Божићни дани Срба у Далмацији - www.zlocininadsrbima.com

22. јануар 2015.


Божићни дани Срба у Далмацији


У свим храмовима и манастирима Епархије далматинске верници су се сабирали на свечаним Литургијама, у миру и радости дочекујући дан Рождества Христовог.
- Ако је и један хришћански празник-празник заједнице,онда је то Божић. Зато данас поздравимо све људе, ближње и даљње, пролазнике и пријатеље, комшије и сроднике, радосним божићним поздравом, Мир Божији-Христос се роди, рекао је Епископ далматински Г.Г.Фотије, честитајући празник свим православним верницима.

Током Бадњег дана и вечери, непосредно пред долазак једног од највећих и најрадоснијих хришћанских празника-Божића, по устаљеној вековној традицији, у свим црквама и манастирима Епархије далматинске служена су вечерња богослужења и поноћне литургије. Након изношења, освештања и паљења бадњака, свим сабраним верницима симболично су подељене бадњакове гранчице а затим прочитана и божићна посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и свих архијереја СПЦ-е. У овогодишњој посланици посебно се наглашава духовни значај овога празника и потреба да сви људи живе у миру Божијем и међусобној братској љубави.

Радост која подједнако испуни сва срца Срба у Далмацији, и у јединству их окупи макар у дане великих верских празника, најбоље се осликава у препуним црквама, уз децу која поштујући обичаје на најлепши начин чувају вековну традицију својих предака. Манастири Крка, Крупа, Драговић, Лазарица и Оћестово и ове су године били средиште окупљања највећег броја верника. Њихово вековно постојање симбол је снаге и опстанка српског народа, и духовна колевка читаве Далмације.

У дане Божића служене су свете архијеререјске литургије у свим храмовима. Епископ далматински Фотије, другог дана Божића, на празник Сабора пресвете Богородице у Книну, честитао је Божић свим православним верницима позивајући их да дан рођења Христовог прославе у Божијем миру, љубави и међусобном братском разумевању. Владика Фотије поново се осврнуо и на тежак положај Срба у Хрватској, охрабривши их да истрају и са чврстом вером очувају како своје обичаје, огњишта, тако и светиње којима се увек враћају, те да томе уче и своју децу.

- Рођење Господа Исуса Христа за сваког је хришћанина неизрецива радост, па ипак је увек било оних који се Божићу не радују знајући да Христос долази на Земљу као спаситељ, али и као судија који суди свакој души понаособ. Честитајмо празник и свим нашим људима који данас живе далеко од својих домова. Видимо да макар у време великих празника много људи долази својим кућама, са свих страна опет се враћају нашим далматинским светињама, и Господу Богу хвала што је тако. То нам је уједно и најбољи показатељ да у овим тешким временима, Срби као народ не одустају од своје православне вере. Ми морамо чувати свој идентитет, неговати своје обичаје и враћати се својим коренима, уз све потешкоће које нас на том путу чекају, обновити пусте и порушене домове како би заједно опстали на овим просторима. Очекујемо да ће се створити услови у којима би ти људи могли достојанствено да живе слободно изражавајући и негујући своју веру и традицију, рекао је Епископ Фотије.

Након црквених обреда, верници су Божић провели у кругу породица и својих најближих. Уз старе обичаје, ломљење чеснице и извлачење новчића, те обавезно мирбожење, породичну атмосферу и богату трпезу, поштује се вековни обичај и на најбољи начин исказује суштина овог верског празника. Ако се уз то додају и честитке мира, слоге и заједништва, љубави и толеранције која је данас свима итекако потребна, остаје само да се на њима не ограничавамо тек у првом месецу Нове нам године, већ да заједно пронађемо начин како помоћу истих опстати и у најтежим данима искушења која нас чекају.

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 109
21.1.2015

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2500  пута
Број гласова: 19


Tags:
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Православна Далмација: Јединство и саборност најважније компоненте Богословије
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1462 прегледа и 0 гласова.

21. годишњица оживљавања "Олује" у Книну
Објављено: 22. avgust 2016.     Има 1526 прегледа и 10 гласова.

Северна Далмација: Кише изазвале поплаве, помутиле изворе, потoпиле подруме
Објављено: 2. novembar 2015.     Има 1579 прегледа и 0 гласова.

Четири века Православног училишта и долазак српског патријарха у Далмацију
Објављено: 3. septembar 2015.     Има 1710 прегледа и 0 гласова.

Олујни дани у Книну још трају
Објављено: 2. septembar 2015.     Има 1716 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links