Случај Караџићево: Коме сметају мртви - www.zlocininadsrbima.com

   

20. март 2015.


СЛУЧАЈ КАРАЏИЋЕВО: КОМЕ СМЕТАЈУ МРТВИ


Непознати починиоци разлупали су православни крст у Караџићеву, крај Винковаца, као и таблу која се налази испод крста у ноћи са петка на суботу (13. на 14. март 2015). Да су девастирани крст и табла, на којој се налазе имена 10 убијених мештана Караџићева настрадалих у једној акцији хрватске војске током октобра и новембра 1991. године, малобројни мештани овог села видели су у јутарњим часовима у суботу.

            На позив мештана, у року од пола сата на лице места изашла је полиција која је направила увиђај и испитивала људе чије се куће налазе у близини споменика. Међутим, нико од мештана није чуо ни видео починиоце који су вероватно великом брзином обавили овај гнусни чин.

            Спомен табла са именима погинулих мештана Караџићева као и сам православни крст подигнути су 2006. године. Тада је у Караџићеву одржана и прва литургија, а редовно се сваке године на овом месту одржавају помени и парастоси жртвама последњег рата.
- На овом споменику није се налазило ништа што би могло бити увредљиве природе и не видим шта би некоме овде могло засметати. Ко год је ово направио то је стварно за свaку осуду јер ово је обележје и цркве и села које нема никакво политичко значење, истакао је члан црквеног и месног одбора у Караџићеву Срђан Марјановић.

            Са оним што се десило са спомеником упознате су и породице настрадалих, њих неколико које су још увек у Караџићеву, а на месту поред девастираних обележја окупило се доста разочараних мештана. Наиме, ово није први пут да се овако нешто десило у Караџићеву јер је и претходних година поред споменика разбацивано цвеће, венци и други предмети.

- Не могу веровати да је до овога дошло и јако ми је жао да је нешто овако на овом месту направљено. Наше село је изгубило те људе које не можемо повратити, али се њих увек сећамо и на овом месту сваке године им одржавамо помене и парастосе, рекла је председница месног одбора Босиљка Петровић.

            Све до прошле године док недалеко од споменика није подигнут звоник, на овом месту су одржаване и литургије неколико пута годишње, пошто у Караџићеву нема православне богомоље.
- Са тугом се сећам Петровдана 2006. године када смо освештали овај крст и ову спомен плочу и кад је овде одслужена прва литургија од настанка села. Прошло је непуних девет година, а овај вандалски чин сведочи о онима који су то урадили, а не о онима који су подигли овај крст и плочу нити о онима чија се имена овде налазе, на-гласио је надлежни парох јереј Владимир Недељковић.

            Погинули мештани Караџићева настрадали су током јесени 1991. године у акцијама хрватске војске. Међу њима била је и непокретна старица која је убијена у кревету. Вест да је споменик у Караџићеву девастиран није пренео ни један медиј, док починиоци до закључења овог броја Извора нису пронађени.

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 113
18.3.2015.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ВИДИ ЈОШ:

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2996  пута
Број гласова: 22


Tags:
VUKOVAR
SLAVONIJA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Вутекс- бренд кога се Вуковар добровољно одрекао

Ћирилица - чир на дванаестопалачном цреву хрватских шовиниста

Зло Јасеновца не сме се преспавати

4000 радника некадашњег Комбината Борово сведочи о дискриминацији на националној основи

Милошeвић ниje покрeнуо aкциjу Дринa дa одбрaни Крajину и рaстури Хрвaтску

Никола Јаман признао на суду да је лагао како би помогао Бранимиру Главашу

Стазама јасеновачких мученика 2015
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 2003 прегледа и 10 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 2010 прегледа и 5 гласова.

Пачетин и Голобок: Побратимство дуго четири деценије
Објављено: 17. septembar 2015.     Има 2064 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 2070 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 2089 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links