Пригревчанин открио масовну гробницу на Златибору - www.zlocininadsrbima.com

   

7. октобар 2017.


ПРИГРЕВЧАНИН ОТКРИО МАСОВНУ ГРОБНИЦУ НА ЗЛАТИБОРУ


Димитрије Ћелић, фрескописац из Пригревице, малог места апатинске општине, пронашао је на Златибору масовну гробницу ликвидираних војника повратника из Другог светског рата. 

На питање откуд Пригревчанин на Златибору у овој необичној причи, Димитрије одговара да је сплет околности, док је радио иконостас у једној цркви на Златибору био повод да чује причу о масовној гробници за коју нико од мештана златиборског округа није знао где се налази, те да након седамдесет година нико у ту причу више није ни веровао. Он се последње три године бави прикупљањем података о овом догађају.

 

"На самом старту прича ме је заинтригирала и желео сам да истражим да ли је предање о масовној гробници на Златибору истинито. Убрзо сам се организовао и кренуо у истраживање непознате локације. У више наврата сам обилазио шипражја и шумарке, све док на брду Церово нисам нашао мали улаз у једну јаму. У почетку се није ни наслућивало да овај наизглед мали пролаз крије мрачну истиниту причу. Нисам ни претпостављао да је то улаз у пећину дубине око 15 метара, која крије лешеве из Другог светског рата", прича Ћелић за РТВ и додаје:

"Када сам се спустио у јаму и угледао људске скелете, чије су руке, а сада скелети још увек везани жицом, па када сам даље осветлио мрачну јаму и увидео да је то у ствари пећина, те да има још људских костију, решио сам да све то документујем и проследим даље".

И ако је Димитрије обавестио све надлежне органе, каже да ће у овој причи остати до краја, а следећа је на потезу ексхумација.

"Према историјским подацима, ова јама би могла да буде масовна гробница у коју су бацана тела припадника некадашње четничке јединице, којима је обећано да неће бити ликвидирани на финишу Другог светског рата, ако се повуку. Ако је то тако, према достпним историјским изворима онда ће бити да је у јами око 300 лешева. Наиме, они који су страдали у златиборској јами су наводно били младићи до 20 година који нису имали значајну улогу у рату", завршава причу Димтрије из Пригревице.

 

 

Извор: РТВ
7.10.2017.

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 4.950  пута
Број гласова: 25


Tags:
KOMUNISTICKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Досије Народни непријатељи: Убиство Драгољуба Драгојловића из Ваљева 1945. године

Случај епископа Ћирића: Спасао децу, а скојевци га изболи ножем

Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928. године

Академик Василије Крестић сачувао документа о атентату на Анту Павелића

Кордунашки процес "Црна кутија" крајишких Срба

Бригадир Диклић сећа се вађења костију јасеновачких мученка из Саве 1983. године

Интервју са Животијем Ђорђевићем: 80.000 усташа било у Титовим униформама
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links