Усташки покољ у Сремским Лазама 1944: Злочин о коме се и данас говори са шапатом - www.zlocininadsrbima.com

2. новембар 2015.


Усташки покољ у Сремским Лазама 1944: Злочин о коме се и данас говори са шапатом


Масакр који су усташе починиле у Сремским Лазама октобра 1944. године један је од најтежих злочина у овом крају о чему сведочи и спомен плоча са именима 150 убијених мештана Сремских Лаза. Најстравичнији покољ почињен је средином октобра 1944. године када су усташе ушле у Сремске Лазе и у знак одмазде убијали све које су затекли у селу.

- На данашњи дан 14. октобра 1944. године у Сремским Лазама почињен је један велики злочин, стравичан покољ над мештанима овог села. Усташе су ишле од куће до куће и све које су у њима затекли су убијали, клали и уништавали. Била је то одмазда зато што су Сремске Лазе биле велико партизанско место. Из овог места у НОР-у је активно учествовало 300 људи, а укупно је током рата убијено 150 мештана. На данашњи дан убијено је 54 мештана - прича заменик начелника општине Стари Јанковци, Синиша Шуша.

 

 

НИ ДЕЦУ НИСУ ПОШТЕДЕЛИ

            Усташе нису штеделе ни децу. На спомен-плочи постављеној у центру села уписана су и имена деце старе између 7 и 11 година. Иако је међу жртвама највећи број Срба важно је поменути да је међу њима било и Хрвата што најбоље говори о карактеру злочинаца који су деловали и против припадника властитог народа који се нису слагали са њиховим поимањем државе. Масакр је исвршен под командом усташког заповедника Ивана Тоља кога је због овог злочина ипак сустигла рука правде. Ухваћен је и јавно обешен у јулу 1945. године у центру Винковаца.

- Ти људи били су у напону снаге. Могли су да стварају, да привређују, да рађају. Да је неко од тих мученика поживео можда би касније измислио лек за рак или неку другу болест. Зато нико нема право другоме одузети живот без разлике биo човек Србин, Хрват, Мађар, муслиман или неко други – рекао је парох из Сремских Лаза Сава Симић који је током парастоса неколико пута прочитао имена свих жртава у овом селу.

 

 

ЗЛОЧИН О КОМ СЕ И ДАНАС ГОВОРИ, АЛИ ШАПАТОМ

Мада и данас има потомака ових жртава, а са некима смо и разговарали, нико од њих није био расположен да јавно изнесе своје име. О разлозима зашто је тако најбоље говори политичка клима која у Хрватској влада за последње две године. Поново пробуђени говор мржње, све учесталије претње и нацистичка иконографија видљива на сваком кораку речито говоре о томе да се фашизам буди из дугогодишње хибернације. Тако се и о овом злочину још увек говори, али шапатом.

- Моју су баку силовали и мучили и онда је тако измучену и издерану пустили да хода по селу. Није хтела да се склони у ничију кућу па су је поново ухватили и убили у црквеној порти – казује нам жена која нас је замолила да јој име не помињемо. Није добро време, каже, опет се то зло пробудило.

 

 

СПОМНЕНИК ЖРТВАМА ЗАПУШТЕН

            У Сремским Лазама након рата изграђен је Спомен дом за жртве које су у њима пале, али је он данас руиниран и туробан. Велика сала зврљи празна, а врата замандаљена ланцем и катанцем лупају на промаји која дува кроз разбијене прозоре.

- Од обнове овог здања не верујем да ће ишта бити. Овде је на власти ХДЗ и њих не занимају оваква здања подигнута у спомен на жртве Другог светског рата и припаднике НОБ-а. И из медија видимо да антифашизам више није у моди тако да је о обнови и одржавању оваквих објеката тешко разговарати – објашњава Синиша Шуша.

            Венце испред спомен обележја у Сремским Лазама положили су представници Заједничког већа општина на челу са председником ове институције Драганом Црногорцем и српски представници општинске власти Старих Јанковаца на челу са већ поменутим замеником начелника општине Синишом Шушом. Парастосу је присуствовао и мањи број мештана овог села.

 

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 128.
28.10.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 3931  пута
Број гласова: 71

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1343 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1369 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1375 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links