Случај Караџићево: Коме сметају мртви - www.zlocininadsrbima.com

20. март 2015.


Случај Караџићево: Коме сметају мртви


Непознати починиоци разлупали су православни крст у Караџићеву, крај Винковаца, као и таблу која се налази испод крста у ноћи са петка на суботу (13. на 14. март 2015). Да су девастирани крст и табла, на којој се налазе имена 10 убијених мештана Караџићева настрадалих у једној акцији хрватске војске током октобра и новембра 1991. године, малобројни мештани овог села видели су у јутарњим часовима у суботу.

            На позив мештана, у року од пола сата на лице места изашла је полиција која је направила увиђај и испитивала људе чије се куће налазе у близини споменика. Међутим, нико од мештана није чуо ни видео починиоце који су вероватно великом брзином обавили овај гнусни чин.

            Спомен табла са именима погинулих мештана Караџићева као и сам православни крст подигнути су 2006. године. Тада је у Караџићеву одржана и прва литургија, а редовно се сваке године на овом месту одржавају помени и парастоси жртвама последњег рата.
- На овом споменику није се налазило ништа што би могло бити увредљиве природе и не видим шта би некоме овде могло засметати. Ко год је ово направио то је стварно за свaку осуду јер ово је обележје и цркве и села које нема никакво политичко значење, истакао је члан црквеног и месног одбора у Караџићеву Срђан Марјановић.

            Са оним што се десило са спомеником упознате су и породице настрадалих, њих неколико које су још увек у Караџићеву, а на месту поред девастираних обележја окупило се доста разочараних мештана. Наиме, ово није први пут да се овако нешто десило у Караџићеву јер је и претходних година поред споменика разбацивано цвеће, венци и други предмети.

- Не могу веровати да је до овога дошло и јако ми је жао да је нешто овако на овом месту направљено. Наше село је изгубило те људе које не можемо повратити, али се њих увек сећамо и на овом месту сваке године им одржавамо помене и парастосе, рекла је председница месног одбора Босиљка Петровић.

            Све до прошле године док недалеко од споменика није подигнут звоник, на овом месту су одржаване и литургије неколико пута годишње, пошто у Караџићеву нема православне богомоље.
- Са тугом се сећам Петровдана 2006. године када смо освештали овај крст и ову спомен плочу и кад је овде одслужена прва литургија од настанка села. Прошло је непуних девет година, а овај вандалски чин сведочи о онима који су то урадили, а не о онима који су подигли овај крст и плочу нити о онима чија се имена овде налазе, на-гласио је надлежни парох јереј Владимир Недељковић.

            Погинули мештани Караџићева настрадали су током јесени 1991. године у акцијама хрватске војске. Међу њима била је и непокретна старица која је убијена у кревету. Вест да је споменик у Караџићеву девастиран није пренео ни један медиј, док починиоци до закључења овог броја Извора нису пронађени.

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 113
18.3.2015.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ВИДИ ЈОШ:

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2069  пута
Број гласова: 22


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

ВАПАЈ СРБА ИЗ ТРПИЊЕ У ОСЈЕЧКОМ ЗАТВОРУ

Хоће ли држава Хрватска икада обештетити Србе чије су куће летеле у ваздух

Убиство Стевана Инића у Бршадину 1. маја 1991

Томислав Мерчеп и његове жртве

Убиство Даринке Грујић 1. новембра 1991. у Вуковару

Стрељање Драгољуба и Милице Врачарић у Борову Насељу 16.11.1991. године

Убиство Љубана Вучинића 22. јула 1991. у Вуковару
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1177 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1378 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1390 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1416 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1429 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links