришеншлагер * Сорониц * Ланк * Блеча * Лошнак

Хохерл * Шродер * Лер * Лике * Бенда * Маинхофер * Баум * Цимерман

Штраус * Хазел * Лебер * Шмидт * Апел * Ворнер * Брандт * Аденауер * Ерхард

Кајсингер * Операција Гладио *

1990-те

Харитон Призренски * Сурдулица * Варварин * Мурино * Манхајм

Бомабрдовање Ваљева * Грделичка клисура * Светозар Ковачевић

Шефко Таировић * Милосрдни Анђео * Куршумлија * Нови ПазарНиш

Сања Миленковић * Жарко и Славко * Рудолф Шарпинг * Герхард Шредер

Рачак * Давид Ферк * Хелмут Кол * Ханс Дитрих Геншер * Клаус Кинкел

Алојз Мок * Варнер Фазлабенд *

ПОРЕКЛО И ДЕТИЊСТВО

Стане Доланц је рођен 16. новембра 1925. године у Храстнику у централним деловима Словеније, место је удаљено 60 км источно од Љубљане.

Тај крај је имао рудник, па је његов отац био по занимању рудар, док је мајка била домаћица. Његова породица је живела у великом сиромаштву.

Основно образовање је стекао у родном месту, док је Бежиградску гимназију уписао у Љубљани, где му је школовање за кратко прекинуто априла 1941. године када су немачке нацистичке и италијанске фашистичке снаге напале Краљевину Југославију. Доланц се тада вратио кући, јер му се кућа нашла у немачкој окупационој зони, а школа у италијанској.

Био је страствен љубитељ цигарета, односно пушач.

 

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

Годину дана касније одлази у аустријски Грац где је наставио школовање. Тамо је млади Доланц приступио Хитлеровој омладини, паравојној формацији немачких Нациста, пошто је Аустрија анкетирана од Немачке 1938. године. Овај податак о мрачној прошлости Доланца је изнео србски исељеник у Америци Душко Додер 1978. године када је објавио своју књигу "Југославени".

У лето 1944. године, када се већ назирао крај рата, пошто је Италија већ капитулирала, а Немачка почела дефаниву на свим фронтовима, млади Доланц одлази у словеначке јединице ПОЈ, где је постао и члан Комунистичке партије Словеније. Многи аналитичари сматрају да је он, заправо, тада био "убачени елемент", односно шпијун за интересе немачке обавештајне службе.

 

КАРИЈЕРА И УСАВРШАВАЊЕ

Након завршетка ратних операција у мају 1945. године на тлу Југославије, Доланц остаје припадник XIV дивизије ЈНА. Служба га је премештала у више места СР Хрватске и АП Војводине, а после је прекомандован у далматински Задар. Тамо је неколико година предавао политичку економију на Вишој артљеријској школи.

Потом се враћа у Словенију, где је обављао дужност заменика војног тужиоца у Љубљанском корпусу ЈНА.

Иако су му претпростављени бранили рад и школовање заједно, он успева да се избори за своје жеље. Тако да је социологију и политичке науке студирао у Риму, Мосвки и Паризу.

Као образован кадар 1960. године бива примљен у Контраобавештајну службу ЈНА, где је дошао до чина пуковника, а радно место му је било у Загребу. Напустио је КОС ЈНА и вратио се у Љубљану, где је постао директор Више политичке школе.

Шесдесетих година 20. века улази у високу политику, где је био члан Централног комитета Савеза Комуниста Словеније, а касније и члан Председништва тог органа. Успео је чувене 1968. године да спречи студентску побуну у Словенији, што му је враћено наредне године чланством у Извршном комитету ЦК СКЈ.

У Сплиту 1972. године дао је своју чувену изјаву:
- "Трeбa нaм бити потпуно jaсно дa смо ми комунисти у овоj зeмљи нa влaсти. Jeр aко нe би били ми, знaчило би дa je нeтко други. A зa сaдa то ниje и нeћe никaд ни бити".

Крајем седамдесетих година 20. века постао је члан Председништва Централног комитета СКЈ задужен за координацију са словеначким делегатима. Ово је био највиши политички орган у другој Југославији.

Почетком осамдесетих година добија одговорно место Савезног Секретаријата за унутрашње послове Југославије, односно постао је шеф свих безбедоносних служби од Вардара па до Триглава. То му је омогућило много тога да управља и контролише са неограниченим правима.

 

САМОВОЉА И ПРОГОНИ

Након смрти Ј. Б. Тита у мају 1980. године дошао је у сукоб са његовом супругом Јованком Броз-Будисављевић. Она га је оптуживала да је крив што ју је годинама држао у притвору и забрањивао њене интервјуе да се објаве у штампи.

Служба му је поверила задатак гушења шовинистичког покрета Хрватско пролеће у западним деловима СФРЈ 1972. године који је оцењен као деструктиван и профашистички, што је он и учинио. Исто тако "прочистио" је кадрове међу либералима СР Србије.

Поред тога, Доланц одлази на Косово и Метохију где је за кратко угушио албански сепаратизам и због чега је био критикован од страних медија, али се он није освртао на то, већ се само задовољно смешкао.

Оно што је Доланца избацило у први план као крајње бескрупулозног и морбидног човека јесте случај Ђорђа Мартиновића који је он успео да заташка. Наиме, косовски Албанци су на његовој њиви 1. маја 1985. године набили несрећног Мартиновића на полулитарску стаклену флашу, који је био иначе радник Дома ЈНА у Гњилану. Након тога је Доланц покренио своју машинерију лажи и клевета да изругива Мартиновића како је хтео да изврши "харакири" односно самоубиство.

Поред тога, Доланц је осумњичен за многе атентате и прогоне осамдесетих година према политичким неистомишљеницима. Његови саврменици кажу да му је миљеник у служби био Жељко Ражнатовић Аркан, жесток момак са београдског асфалта и син југославенског војног официра.

Једне прилике је Доланц изјавио "Више ми вреди један Аркан, него цела служба". Аркан је био немилосрдан у послу и слепо је извршавао његове директиве, зато га је волео.

Аркан

Доланц се често обрачунавао и са србским интелектуалним круговима, у којима је видео језгро национализма које је требало сломити. Ту се наводе имена као што су: Драгомир Олујић, Радомир Радовић и др. 

 

ПУБЛИКАЦИЈЕ И ОДЛИКОВАЊА

Одликован је Орденом јунака социјалистичког рада лично од Јосипа Броза Тита.

Своју књигу "СКЈ и самоуправљање" објавио је 1975. године, а такође је написао неколико предговора за биографије Јосипа Броза Тита.

 

СМРТ И САХРАНА

Живео је у родном крају мирно и повучено током 1990-их година, иако се држава која му је све омогућила распадала и разбијана. Он није ништа учинио да то макар јавно осуди.

Медији су објавили да је 12. децембра 1999. године у селу Гозд Мартуљек, код Крањске Горе умро од последица можданог удара. Тамо је и сахрањен на локалном гробљу.

 

О ПОКОЈНИКУ

Писац и публициста Добрицa Ћосић једне прилике о Доланцу је рекао овако:
- "Стaнe Долaнц je био, бaр кaко сaм гa ja доживeо, нajутицajниja личност брионскe монaрхиje у цeлом њeном бeсконaчном сумрaку. Зajeдно сa Eдвaрдом Кaрдeљeм прeдстaвљa и пeрсонaлизуje словeнaчку политику у Титовоj Jугослaвиjи.

Кaрдeљ je био мозaк титоизмa, a Долaнц je дeцeниjу и по био њeговa пeсницa. Он je влaдaвини Титa, уморном од стaрости, дaо eнeргиjу aлпинистe и окрутност ловцa нa мaлe звeри...

Тито je сa Долaнцeм нaдокнaдио онe способности коje су му полaко нeстajaлe, a бeз коjих њeговa дeспотиja нe би дeловaлa. То су: прeпрeдeност, бeзобзирност, упорност при спровођeњу погрeшнe политикe...

Нe вeруjeм дa би Кaрдeљeвa 'сaмоупрaвнa' дeструкциja Србиje и утврђивaњe хрвaтско-словeнaчкe хeгeмониje бeз Долaнцa, њeговe aуторитaрнe вољe и eнeргиje, билa тaко успeшнa...".


Дует за сламање Срба: Тито и Доланц

Бивша југославенска Прва дама Јованка Броз је за Доланца казивала следеће:
- "Долaнц je хтeо дa мe сe рeши пошто-пото jeр сaм знaлa дa je био члaн Хитлeрjугeндa и дa je рaдио зa нeмaчку тajну службу. Гeнeрaл Ђоко Jовaнић je имaо докумeнтaциjу о томe. Говорили су: 'Лaко бисмо ми сa Стaрим, aли с Jовaнком нe можeмо дa изaђeмо нa крaj'.

Долaнц je сaзнaо зa компромитуjућe пaпирe и почeо дa рaди нa рушeњу Jовaнићa и њeму одaних гeнeрaлa, aли и мене. Добијала сам свe тe информaциje од официрa коjи су обожaвaли Титa.

Долaнц je успeо дa компромитуje гeнeрaлa Jовaнићa и Jовaнку, лaнсирajући лaж о пучу коjи припрeмajу са личким војним гeнeрaлимa...

Истeрaли су мe из кућe у Београду, у Ужичкоj улици бр. 15 и нису дозволили дa присуствуjeм попису ствaри послe Титовe смрти, иaко je то било моje прaво".

У емисији "Бисери" код Вање Булића, бивша светска мисица Лидија Манић је казивала своје мишљење о Доланцу:

– Стaнe Долaнц ми je нудио вилу нa Дeдињу, злaто стaрих Инкa, крзно сaмуровинe из Русиje, сaмо дa будeм њeговa. Моja мaмa je тaд билa згрaнутa, нису могли дa вeруjу дa нeко можe тaко дa изговори.

То ниje било ни у мaлом мозгу и вишe никaдa нисaм хтeлa дa изaђeм, било мe je стрaх дa мe нeгдe нe нaпaднe. Ja сaм тaдa билa млaдa, мислим бaш сaд дa Стaнeту Долaнцу поклоним своjу чeдност…

Нe кajeм сe и дaнaс дaнaс ми знaмо жeнe коje су билe њeговe љубaвницe и коje су добиjaлe стaновe. Ja сaм срeћнa и чистa jeр никaдa посaо нисaм добилa jeр сaм лeглa сa нeким у крeвeт. У новинaрству сaм скоро 30 годинa и нико нe можe дa ми ништa кaжe – кaжe Мaнић.ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА 1945-1989

 ЗЛОДЕЛА

Хрватско прољеће * Операција Гладио * Радуша

Гвардијан * Диверзија Делнице * Бубашваба револуција

Биоскоп 20. октобар * Бараганска голгота * Голи оток

Озакоњени сепаратизам

ЗЛИКОВЦИ

Народни Отпор * Лудвиг Павловић * Стево Крајачић

Звонко Бушић * Револуционарно братство

Миро Барешић * Томислав Ребрина * Стане Доланц

ЖРТВЕ

Гаврило Ковачина * Драгиша Кашиковић

Митрополит Јоаникије * Јелица Михаиловић

Бранка Ђукић * Бебе из ГрацаДанило Милинчић

Ђорђе Мартиновић * Жени Лебл

ПУБЛИКАЦ.

Бригадир Диклић * Црвено доба * Личка трагедија

Голубњача * Острво зла * Скривање Валдхајма

Последњи краљев војник * Тајни досије Тито

Крст на крижу * Раковичка парохија * Црвена куга

Камен херцеговачки * Косовско пролеће * Отета земља

Албанизовање Срба * Сатанини синови * Његошева капела

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Десет прећутаних ствари која деца неће научити у Вуковару

ОЛУЈА 2: ХРВАТСКА УЦЕНА – ТУЖИЛИ САД ЗА УДРУЖЕНИ ХРВАТСКО-АМЕРИЧКИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ ПРОТИВ СРБА

Дозвољен лов на Србе повратнике у БиХ

ЈАДОВНО – 77 година после на ходочашћу 30.06.2018

Јасеновац најцрње српско стратиште

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте

Оцените нам овај чланак:
Tags:
STANE DOLANC
REPUBLIKA SLOVENIJA
KRANJSKA GORA
KOMUNISTICKI ZLOCINI
SAVEZNI SEKRETAR
KONTRAOBAVESTAJNA SLUZBA
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
HITLER JUNGED
NACISTICKI SARADNICI
DJORDJE MARTINOVIC
ZELJKO RAZNATOVIC
SAVEZ KOMUNISTA
DUSKO DODER
JOVANKA BUDISAVLJEVIC
UNUTRASNJI POSLOVI
LJUBLJANSKI KORPUS
LIDIJA MANIC
DOBRICA COSIC
NIKOLA LJUBICIC
JOSIP BROZ TITO
14. DIVIZIJA
POLITICKA EKONOMIJA

Skip Navigation Links