Српски Културни Центар у Вуковару прави СКЦ средом - www.zlocininadsrbima.com

10. јануар 2015.


Српски Културни Центар у Вуковару прави СКЦ средом


Од почетка новембра прошле године у просторијама Српског културног центра Заједничког већа општина у Вуковару, сваке друге среде одржава се програм под називом „СКЦ средом“. У два последња месеца 2014. године организована су укупно четири програма.

 

 

НЕМАЈУ СВОЈЕ МЕСТО

Програм „СКЦ средом“ заживео је највише због чињенице што Срби у Вуковару немају своје место окупљања, место где ће се редовно одржавати различити културни садржаји који би културни живот српског народа у овом граду подигао на један виши ниво.
- Идеју за овај програм дали су нам уредник и новинар листа Извор Славко Бубало и Срђан Секулић који су уједно и модератори свих досадашњих програма. Са скромним средствима и потенцијалом кренули смо у ову причу за коју смо убеђени да ће заживети и остварити циљ због којег је и покренута, истакао је директор СКЦ-а Светислав Микеревић.

 

Програми који су до сада одржани и они који су у плану посвећени су пре свега српској култури, традицији, духовности, историји. У ту сврху одржане су, а и убудуће би се требале одржавати разне промоције, презентације, пројекције филмова, трибине, књижевне вечери.
 

Први садржај у оквиру програма „СКЦ средом“ поводом стоте годишњице од избијања Првог светског рата била је пројекција играно-документарног филма српског редитеља Здравка Шотре „Где цвета лимун жут“. Потом је одржано вече родољубиве српске поезије на којем су се могле чути песме српских песника Ђуре Јакшића, Војислава Илића, Ракића, Дучића, Шантића, Диса, Десанке Максимовић и других. На трећем сусрету „СКЦ средом“ промовисана је књига „Прећутана културна историја Срба“ новинара, књижевника и публицисте Владимира Димитријевића.

 ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПРОТЕ КОЛУНЏИЋА

На последњем, четвртом програму, који је одржан 24. децембра промовисана је књига „Недеље посног и цветног триода“ књижевника протојереја-ставрофора Душана Колунџића.
- Идеја за ову књигу је потекла од жеље да објавим моје недељне пропове-ди, које сам снимао за последњих година моје парохијске службе у Нирнбергу. Када сам отишао у пензију 2004. године, почео сам да их преслушавам са аудио-трака и по годинама преносим у рачунар. Истовремено, појавила се и потреба да се преко радио Борова емитују емисије "Откривена икона". Тада сам почео да користим те недељне проповеди у недељним емисијама на радију.

Један фрушкогорски монах, који је слушао моје проповеди, дао ми је идеју да напишем једну књижицу са проповедима у току Васкршњег поста. Прихватио сам и одмах проширио, не само на време Васкршњег поста, већ и за четири припремне недеље пред пост, као и недеље после Васкрса. Тако је уобличена једна целина, а која се поклапа са употребом две богослужбене књиге: Триод посни од Недеље о митару и фарисеју до Велике суботе и Триод цветни од Васкрса до Недеље свих Светих, прва после Духова, нагласио је прота Колунџић приликом промоције у Српском културном центру, истакавши да је поред самих проповеди на јеванђелске одељке, који се читају у појединим недељама, додао и особености богослужења у те недеље, а све илустровао иконама, фрескама или фотографијама, које се односе на саму садржину и значење тих недеља.
 

Потребно је нагласити да се овај програм одржава сваке друге среде, односно по изласку из штампе листа Извор, а због новогодишњих и божићних празника током јануара нови циклус предавања и промоција кренуће 4. фебруара. Од тог датума па надаље очекују нас предавања о Орфелину, српској хероини Милунки Савић, пројекције филмова, трибине о болестима за-висности као и друге теме из поља културе, историје и духовности.

 

 


Срђан Секулић
Лист Извор бр. 108.
7.1.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1716  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1402 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links