Краљевски концерт краљевског оркестра - www.zlocininadsrbima.com

15. октобар 2015.


Краљевски концерт краљевског оркестра


У родној кући научника Милутина Миланковића у Даљу у недељу је одржан величанствен концерт Краљевског гудачког оркестра "Свети Ђорђе" из Београда. У сали Културно-научног центра могло је да се смести свега педесетак људи па је била испуњена до последњег места. Публика је имала прилику да ужива у композицијама Баха, Моцарта, Бетовена, Шуберта, Јаначека, Веинера, Славенског, Бартока и многих других, а изведена је и ‘Славонска рапсодија’ композиторке Вере Миланковић која је и најзаслужнија што је Краљевски гудачки оркестар гостовао у Даљу.

- Није то баш све моја заслуга. Велика заслуга припада и директору овог центра Ђорђу Нешићу, а мени је заиста драго и велика ми је част да сам овде у месту у које долазим по духовну храну. Верујем да су и ови музичари доживели исто оно што ја доживим сваки пут када дођем овде. Мислим да су пуни утисака и верујем да ће доћи опет – каже Вера Миланковић.

Краљевски гудачки оркестар „Свети Ђорђе“ чији први концерт мајстор је Сретен Крстић под овим називом делује од 1997. године када је добио титулу Краљевског дома Карађорђевића као истакнути ансамбл у Србији. Оркестар од тада има и свој грб.

Сем у Србији, највећи број концерата одржао је у Немачкој, око педесет, затим у Аустрији, Италији и Норвешкој. Оркестар је снимио и двадесет компакт дискова у издању концертне агенције „Натан“, под чијим покровитељством делује од свог настанка.

- Оркестар делује под патронатом краљевске породице Карађорђевић, конкретно принца Филипа, средњег сина престолонаследника Александра Карађорђевића. То је јединствен случај када је реч о уметности и посебно о музици у ужем смислу. Ништа слично није постојало чак ни у време Краљевине Југославије. То није оно што овај оркестар квалификује као добар или најбољи, али ипак нешто говори, каже оснивач и директор овог оркестра Ненад Николић.

Ова година одређена је за велику турнеју оркестра читавим током највеће европске реке Дунава, који протиче кроз девет земаља и тако повезује народе и сродне културе. Овај подухват је јединствен и оригиналан у представљању композитора чија дела се односе на све државе и народе које Дунав повезује. У том смислу турнеју треба и схватити као повезивање култура европских народа језиком културе који је универзалан и захвалан за општу комуникацију и међусобно разумевање. Даљ је место на Дунаву, па ето још једног ваљаног разлога да оркестар и овде заплови његовим током.

- Један од разлога је управо та турнеја. Даљ је одабран као место из Хрватске, а управо смо одржали једну мини турнеју од Будимпеште према Апатину и ево данас у Даљу. Други разлог што смо вечерас свирали овде је композиторка Вера Миланковић као потомак Милутина Миланковића. Овде смо извели и једну њену композицију. У Даљу сам први пут и све што сам овде видео је за мене једно велико изненађење – истиче Николић.

На Даљском концерту улогу концерт мајстора имала је виолинисткиња Ана Вемић из Београда. Најкраће речено концерт мајстора људи најлакше препознају као прву виолину. То је човек који стоји испред целог оркестра и одговоран је за вођење оркестра. Он је тај који даје знакове и сви чланови оркестра се ослањају на њега. То је нарочито важно када оркестар нема диригента као што је био случај на овом концерту. Иако је овај оркестар наступао у великим концертним дворанама и концертирање у малим просторима попут сале у Миланковићевој кући такође има своје чари.

- Сваки простор има свој изазов, а задатак музичара је да ступи у комуникацију са публиком. Ако је простор мањи онда је тај контакт непосреднији, интимнији и све може да, на неки свој начин, буде лепше. Опет, у великим дворанама људи у једној већој маси реагују на различит начин тако да је за музичара и то изазов, да се публици приближи. Вечерашњи програм је пријемчљив и занимљив и повезује државе на току Дунава па су и композитори чија дела вечерас свирамо из тих држава и верујем да ће се публика поистоветити с тим и да ћемо успети заједно да уживамо у томе – рекла је прва виолина оркестра Ана Вемић уочи самог концерта.

И, заиста је било тако. Публика је  уживала у свим композицијама које је Краљевски оркестар извео краљевски, маестрално. Задовољство се пренело и на извођаче и слушаоце који су у неколико наврата аплаудирали на ногама што је израз високог поштовања. Оркестар је извео чак три биса, а највеће одушевљење изазвала је обрада чувеног хита „Девојко мала“ који је певао покојни Властимир Ђуза Стојиљковић па је и публика спонтано запевала.

Треба на крају истаћи чињеницу да су овакви програми насушна потреба на овим просторима загађених кичом и тривијалностима па је гостовање Краљевског гудачког оркестра „Свети Ђорђе“ у Даљу нешто што ће онима који су имали прилику да их чују дуго остати у сећању.            

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 127.
14.10.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1760  пута
Број гласова: 0


Tags:
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1551 прегледа и 9 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1557 прегледа и 10 гласова.

Све је апсолутно само је морал релативан
Објављено: 18. mart 2016.     Има 1563 прегледа и 10 гласова.

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1570 прегледа и 0 гласова.

Монета за поткосоривање
Објављено: 26. novembar 2015.     Има 1576 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links