КУД "Слога" из Вуковара прославило свој 95. рођендан - www.zlocininadsrbima.com

1. јануар 2016.


КУД "Слога" из Вуковара прославило свој 95. рођендан


Културно-уметничко друштво „Слога“ у Вуковару делује пуних 95 година. Данас броји 80 чланова, а као и свих претходних година својим радом без обзира на тешка времена и сву проблематику постратне атмосфере, у Вуковару чува традицију и културни идентитет Срба. Поводом деведесетпетогодишњег јубилеја КУД „Слога“ је са поносом у Хрватском дому Вуковар, 11. децембра 2015. одржао вечерњи концерт. Највећи успех овог друштва, сматра данашња председница Бојана Патковић, је дугогодишњи рад који сеже до готово једног века.

- Оно што је посебно значајно је да Слога ни у једном моменту није престала са радом осим у ратном периоду. Трудимо се одржати континуитет и квалитет у раду, пре свега порастом броја чланова, организовањем нових секција. Желимо да пружимо грађанима оно што их интересује и простор у коме ће се тиме бавити, а уједно да ширимо рад и делатност друштва, рекла је председница КУД-а “Слога”. 

            Грађани Вуковара свесни су значаја који се пре свега огледа у дугогодишњем раду овог културно-уметничког друштва које је сасвим сигурно оставио траг на културној сцени овог града, што је, сматрају у Слози, њихов највећи успех.

- Највећи успех је што славимо 95 година, што опет имамо велики број деце јер управо су они ти који ће Слогу изнети надамо се и до стотог рођендана, а онда и дуже од тога. Успех је то што нас подржава град. Слога је добитник плакете града Вуковара за свој рад и то нам је јако битно јер ми и радимо у интересу града и нашег друштва. Више од овога нема, јер овај рођендан ја желим свакоме да доживи и велика је част бити на челу овог друштва, додала је Бојана Патковић.

            Слога је 95. рођендан обележила културно-уметничким програмом под називом “Мостови пријатељства“ који је красила позитивна енергија, било је то право задовољство за љубитеље народног стваралаштва. Осим КУД-а „Бранислав Нушић“ из Ђурђева, гости су били локална и градска друштва као што су Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“, „Ђурђевак“- музичка група која негује изворну песму, те народни и тамбурашки оркестар КУД-а у пратњи вокалних солиста. Те су вечери наступили Живојин Јергић, Александра Падров те као изненађење вечери и некадашња солисткиња КУД-а Нада Стојановић. Највише се током вечери присећало прошлости и то оних срећнијих предратних година када су се наступи друштва одвијали на простору тадашње Југославије па и ван ње и то готово свакодневно.

- Било је лепо, а “Слога” је била југословенско културно-уметничко друштво које се баш тако и звало. Много се путовало најмање 4 пута годишње у Немачку, певале су се изворне народне песме наравно уз фолклор из целе Југославије. То је нешто чега се човек радо сећа, то је било дружење независно од било какве политичке или економске ситуације. Ми смо сви били једно и имали смо одређени кодекс понашања кога смо се придржавали. Било је то пре свега заједништво, јер били смо другови и ван сцене чак и данас међусобно контактирамо. Жао ми је што данас са нам није и Бранко Куруцић који је за ово друштво давао целога себе, присећа се Нада Стојановић.

            Некада је “Слога” бројала и до 180 наступа годишње што значи да су на сцени били скоро сваки трећи дан, а данас је тај број много мањи. Тренутно имају нешто више од 80 чланова углавном дечијег узраста. Заступљене су фолклорна и драмска секција.

У сарадњи са родитељима и старим члановима организована је и етно радионица у којој се негује ручни рад и чува народна ношња. У саставу КУД-а делује и народни оркестар. Финансије их ограничавају, али добром организацијом и великим трудом и вољом истиче руководство Слоге, постижу се и резултати.

            Да рад овог вуковарског КУД-а није непримећен потврдила је то својим присуством у Хрватском дому и бројна публика међу којима и угледни представници друштвено и политичког живота града као што су генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић, председних ЗВО-а, Драган Црногорац, градоначелник Вуковара Иван Пенава и његов заменик Срђан Милаковић те многи други.

 

 

Јадранка Јаћимовић Иван
Извор бр. 132.
23.12.2015.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1907  пута
Број гласова: 5


Tags:
VUKOVAR
KULTURA
SLAVONIJA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Извештај са парастоса жртвама Бљеска 1. маја 2015. у Београду

Извештај из Сремске Каменице 18.11.2018

Посета Ћопићевим Хашанима: Тугуј, бронзана стражо

Извештај са Банстола 3.6.2017

Случај Паулин Двор: Правда спора и недостижна

Обиљежавање 21. годишњице погигије мајора Зорана Радосављевића

Стазама јасеновачких мученика 2015
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1482 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1520 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1636 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1688 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1689 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links