Обезбеђена средства за обнову Дудика - www.zlocininadsrbima.com

29. децембар 2014.


Обезбеђена средства за обнову Дудика


У уторак 16. децембра одржана је Скупштина Заједничког већа општина на којој су усвојени оперативни и финансијски план за наредну 2015. годину. У склопу оперативног плана усвојене су смернице за даљњи рад за који су одговорни Одбори ЗВО-а. Најзначајнија вест, потврђена и на управо одржаној скупштини, је да је у оквиру програма културног развоја за 2014. годину Министарство културе Републике Хрватске обезбедило 300 хиљада куна за обнову Спомен-парка Дудик. Уговор су 9. децембра у Загребу потписали заменик министарке културе Берислав Шипуш и председник Заједничког већа општина Драган Црногорац.


- На скупштини је донешена одлука да отворимо јавну набаву за радове које треба извести на спомен подручју Дудик односно на споменику Богдана Богдановића. Вероватно ћемо већ на пролеће имати завршене стожасте куполе које су оштећене током рата. Ради се бакарним врховима на споменику, његовом делу урађеном од камена и самом амфитеатру, тако да би већ у априлу спремно дочекали обележавање страдања на Дудику које нам традиционално следи. То смо изборили са доста напора приликом ребаланса буџета РХ за 2014. годину и има ту још неколико значајних пројеката. Један је везан за куповину плаца у Клиси за изградњу православне цркве, за завршетак радова на цркви у Силашу, обнову Епархијског двора у Пакрацу, обнову крова Манастира Крка, обнову спомен-плоче на Јадовну и уређењу платоа у Србу.


    Председник ЗВО-а известио је чланове Скупштине и о недавним изменама закона о одгоју и образовању у основној и средњој школи захваљујући којима је српска заједница на корак ближа настојањима да региструје своје школе.
- Било је више предлога. Један од њих, који је предлагачу био прихватљив, је усвојен. Надам се да ћемо овим изменама бити задовољни и да ћемо их реализовати и на терену. То значи да ће, када закон који је изгласан ступи на снагу, јединице локалне самоуправе затражити оснивачка права. О томе тек треба да обавимо разговоре и консултације. Општине треба да затраже оснивачка права од жупаније. Тек када их добију онда морамо да усагласимо статуте са законом и да направимо жељену пререгистрацију коју толико година очекујемо. Изнешено је још једно мишљење, а то је да нико није поменуо град Вуковар, што је истина. Ми знамо да ће нам регистрација школа у Вуковару бити проблем, односно да ће овим изменама закона и њега бити тешко обухватити, али се надам да ћемо једну школу у Вуковару регистровати као српску, а да ће у осталим бити подручна оделења те школе. Тако би то решили у Вуковару, а дотле ћемо решити ове школе које чекају пререгистрацију и надам се да ће то бити го-тово до краја овог другог полугодишта, односно текуће школске године.


    Због великих социјалних захтева припадника наше заједнице договорено је да општине чланице ЗВО-а у наредном периоду покушају да за издвајају више средстава која би била распоређивана и у оне средине које у овој институцији немају своје представнике, али у којима такође живе припадници српске заједнице који од ЗВО-а очекују помоћ.


Поред делегата скупштини ЗВО-а су присуствовали и председник СДСС-а Војислав Станимировић, посланик у Сабору РХ Миле Хорват и начелници општина чланица ЗВО-а.
 

 

 

Аутор: Славко Бубало
Лист Извор бр. 107.
24.12.2014.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1873  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Убиство Стевана Инића у Бршадину 1. маја 1991

Зaгрeб нe признaje злочинe нaд Србимa (1): Убицe Србa шeтajу Вуковaром

Борово и Раднички дом су били појам нашег ценртра света

И бити Србин у Хрватској за многе је провокација

Станица за Дудик и Јасеновац

Стрељање Драгољуба и Милице Врачарић у Борову Насељу 16.11.1991. године

Једнострана прошлост Вуковара
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1403 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1429 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1430 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1433 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1441 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links