Српска редакција на ХРТ само пуста препорука - www.zlocininadsrbima.com

20. новембар 2014.


Српска редакција на ХРТ само пуста препорука


O састанку Међувладиног мешовитог одбора за националне мањине Хрватске и Србије писали смо у прошлом броју Извора, али мало смо рекли о неким појединостима које заслужују да буду прокоментарисане. Наиме, једна од препорука поменуте комисије пре три године била је и оснивање редакције на српском језику на Хрватској радио-телевизији у сарадњи са припадницима српске заједнице. Када је реч о Србији она је то урадила одмах. На Радиотелевизији Војводине формирана је редакција на хрватском језику која од тада непрекидно ради. Војвођански Хрвати добили су свакодневну информативну емисију на свом језику и писму међутим, Хрватска не само да није урадила исто него, судећи по одговору који су доставили ММО-у, уопште и нема намеру да то учини.
 
„На ХРТ-у не постоји тзв. „позитивна дискриминација“ мањина, па тако ни посебне мере за грађане РХ српске националности или било које друге националности при ангажовању сарадника. ХРТ је мултинационална и мултикултурална средина и сви који раде на ХРТ-у, као професионалци у старту уживају пуну равноправност и остварују права и обавезе под једнаким условима. ХРТ нема обавезу вођења и не води евиденцију својих запосленика према националној припадности нити је уз држављанство националност критеријум за запошљавање, напредовање, стручно усавршавање и др. било новинара и уредника и било којег другог запосленика у установи ХРТ-а“ - мудрују они у свом одговору ММО-у избегавајући суштину ствари, а суштина је нешто сасвим друго.
 
Суштина међутим, и није у томе да националност буде критеријум за било шта па тако ни за запошљавање на ХРТ-у, суштина је да на њему буде основана редакција на српском језику и писму која би имала дневну информативну емисију за српску националну мањину у Хрватској. Дакле, на исти начин како је то урађено у суседној нам Војводини, односно Србији и то одговорни на ХРТ-у сигурно знају. Претпостављам да Србима не би сметало да новинар који је хрватске националности вести чита на српском језику. Вадећи се на мултикултуралност и мултинационалност ХРТ свесно и намерно изврће реалност, а она је по питању информисања мањина на њиховим језицима катастрофална.
 
Прилично сам убеђен да када би којим случајем, а што наравно нико не жели, Србија након три године рада укинула редакцију на хрватском језику на ТВ Војводине реакција Хрватске, а и господе са ХРТ-а била прилично жестока и да би се о томе данима извештавало. У емисијама ХРТ-а гостовали би хрватски мањински представници из Војводине, о томе би се говорило у „Студију 4“, „Отвореном“, реаговали би и влада и председник, а десничарске странке коначно би добиле смисао живота и постојања. 
 
Заиста је чудно како то руководство ХРТ-а замишља мањинска права. У свом одговору ММО-у ХРТ с поносом истиче две емисије „Призму“ и „Мањински мозаик“ при чему посебно наглашавају да се ова друга „емитује на 18 језика националних мањина док је свака седма емисија о припадницима српске националне мањине у Републици Хрватској“. Боље да то нису ни помињали. 
 
То у пракси изгледа овако. Хрватска мањина која у Србији броји 57.900 припадника шест дана у недељи има петнаестоминутну информативну емисију и две емисије колажног типа недељно на свом језику и писму. Сем тога, уредник редакције на хрватском језику је припадник хрватског народа. Са друге стране српска мањина која у Хрватској броји 186.633 припадника треба да чека седам недеља да би у поменутој емисији ХРТ-а чула нешто о себи и то не на свом језику. Када је реч о Призми ова емисија је у последње време знатно боља. Њен садржај раније је углавном био испуњен културним манифестацијама мањина, фолклором и сл. У последње време акценат је стављен и на животне проблеме са којима се припадници мањина суочавају, али то је ипак далеко од онога што мањине заслужују и очекују.
 
На то је упозорио и Савет за националне мањине РХ који је оцењујући владин Извештај о провођењу Уставног закона о правима националних мањина у делу који говори о приступу средствима јавног информисања констатовао да је по том питању у 2013. години постигнут известан напредак, али да „нису у потпуности испуњене одредбе Закона о електроничким медијима те да се не проводе ни обавезе утврђене чланом 11. Европске повеље о регионалним или мањинским језицима, односно да нису уведени програми на италијанском, мађарском, чешком, словачком, русинском, украјинском и српском језику“.
 
Дакле, емисије које уређују и воде припадници мањина, а у нашем случају припадници српске заједнице, према ономе што су у свом одговору на препоруке ММО-а написали одговрни људи на ХРТ-у по свему судећи нећемо добити. Хрватски етер за српски језик и даље остаје затворен, а мањине, иако на папиру све лепо пише, права добијају на кашичицу. 
 
Иако нисам склон да сумњам у добре намере ХРТ-а ипак верујем да Срби своје проблеме познају боље од било кога кога другог јер њихови проблеми никога другог и не дотичу.
 
 
 
 
Славко Бубало
Лист Извор бр. 104
12.11.2014.




Оцените нам овај чланак:





Посећено је: 1892  пута
Број гласова: 15





Поделите ову вест, нека се чује истина...









Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1343 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1369 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1375 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1379 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.





















Skip Navigation Links