Свечана Светосавска Академија у Подравској Слатини први пут после 60 година - www.zlocininadsrbima.com

17. фебруар 2015.


Свечана Светосавска Академија у Подравској Слатини први пут после 60 година


Простор биоскопске сале у Слатини није био довољно простран да прими све који су желели да присуствују, може се рећи, историјској прослави Светог Саве. По први пут након шест деценија у епархији Славонској одржана је свечана светосавска академија. Епископ славонски Г. Јован иницирао је организацију централне светосавске академије у Слатини.
- Благословом епископа пакрачко-славонског господина Јована окупили смо се данас, пре свега у цркви Светих апостола Петра и Павла у Слатини, а онда и овде у биоскопској сали где је одржана свечана светосавска академија. Беседом, песмом, игром и причом смо приказали и показали ко је за нас био Свети Сава и шта она за нас значи, рекао је парох слатински, Драган Гаћеша.

 


Парох Гаћеша истиче и да је ово први пут, у историји парохије Слатинске, да је одржана академија са оволиким бројем учесника и посетитеља. Заиста је сала биоскопа била попуњена до последњег места те је програм свечане академије стојећи пратио велики број публике, које је према неким проценама било преко шест стотина. Епископ славонски Г. Јован говорио је светосавску беседу о првом српском архиепископу и просветитељу, а заменик жупана Вировитичко–подравске жупаније, Игор Павковић осврнуо се на развој школства у овом подручју Хрватске.

- Српске православне школе развијане су у нашим местима и по тридесетак година пре римокатоличких. То је како због саме организације Срба у тадашњем царству, али и због бројности Срба и ученика који су исказали интерес за оснивањем таквих школа. Живимо у мешовитој средини већ шест векова и различите су осцилације тих односа, од добрих до лоших. Морамо признати да је задњих двадесет година ситуација била прилично лоша и последњих година ситуација се помало поправља, рекао је заменик жупана Вировитичко-подравске жупаније,Игор Павковић.

У самом граду Слатини од предратних 6.000, данас има свега 1.500 Срба. У селима, посебно воћинске општине ситуација је још тежа, тамо данас живи 200 Срба, а пре рата било их је око 5.000. Повратак Срба је веом слаб, углавном се враћало старије становништво које полако изумире. Број припадника српске заједнице, у поређењу на период пре 1991. године, знатно умањен.

Преостало српско становништво у Слатини, прослављало је Светог Саву сваке године у оквиру школе и цркве, а на њихово велико задовољство ове године одржана је и свечана светосавска академија. Долазак новог свештенства и епископа унели су, по свему судећи, промене на задовољство српског народа са подручја епархије Славонске.

У програму светосавске академије у Слатини учествовали су хор слатинске жупе св. Јосипа, српска културна друштва Просвјета из Воћина и Дарувара те хор епархије Славонске. Према најавама свештенства следећа централна светосавска академија епархије Славонске одржаће се у Пакрацу.
- Треба да будемо сви као Свети Сава, да будемо пре свега хришћани, онда православци па тек онда Срби.  Да будемо поносни на своју нацију и на свог великога светитеља, поручио парох Драган Гаћеша.


 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 110
4.2. 2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1785  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1230 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1296 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1400 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1422 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1442 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links