Предлог спреман - Да ли ће бити и законит - www.zlocininadsrbima.com

12. јун 2015.


Предлог спреман - Да ли ће бити и законит


Градско веће Вуковара је на последњој седници једногласно донело одлуку о почетку процеса промене Статута града према обавези коју је задао Уставни суд РХ, а у вези са коначним решењем пи-тања службене употребе српског језика и ћириличног писма у складу са Уставним законом о правима националних мањина (УЗОПНМ). Реч је тек о почетку поступка, за који је Уставни суд у својој одлуци од 12. августа прошле године дао рок од годину дана градском већу да овај проблем реши. Градско веће Вуковара добило је тада обавезу да пропише и уреди индивидуална права националних мањина на службену употребу језика и писма за које ово тело локалне самоуправе сматра да одговарају животним чињеницама и околностима у граду, а да ове одредбе истовремено уважавају потребе већинског хрватског народа, али и потребе праведног и правилног третмана српске националне мањине.

Уставни суд тако је сав терет пребацио на леђа локалне самоуправе, која је на власт делом и дошла управо захваљујући интензивној антићириличној кампањи. Владајућа коалиција за почетак мора да промени градски Статут, односно његов члан 22. према којем се подручје града Вуковара у потпуности изузима од примене Закона о употреби језика и писма националних мањина и УЗОПНМ. Иако званични предлог који ће показати у ком правцу ће ићи промена Статута није саопштен, градоначелник Иван Пенава каже да је предлог припремљен, а састављен је од стране новоосноване комисије у којој се налазе, како је рекао, и стручњаци за уставно право.

- Сам документ је финализован и тренутно је на провери да будемо сигурни да је усклађен са одлуком Уставног суда максимално колико је то могуће и онда крећемо у процедуру, а ово данас је био први корак. Ми ћемо радити у смислу да по ставкама задовољимо ту одлуку, а то конкретно значи прописивање и признавање конкретних права, а такође за оно што мислимо да не треба тражићемо да се до одређеног тренутка одгоди. На крају, бојим се да ће о свему опет одлучивати Уставни суд, рекао је градоначелник окупљеним новинарима након седнице.

С обзиром на то да већ сада очекује да ће се и о новом предлогу изјашњавати Уставни суд, упитали смо градоначелника да ли то значи да већ сада знају да припремају предлог који је неуставан?

- Ствар је процедуре. Када ми израдимо

Статут, он иде Канцеларији државне управе, а потом и министру управе Арсену Бауку који оцењује да ли је законит или не. Ако оцени да није у складу са законом, он га шаље даље Уставном суду. Познати су његови ставови и он ће то засигурно оспорити. Да су његова размишљања била у складу са Уставом и да је он уважавао

одређене чланове до свега овога не би ни дошло. Уставни суд је рекао да се мора уважити и члан 8. Уставног закона о правима националних мањина. Ова прича је Вуковару злонамерно наметнута од стране министарства и зато све то оче-кујем, тумачи своје виђење Уставног закона о правима националних мањина градоначелник Пенава целокупну ситуацију насталу након одлуке Уставног суда.

Председник градског већа Игор Гаврић најавио је јавну расправу о овим питањима, а очекује да ће нови Статут бити изгласан у законском року.

- Предлог ће ускоро бити на интернет страницама града Вуковара и моћи ће да га виде сви медији, као и грађани Вуковара и целе Хрватске. Сада ћемо видети и шта кажу представници националних мањина. Желимо да седнемо за стол и донесемо компромисно решење које ће бити дугорочно за град Вуковар. Очекујем да ћемо половином осмог месеца имати ту седницу на којој ће тачка дневног реда бити измена Статута града Вуковара, најављује Игор Гаврић који је у међувремену напустио Хрватску конзервативну странку и приступио ХДЗ-у.

Предстојник Канцеларије државне управе у Вуковарско-сремској жупанији и пред-седник клуба већника СДП-а у вуковарском градском већу Горан Бошњак није хтео унапред да коментарише предлог измене градског Статута.

- Данас само доносимо одлуку и то је први корак да се крене са променом. Заиста не знам у ком правцу ће то даље ићи. Може бити разних предлога и сваки овлаштени предлагач може изнети свој предлог. Очекујем да ће од стране града бити неки предлог који би требао бити у складу са одлуком Уставног суда и у складу са законима. Нећемо данас расправљати о суштини ствари.

Канцеларија државне управе обавља контролу свих аката јединица локалних самоуправа и једном када Статут променимо он ће доћи на контролу законитости у Канцеларију. Немојмо, ипак, прејудицирати ствари, дајмо шансу да се то реши, каже Горан Бошњак.

Приликом израде предлога који ће одредити обим права и правилан и праведан третман српске националне мањине у Вуковару градске власти нису до сада консултовале никога од представника Срба у граду. Са предлогом Статута нису до сада упознати ни Веће српске националне мањине града Вуковара, ни Заједничко веће општина, ни заменик градоначелника из редова српске заједнице, а ни градски већници који у скупштини града представљају српску заједницу којој у Вуковару припада сваки трећи становник овог града. Клуб већника СДСС-а такође није био обавештен о предлогу који је припремљен.

- Сав онај наступ градске управе на прошлој седници градског већа је био једна политичка фарса и оправдавање, а уствари Статут је у ладици спреман. Ми очекујемо једну конструктивну расправу и да градоначелник и градска управа покажу једну политичку и демократску зрелост. Ми ћемо и даље инсистирати на законитости и уставности предлога, а ако будемо имали могућност изнећемо као клуб већника и свој предлог, каже председник клуба СДСС-ових заступника Дејан Дракулић.

 

 

 

ШТА КАЖЕ ЧЛАН 8.?

Како сада ствари стоје, целокупну ситуацију око постављана двојезичних табли у Вуковару и даље ће свако тумачити на свој начин. Оно чега ће се градске власти сасвим сигурно држати приликом изношења свог предлога биће и члан 8. УЗОПНМ који каже:
- Одредбе овога Уставног закона и одредбе посебних закона којима се уређују права и слободе припадника националних мањина морају се тумачити и примењивати са сврхом поштовања припадника националних мањина и хрватског народа, развијања разумевања, солидарности, сношљивости и дијалога међу њима.

Уставни суд је у својој одлуци рекао да нови градски Статут мора да буде у духу овог члана, а његово тумачење до сада је у јавности различито интерпретирано. Градски већник из СДСС-а Дракулић каже да постоји веома јасно тумачење Министарства управе које објашњава у ком духу је тај члан и уведен у УЗОПНМ.
- Тај дух никако не може ићи у правцу да спречи примену Закона и наруши примену права националних мањина. Он никако не може бити у супротности са оним што је наведено у самом Закону. Може се направити одређени изузетак, али он мора бити ограничен и не може се односити на целину већ на уже подручје или одређени сегмент и примену права националних мањина, сматра он.

 

 

 

КО ОДЛУЧУЈЕ О ПРАВИМА СРБА?

Иако нам је градоначелник Иван Пенава рекао да се у поверенству за израду предлога новог Статута налазе стручњаци за уставно право, у Службеном вијеснику града Вуковара од 27.02.2015. године може да се види прави састав Савета за израду нацрта Статутарне одлуке о изменама и допунама Статута града Вуковара којег је, у оквиру својих надлежности, основао сам градоначелник.

Представника српске националне мањине нема, а као два спољна сарадника овог савета градоначелник истиче и професоре права Звонимира Лауца и Мату Палића. Нећемо се детаљно бавити са анализом чланова овог савета, али већ је на први поглед јасно да се у њему налазе готово и само истакнути чланови градског ХДЗ-а или његовог сателита тзв. Стожера за одбрану хрватског Вуковара: Пилип Караула, Дражен Живић, Никола Мажар, Владо Иљкић, Крешимир Бушић, Ивана Арамбашић, Бранка Жувић.

 

 

Никола Милојевић
Извор бр.119
10. јун 2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1726  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1250 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1273 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1422 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1437 прегледа и 5 гласова.

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте
Објављено: 2. oktobar 2015.     Има 1483 прегледа и 20 гласова.

Skip Navigation Links