Парастос у Скеланима код Сребренице биће 16.01.2018 - www.zlocininadsrbima.com

10. јануар 2018.


Парастос у Скеланима код Сребренице биће 16.01.2018


Браћо и сестре,

овим путем вас обавјештавамо и позивамо да дођете у село Скелане, крај Сребренице 16. јануара 2018. године, гдје ће од 12 сати бити служен парастос за 305 Срба који су убијени 1992-1993 од муслиманских ратних јединица, под командом Насера Орића.

Током Отаџбинског рата у Босни и Херцеговини 1992-1995 само у Скеланима Орићеви џелати су убијали, палили, пљачкали, силовали, отимали, рушили све што је српско. Иначе, Босанско Подриње спада у најстрадалније регије на подручију бивше Југославије током 1990-их година.

Злочин у Скеланима свакако спада у најтеже злочине који су извршени на ширем подручију Сребренице, гдје је на стотине српских села очишћено и уништено. У рану зору 16. јануара 1993. преко 2.500 војника муслиманске Армије Босне и Херцеговине упада у село Скелани, убија сеоску стражу, а затим наставља свој крвави пир и злочине невиђених размјера. Преко 160 Срба је рањено у овом покољу док их је 30 одведено у муслиманске концентрационе логоре у Сребреници, а тамо им је направљен прави пакао. Само их се половина вратила жива са тешким психо-физичким последицама.

У овом страшном злочину нису поштежена ни дјеца. Најмлађе жртве су били браћа Димитријевић: Александар (5) и Радислав (11). Они су покушали са мајком Милицом да побегну преко моста у Бајнину Башту скупа са својим комшијама, али су их муслимански митраљези покосили на мосту. Много Срба је на том мосту смртно страдало од муслиманских крвника.

Мирку Секулићу су тог кобног дана муслимански војници убили жену Гордану док су им синови успјели да преживе. Један од најтрагичнијих случајева је свакако случај Цвјетка Ристића из засеока Кушићи, коме су Орићеви џелати побили тог дана цијелу породицу: оца, мајку, брата и сестру.


Позивамо вас у име Борачке Организације Републике Србске - ОО Сребренице, који ово организују да присуствујете овом парастосу јер паљењем свјећа и молитвом код ценралног споменика за наше скеланске мученике стварамо културу сјећања, да нам се ови злочини не би више понављали.

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1405  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Драгиња

Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу

Сjећаш ли се шта нам је отац рекао прије 26 година?

Срби из Босне и Херцеговине под окупацијом Аустроугарске

Извештај са парастоса у Бања Луци 4. фебруара 2018

Извештај са Шестог Церског марша, 16.8.2015

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (5), Alexander Dorin: Манипулација бројем страдалих у Сребреници
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links