Српска дјеца љетују у мучилишту за Србе - Лора - www.zlocininadsrbima.com

14. август 2014.


Српска дјеца љетују у мучилишту за Србе - Лора


Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да је непримјерно да дјеца - спортисти из Србије љетују у некадашњем логору смрти "Лора" у Сплиту гдје је од 1992. до 1998. године мучено 1008, а у најгорим мукама умрло 70 Срба.

Штрбац је назвао лицемјерним образложење организатора Спортских игара младих у Сплиту Здравка Марића да прошлост припада прошлости и да се треба окренути будућности и да је лоше што ће српска дјеца због "бесмислене" побуне њихових родитеља сада бити премјештена у хотел "Загреб".  Он је истакао да су ране од протеклог рата још исувише свјеже и указао да би Министарство за омладину и спорт Србије требало да објасни како се овај "пропуст" дешавао уназад четири године. 

Штрбац је испричао да се методе које су примјењиване у логору "Лора" граниче са здравим разумом и као илустрацију за то навео је да су заробљени Срби везивани за струју преко полних органа и ушних шкољки, да су им у уста стављане живе жабе и да су премлаћивани на смрт, ако би те жаба угинуле.  Као посебно мучну, Штрбац је навео "омиљену дисциплину" хрватских мучитеља који су Србе приморавали да "телефонирају Слободану Милошевићу", појаснивши како су то радили. 
- "Чувар стави рукавицу, а онда затворенику гурне руку у чмар, "бурлија" му по цријевима, производи стравичан звук и тако позива Милошевића", преноси свједочења преживјелих логораша Штрбац. 

Он подсјећа да се од 70 убијених Срба половина још води као нестало и да није немогуће "да је унуче или блиски рођак неких од убијених Срба протеклих година љетовао у Лори или тамо требало да борави са својим вршњацима из БиХ, Македоније и Хрватске" овог љета. 

Штрбац је истакао да би сваки Србин који патриотски размишља требало да за мјесто одмора бира дестинацију гдје ће бити пријатељско дочекан, а да то свакако није Хрватска.  Он је истакао да изузетак чине једино Срби који су избјегли из Хрватске и који се тамо враћају у покушају да сачувају "оно нешто мало што је још њихово". 

Најбоље пласирани играчи малог фудбала у организацији "Спортских игара Србије" требало је да 19. августа отпутују на наградно такмичење у Сплит и буду смјештени у комплекс некадашњег ратног логора "Лора". 

Мањи број родитеља, који је сазнао гдје дјеца треба да буду смјештена, алармирала је српску јавност и поручила да нема силе да пусте своју дјецу на такво "љетовање" иако, претходно нису имали ништа против да малишане пошаљу у Сплит.

 

 

ИЗВОР: СРНА
14.8.2014.

 

---------------------------------------------------------------------

Више о Лори погледајте ОВДЕ.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2182  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Суђење за сплитску Лору је фарса

У Сплиту јавно прослављен 10. април, Дан усташке НДХ

Случај Милоша Ћосића: Нeпрaвдa по мeри Стрaзбурa

Интервју са Слободаном Зуровцем: Убице са крижом

Зликовци из Лоре излазе на слободу за 15 дана

Ухапшен бивши комадант логора Лора - Томислав Дуић

Војне полицајце из Лоре тражили 10 година а сад их пустили из сплитског затвора
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили
Објављено: 21. jul 2020.     Има 408 прегледа и 0 гласова.

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991
Објављено: 25. avgust 2020.     Има 716 прегледа и 5 гласова.

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 963 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1264 прегледа и 5 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 1325 прегледа и 25 гласова.

Skip Navigation Links