Парастос за 109 братуначких Срба - www.zlocininadsrbima.com

   

15. децембар 2014.


ПАРАСТОС ЗА 109 БРАТУНАЧКИХ СРБА


У порти цркве Светог пророка Илије у Бјеловцу, код Братунца, данас је служен парастос за 109 страдалих Срба из овог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека, од којих су њих 68 убиле муслиманске снаге из Сребренице на данашњи дан 1992. године. Прислужене су свијеће за покој душа и положено цвијеће уз спомен-плоче на зиду бјеловачког храма са именима свих 109 убијених, чиме су обиљежене 22 године од њиховог страдања. 

Цвијеће је положио изасланик предсједника Републике Српске Горан Џајић, делегације Борачке и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења логораша регије Бирач, општина и општинских борачких и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из регије Бирач. Парастосу погинулим Србима у Бјеловцу претходило је уручивање медаља заслуга за народ породицама 16 погинулих српских бораца из Братунца које је одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик. 

 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је у рату често долазио на ово подручје, гдје су почињени стравични злочини над српским народом. Он је навео да му је након рата један муслимански војник рекао да су имали писану наредбу да у Бјеловцу све побију. 

- "Поставили су снајперисте на оба краја села да убијају народ који је бјежао према Дрини, настојећи да се домогне Србије. Такву наредбу никада није донио неки српски старјешина. То је незабиљежено у војној пракси, а нико није одговарао", рекао је Савчић. 

Он је напоменуо да су овдје страдали српски цивили и свијет је остао нијем због тога. 

- "Незабиљежено је у историји да један народ гине на обали ријеке, а да му сународници са друге обале не смију помоћи, како је овдје било", подсјетио је Савчић. 

Он је истакао да је незабиљежено да је један народ који је масовно страдао пропуштао хуманитарне конвоје за оне који су га убијали као што су Срби пропуштали конвоје за Сребреницу.  Савчић је поручио да се неће одустати од тражења одговорности за оне који су починили злочине над Србима и позвао све на изградњу мира на овим просторима. На данашњи дан прије 22 године, у рану зору, јаке муслиманске снаге из Сребренице и околних села, под командом Насера Орића, упале су ова три подрињска села убијајући све што су стигле, пљачкајући и палећи српску имовину. 

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У СРЕБРЕНИЦИ 1992-1995

 ЗЛОДЈЕЛА

Бјеловац * Брежани * Кравица * Скелани * Јежештице

Братунац * Загони и Крњићи * Залазје * Опарци

Бљечава * Гниона * Лозничка Ријека * Сасе

Факовићи * Бољевићи * Машагшићи * Хранча

Рупово Брдо  * Миланова Воденица

ЖРТВЕ

Брано Вучетић * Добрина Продановић * Слобо Стојановић

Цветко Ристић * Мајке Сребренице * Сребреничке жртве

Љубомир Млађеновић

ЗЛИКОВЦИ

 Сефер Халиловић * Насер Орић * Елфета Весели

Харис СилајџићАлија ИзетбеговићЛиста Злочинаца

Мајке Сребренице

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Успех пропаганде * Планирани хаос

Пакао и патња * Исповјести жртава * Вацлав Дворжак

Истинита Сребреница * Крици и опомена * Издани град

Порука Ратка Шкрбића * Лешинарење Сребренице

Најмлађа жртва био је 15-огодишњи Чедо Миладиновић, а најстарија 88-годишња Достана Матић. Старица Божана Остојић је нестала и још није пронађена. За ове злочине, као и за бројне друге почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није одговарао, а породице настрадалих губе наду да ће злочинце некада стићи правда, али кажу, вјерују макар у ону Божију. 

- "Из сна су нас пробудили пуцњава и јаке детонације. Није било свануло кад су муслимани упали у село. Неки мјештани су одмах убијени. Погинуо ми је 18-годишњи син Грујица и још много чланова шире породице", присјећа се Крсто Ранкић, који је преживио напад на Бјеловац. 

Он је истакао да је сваки трећи становник Бјеловца тог кобног дана убијен или рањен. 

- "Видио сам групу у црним униформама и они су масакрирали и одсијецали главе убијеним. Када смо након два дана сакупљали лешеве неке масакриране комшије нисмо могли препознати, а тројици су одсјекли главе и однијели у Сребреницу",подсјећа се Ранкић. 

Предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић тог дана је изгубила мужа Драгана и свекра Драгољуба, а у заробљеништво у Сребреницу одведена јој је свекрва, јетрва и њено двоје дјеце. 

- "Непроцесуирање ратних злочина је највећи злочин који се у миру води против Срба. Правосуђе БиХ својим нечињењем показује да је то сигурна земља за злочинце из реда бошњачког народа. Зар за оволико убијених и масакрираних људи у њиховим кућама и двориштима нико да не одговара? Већина погинулих били су цивили, а ниједне оптужбе и пресуде за овај злочин нема у правосуђу БиХ. То је срамота", рекла је Филиповићева. 

Она истиче да је у Бјеловцу почињен један од најстрашнијих злочина у средњем Подрињу. 

- "Уколико би се донијеле пресуде за злочине над Србима, оне би морале бити квалификоване као геноцид и тиме би Бошњаци морали избацити квалификацију рата као `агресију и геноцид`", изјавила је Филиповићева. 

Према њеним ријечима, породице несталих и погинулих добиле су писано увјеравање од Тужилаштва БиХ да ће до краја ове године бити подигнута оптужница за злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, али то није учињено.  Ријетки који су преживјели овај злочин причају да је невјероватно много припадника муслиманске војске упало у село и да су уништавали и пљачкали све, а да су цивили бјежали према Дрини како би се домогли Србије. Поред Дрине биле су убачене муслиманске засједе и многи су убијени на обали или су завршили у хладним таласима ријеке. 

Славки Матић су тог јутра у кући убијене кћерке Сњежана и Гордана и муж Радивоје, а кућа је опљачкана и запаљена. Она сада живи сама у кући коју је дијелом сама обновила. Славка каже да је изгубила наду да ће правда стићи починиоце ових монструозних злочина, да је једина правда за преживјеле становнике ових села Република Српска, као и да се још једино нада у Божију правду. 

- "Да је неко убио толико кокошака одговарао би, а камоли за људе. А Хашки трибунал ослободио је Насера Орића и у правосуђе и правду више не вјерујем", каже она. 

Она је испричала да је још неколико старих жена и инвалида убијено на кућном прагу, а да су неке ухваћене у кућама и са дјецом одведене у логор у Сребреницу. 

- "Касније су се војске помијешале, цијели дан је била пуцњава и водиле су се борбе по двориштима и воћњацима. Многи су погинули на обали Дрине или у чамцима, покушавајући да се домогну Србије. Снајпери су тукли са оближњих брежуљака, а село је горјело. Око половине погинулих били су цивили", прича Матићева. 

Драган Цвјетиновић, који је током рата био возач санитета, присјећа се да је тог дана три пута санитетским камионом из Бјеловца довозио рањене и мртве у братуначки Дом здравља док и он није рањен. Цвјетиновић каже да је дан био хладан као данашњи, само магловит и да су се, захваљујући магли, ријетки успјели некако сакрити и преживјети, а сва имовина је опљачкана и попаљена. "Хиљаде војника и цивила је упало у село и пљачкало", подсјећа он. 

 

Живојин Симић из Сикирића каже да је седам чланова његове породице убијено на данашњи дана 1992.године. 

- "За убиства мојих Златана, Гроздане, Радосава, Живадина, Војислава, Милована и Драгана нико није одговарао зато што су Срби. То је свјетска брука. Вјерујемо да ће Бог исправити ту неправду коју свјетски моћници чине Србима", рекао је Живојин. 

У логор у Сребреницу одведене су жене, цивили Достана и Мира Филиповић, те седмомјесечни Немања и трогодишња Оливера Филиповић, као и деветогодишњи Брано Вучетић коме су тога дана убијени отац Радован и брат Миленко, док је мајку изгубио три мјесеца раније. Они су одведени у Сребреницу, гдје су злостављани и гладовали два мјесеца док нису размијењени.

 

Извор: СРНА
14.12.2014.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинацОцените нам овај чланак:

Посећено је: 1,620  пута
Број гласова: 10


Tags:
REGION SREBRENICA
OPSTINA BRATUNAC
SREDNJE PODRINJE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
DEVEDESETE GODINE
ISTOCNA BOSNA
NASER ORIC
LOZNICKA RIJEKA
28. DIVIZIJA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Сјећање на српске цивиле из Јежештице, Шиљковића и Залужја 2014

Чaсни официр JНA Павле Пантић прeд хрвaтским судом

Сјећање на Башчаршију: Гардовићи надживјели пуцањ у Сарајеву

Помен убијеним припадницима ЈНА у Сарајеву: Свијеће и цвијеће за жртве у Добровољачкој 3. мај 2022

Дечак светац: Слободан Стојановић из зворничке Каменице је канонизован за светитеља СПЦ

Извештај са помена за вуковарске жртве и борце 17.11.2019

Имajу ли убиjeнa српскa дјeцa Сaрajeвa прaво нa спомeник?
Поделите ову вест, нека се чује истина...У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 112 прегледа и 0 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 116 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 118 прегледа и 15 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 123 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 206 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 209 прегледа и 5 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 292 прегледа и 10 гласова.

Жохари преко Дрине или Како су Титовићи попили млеко Коминтерне
Објављено: 24.12.2023.     Има 298 прегледа и 5 гласова.Skip Navigation Links