Савиндан 2016. у Далмацији - www.zlocininadsrbima.com

9. фебруар 2016.


Савиндан 2016. у Далмацији


Широм Далмације обележен је свенародни празник посвећен Светом Сави, првом српском aрхиепископу  и просветитељу, који се у српском народу празнује и као школска слава. Тим поводом, већ по традицији, пододбор СКД „Просвјета“ из Сплита организовало је културно-забавно вече, Светом Сави у част.

            Била је ово прилика да малобројна српска заједница укаже на значај неговања традиције и духовности, али и мултикултуралности града Сплита, у којем је српска заједница у ранијим временима имала далеко значајнију улогу.

            Културно-забавно вече започело је звуцима Светосавске химне након чега је уследило освећење славског колача и жита, којем су, поред домаћина из СКД „Просвјета“ присуствовали и представници националних мањина града Сплита, као и сам градоначелник Иво Балдасар. Председник подоодбора сплитске „Просвјете“ Момчило Русић нагласио је важност и симболику Савиндана, како за целокупан српски народ, тако и за „Просвјету“, јер је Свети Сава и сам утемељивач српске просвете. С обзиром на незавидан положај српске заједнице у овом делу Далмације, Русић је нагласио неопходност очувања добрих односа са представницима осталих мањина, али и са градским властима чија је помоћ неопходна како би преостали Срби сачували свој верски и културни идентитет.

- Добро је познато да је наша СКД“ Просвјета“ основана још давне 1944. године, када су наши преци узели за свог зашти-тника и крсну славу св. Саву, и ми смо само наставили њихову традицију. Поред тога, и наш храм у Сплиту чија је градња започела 1937. године и још увек није завршена, такође је посвећен Светом Сави, што значи да нас православне у Сплиту много тога везује за овај велики празник. Управо то су неки од разлога који нас обавезују да овај дан са радошћу обележавамо сваке године, и том приликом позовемо и остале припаднике националних мањина да буду наши гости.

 

 

СВИ НОСЕ ИСТЕ ПРОБЛЕМЕ

Сарадња, дружење и добри односи са осталим националним мањинама у овом граду, за нас су од великог значаја јер у много чему делимо исте проблеме. Криза је, већина људи тешко живи, велика је незапосленост и то је оно што нас све скупа мучи, а поготово нас, припаднике српске националне мањине који смо, могу слободно рећи, још у тежој и незавиднијој ситуацији, рекао је Русић. Председник сплитског пододбора Просвјете изнео је чињеницу да је лошем положају Срба у Сплиту највише допринео последњи рат јер је српској заједници наметнута колективна кривица. Самим тим положај Срба је гори него положај других заједница попут Словенаца, Бошњака, Мађара.

- Осталим мањинским народим помаже и матична држава што се за нас не може рећи. Оно са чиме се у овом тренутку можемо похвалити јесте добра сарадња са градским властима, односно са самим градоначелником Сплита, Ивом Балдасаром, који је и вечерас овде са нама, који нам је уступио градске просторије на кориштење и који је у последње време у неколико наврата помогао наш одлазак у Србију, где смо са женском певачком групом имали наступе у оквирима различитих манифестација. Све то нам улива наду да ће у будућности наш положај у овом граду бити бољи и да ћемо активније учествовати у културном животу читаве заједнице, каже Русић.

            Током културно-забавне вечери представљено је и десето издање „Српско-далматинског магазина“ који већ више од 150 година писаном речју баштини српско културно-духовно наслеђе далматинских Срба. Упоредо са припремом и штампањем магазина, сплитска „Просвјета“ окупља своје чланове у мешовитом хору, који се са својим песмама представљају на просторима некадашње државе.

            Да би српска заједница очувала своје духовно биће заслужна је српска православна црквена општина у Сплиту, која је своје вернике окупљала и у најтежим временима.

Иако малобројни, сплитски Срби одлучни су у намери да своју духовност, традицију и културу негују на начин да њоме обогате заједницу у којој живе. Не осврћући се на деликатност времена, верују да ће се у будућности створити нове могућности да активније учествују у друштвеном животу града Сплита.

           

 

ЛИТУРГИЈЕ У МАНАСТИРУ КРКА И У КНИНСКОМ ХРАМУ 

Епископ далматински Фотије, поводом Са-виндана, Свету архијерејску литургију, уз саслужење манастирског братства, служио је у манастиру Крка, у којем се лик и дело Светог Оца Саве, с поносом и радошћу, вековима преноси с колена на колено, а нарочито од 1615. године, када је у овој древној немањићкој светињи основана православна Богословија, с циљем да се светосавско предање одржи у Далмацији. Због тога је у својој беседи епископ Фотије истакао да се на овај дан одаје почаст великом светитељу који је учинио неиз-мерно добро за српску цркву и српски род.

- Свети Сава је слава свих православних богословија, али и свих установа које се баве просветом, знањем и умећем. У богословијама се Свети Сава слави као први учитељ и просветитељ који нас и дан данас својим житијем учи подвигу вере, свештенослужења и испосништва. Није случајно да је он управо при црквама и манастирима оснивао прве школе, већ је то била древна традиција из наших хришћанских школа које су никле у II и III веку у Александрији и Антиохији, као одраз жеље хришћанског народа да својим учењем направе отклон од паганских предања. По том обрасцу, Свети Сава подиже наше школе да би се у њима људи учили, на првом месту, катихизацији, то јесте да би се они који се припремају за крштење научили основним тајнама наше вере, те да би ушли у Цркву са пуним знањем о вери, завету који дају и благослову који примају. У просветном делу Светога Саве посебно је наглашено да знање не сме да буде пуко интелектуално, у смислу познавања неких чињеница, већ да оно мора да буде истоветно са врлином, јер само оно што прихватимо својим срцем и душом је истинско знање које се не заборавља. У богословијама, као светосавским школама, негује се христолико предање које се манифестује врлинским, подвижничким животом богослова који се ту уче и који ће једног дана преузети значајне улоге у нашој цркви, као свештеници и монаси. Помињући светог оца Саву надамо се да ћемо, његовим Молитвама, успети да се одржимо овде у Далмацији, рекао је епископ Фотије, додајући да учећи се из његовог житија од Бога молимо снагу и истрајност у вери да бисмо заувек очували нашу вековну традицију и достојно наставили стопама наших славних предака.

            У препуном книнском храму Покрова Пресвете Богородице, такође на празник светог Саве, служена је света литургија, након чега је освештано славско жито и славски колач, а присутни малишани, већ по традицији, рецитовали су одабране песме посвећене највећем српском светитељу и просветитељу. Управа Црквене општине Книн за све присутне малишане обезбедила је пригодне пакетиће, који су деци подељени у храму.         

 

 

ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ У КИСТАЊАМА

На Савиндан, у послеподневним часовима, у храму Светих Кирила и Методија у Кистањама, епископ далматински Фотије, у присуству великог броја верника служио је вечерње богослужење, те освештао славски колач и жито. Обраћајући се присутним верницима у Кистањама, епископ Фотије нагласио је важност живота и дела Светог Саве, истакавши да је светитељ у својој овоземаљској мисији, мирио завађену браћу, Стефана и Вукана, давши нам пример да свој живот проведемо у слози и љубави са својима ближњима, како бисмо били достојни назвати се његовим духовним следбеницима. С обзиром на значај који Свети Сава има у српској просвети, ученици су, заједно са својим наставницима, приредили пригодну приредбу на којој су певали и рецитовали. У Кистањама, као и у већини других места, малишанима су подељени пригодни пакетићи.      

Савиндан се у Далмацији обележава вековима, а садашње генерације настављају путем својих предака, како би се православна вера, коју је проповедао, утврдио и проширио Свети Сава, очувала и на подручјима Епархије далматинске. Због тога у Српској православној цркви, међу ученицима, али и у СКД „Просвјета“ желе сачувати сећање на великог светитеља, како би будуће генерације имале на кога да се угледају.                          

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 135.
3.2.2016.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1687  пута
Број гласова: 10

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Православна Далмација: Јединство и саборност најважније компоненте Богословије
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1260 прегледа и 0 гласова.

21. годишњица оживљавања "Олује" у Книну
Објављено: 22. avgust 2016.     Има 1328 прегледа и 10 гласова.

Северна Далмација: Кише изазвале поплаве, помутиле изворе, потoпиле подруме
Објављено: 2. novembar 2015.     Има 1380 прегледа и 0 гласова.

Олујни дани у Книну још трају
Објављено: 2. septembar 2015.     Има 1474 прегледа и 5 гласова.

Четири века Православног училишта и долазак српског патријарха у Далмацију
Објављено: 3. septembar 2015.     Има 1494 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links