Хуманитарном акцијом помогли најугроженијима - www.zlocininadsrbima.com

6. март 2015.


Хуманитарном акцијом помогли најугроженијима


Борба против сиромаштва и стварање једнаких шанси за све циљеви су Светског дана социјалне правде који се на иницијативу генералне скупштине Уједињених нација обележава 20. фебруара. Иако о најугроженијим становницима треба мислити свакодневно, на овај дан потребно је и додатно скренути пажњу на њихов положај. Једна од најсиромашнијих општина у Хрватској је Јагодњак, а управо из овог разлога ове године су овде одлучили да по први пут обележе Светски дан социјалне правде.

У последњих неколико година Јагодњак је препознат по свом бренду кулину, међутим у исто време ова општина бележи и највећу стопу незапослености у Хрватској од невероватних 43,1 одсто, а према индексу развијености Јагодњак се убраја међу најнеразвијеније локалне јединице. Велика незапосленост узрок је и великом сиромаштву, али у општини ипак размишљају како да промене тренутну ситуацију.

- Осуђени смо на изумирање без неког производног погона који ће запослити 40 или 50 људи и то смо препознали као главни проблем. Тренутно нам људи одлазе, а сигурни смо да би остали само када би имали могућност запослења па макар и за мању плату него што је у иностранству. Сада је потребно предузети неке мере како би спречили ово што нам се дешава. Циљ је да у наше привредне зоне дођу инвеститори, а локална самоуправа ће им бити партнер и помоћи ће фирмама шта год им буде неопходно. Управо припремамо један јавни позив за фирме на начин да и општина докапитализује инвестицију, а све како би отворили нова радна места, каже начелник општине Јагодњак Анђелко Балабан.

 

 

МЛАДИ ОДЛАЗЕ НАЈВИШЕ

Негативни тренд исељавања из Барање, али и из Хрватске уопште предводе млади који у потрази за послом и бољим животом свакодневно одлазе у земље Евроспке уније, али и преко океана у Америку и Канаду. Таква ситуација присутна је последњих година и у општини Јагодњак у којој су данас ретки преостали млади људи. Председник Удружења младих из Болмана Стево Млинаревић каже да не види перспективу како да се млади задрже на овим просторима ако оваква ситуација потраје и убудуће.

- Кад нама оду две младе породице то је као да из Осијека оде тридесет породица у месец дана. Свашта је до сада покушавано да се они задрже, од једнократних помоћи, саветовања, подршке, али једноставно немамо начина да то направимо без отварања нових радних места. Има једна фирма у Белом Манастиру која запошљава доста људи и из наше општине, и то нам је за сад једина перспектива и једино место где млади могу бар да предају молбу за посао, прича Стево Млинаревић.

 

 

ЕДУКАТИВНЕ ТРИБИНЕ, ЧОБАНАЦ И РОК КОНЦЕРТ

Светски дан социјалне правде обележен је у Јагодњаку са неколико хуманитарних манифестација посвећених најугроженијим мештанима. У згради општине одржан је рок концерт, а пре тога 30 такмичара кувало је чобанац од дивљачи. Сав сакупљени приход намењен је деци ОШ Јагодњак чији родитељи немају средстава да плате школску ужину.

Поред тога одржане су и две трибине чији је циљ био да помогну побољшању при-вредне и социјалне слике општине. На првој од њих било је речи о Програму руралног развоја који ће се у Хрватској проводити од 2014. до 2020. године, као и о могућностима суфинансирања и кредитирања пољопривредних пројеката. Заинтересовани мештани могли су да се информишу на који начин остварити већи износ суфинансирања пројеката, који су услови које за то треба да испуњавају и какви су услови Хрватске банке за обнову и развој приликом кредити-рања пројеката из овог фонда.

На другој трибини заинтересовани посе-тиоци су сазнали све о конкурсу Фонда за енергетску ефикасност који ће и у наредној години на подручјима од посебне државне бриге суфинансирати 80 одсто трошкова за оне који на своје куће желе да поставе енергетски ефикасније фасаде, кров и столарију.

 

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 112.
4.3.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1807  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1250 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1273 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1422 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1437 прегледа и 5 гласова.

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте
Објављено: 2. oktobar 2015.     Има 1483 прегледа и 20 гласова.

Skip Navigation Links