Сребреница - издани град - www.zlocininadsrbima.com


Оцените нам овај чланак:

Документарни филм


Сребреница - издани град 

Документарни филм "Сребреница - издани град" је норвешки филм који говори о дешавањима у Босни и Херцеговини 1992-1995, са главним аспектом на општину Сребреница за време босанско-херцеговачког рата.

Норвешки редитељ Оле Флум са овим филмом жели да разбије мистификацију око дешавања у Сребреници јула 1995. коју су западни медији злоупотребили на најгори могући начин лажирајући догађаје како би Војску Републике Српске представили као кољаче, а Србе као геноцидан народ. Ово је уствари била жеља америчке администрације.

Овај филм заправо показује да је ратно руководство муслиманских власти у Сарајеву на челу са Алијом Изетбеговићем уствари жртвовало Сребреницу, тачније њене житеље, како би се сакрили злочини муслиманске војске који су почињени над српским цивилима 1992-1993, када је убијено преко 3.200 цивила у Сребреници и околини, а преко 100 српских насеља је опљачкано, спаљено и уништено. Муслиманске убице је предводио крвник Насер Орић, комадант 28. дивизије муслиманске Армије Босне и Херцеговине.

Тако се после рата дошло до фрапантних података да је у Сребреници убијено јула 1995. наводно више од 8.000 муслимана, што је више светских и домаћих стручњака оповргло чињеницама, а у Хашком трибуналу није доказано да је у Сребреници јула 1995. године убијено више од 1.920 муслимана читаво време рата.

Наредних година западни медији, које су предводили ББЦ и ЦНН стално су ширили лажне податке у вези Сребренице и дешавања за време босанско-херцеговачког рата 1990-их.

О трговини Сребреницом и надуваним подацима у вези муслиманских жртава у филму говори и Хакија Мехољић, заменик Насера Орића у Сребреници, који је разговарао у пролеће 1995. лично са Алијом Изетбеговићем где је тражио од њега да се одреди ко ће да преживи, а ко да буде ликвидиран од српске војске, када они уђу у град. Мехољић је то одбио да уради.

У овом филму се гооври о томе како је мисија УН за Босну и Херцеговину помагала Насера Орића, тако што су из авиона бацали му наоружање, са којим је он ишао у пљачку и етничко чишћење околних српских села. Приказани су аутентични снимци Орићевих недела.

Иначе, Република Србија није желела да откупи филм "Сребреница - издани град" од Фулма. На српским медијима је два пута јавно приказан, једном 12. јула 2012. на РТС, а други пут 2. јула 2015. на ТВ Прва.

Норвешка јавност након приказивања овог филма је била запрепашћена и подељена, а редитељ Фулм је имао великих проблема од НВО који су желели његово хапшење.
Да се не заборави и не понови!


Skip Navigation Links