Српскм жртвама дати имена да се са њима не би манипулисало - www.zlocininadsrbima.com

11. април 2015.


Српскм жртвама дати имена да се са њима не би манипулисало


 

 

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је, поводом 74 године од оснивања Независне Државе Хрватске (НДХ), да данас, када Хрвати масовно одржавају мисе задушнице творцу НДХ-а Анти Павелићу, Срби морају бар да се присјете жртава и да учине све да се утврде имена жртава да њихов број не би остао предмет манипулације.Саво Штрбац је рекао да о томе каква су била страдања у НДХ најбоље свједоче Јасеновац и Градина и указао да Срби, не само да треба да на највишем свјетовном и црквеном нивоу обиљеже 19. април, када је извршен пробој Јасеновца него да коначно уђу у озбиљан пројекат утврђивања имена жртава. 
- "Подаци су драстично различити. У тој музејској поставци у Јасеновцу је 83.000 имена. На другој страни, у Градини на паноима је наведено 700.000 страдалих. Срби морају учинити све да српске жртве добију имена да би постале видљиве", упозорио је Штрбац. 

Он је нагласио да је податак, иза којег стоји Загреб, о 83.000 убијених и исто толико имена, изузетно застрашујући, али и да остале жртве морају имати име, јер њихове судбине су одредиле животе њихових породица и учиниле да "њихови преци више немају потомке". 

Колико је истина о Јасеновцу и монструозности НДХ важна данас и у будућности, Штрбац је илустровао подсјећањем да је у недавном процесу по међусобним тужбама Србије и Хрватске за геноцид Србија да би доказала злочин геноцида у континуитету Међународном суду правде предочила случај Јасеновац. 
- "Тек кад се суочите постанете свјесни огромних пропуста из прошлости. Какве доказе да предочите за тврдње о 700.000 мртвих у Јасеновцу. Да имате попис имена, онда је то чињеница о којој нема дискусије. Мислим да никада није касно да се жртвама врате имена. Да не буду само бројке. Била би правда када би на српској страни у Градини била написана имена", сматра Штрбац.

 Он указује да је попис неопходан да не би у перспективи као званична истина о броју страдалих била прихваћена она коју је у својој књизи "Беспућа повијесне збиље" изнио уочи рата деведесетих година прошлог вијека предсједник Хрватске Фрањо Туђман
- "Сваке године уочи обиљежавања пробоја питам се оно што сам се питао и те 1991. године. Зар је могуће да је жртве свео на 30.000 до 33.000? Зар је могућа толика манипулација жртвама?", рекао је Штбац. 

Он је констатовао да Срби треба да схвате колико је истине у старој пословици да онај ко не храни своју истину храни туђу лаж, да се освијесте и озбиљно уђу у пројекат пописивања јасеновачких, али и свих српских жртава, бар оних убијених у 20. вијеку. 
- "Потребно је да се уз ангажовање СПЦ, државних власти у српским земљама и дијаспоре крене у изградњу једног српског меморијала који ће за Србе имати значај као што га данас има храм Светог Саве, који ће их ујединити у истини и слози", изјавио је Штрбац.

 

 

 

Извор: СРНА
10.4.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1856  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Обиљежавање 20 година од злочиначке акције Олуја у Србији и Републици Српској

Извештај са парастоса србским жртвама Масленице у Београду 22.1.2017

Глас Крајине у Војводини: Сведочанство о голготи Крајишника

Помен за 13 српских резервиста на Коранском мосту биће 20.9.2015. у Београду

Позив на парастос убијеним Србима у Милићима, Зворнику, Сребреници и Братунцу

У невесињској Луци открива се споменик жртвама и борцима Отаџбинског рата 1990-их

Ауторка Слађана Зарић снима филмове о страдању и голготи Срба
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили
Објављено: 21. jul 2020.     Има 405 прегледа и 0 гласова.

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991
Објављено: 25. avgust 2020.     Има 709 прегледа и 5 гласова.

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 958 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1258 прегледа и 5 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 1321 прегледа и 25 гласова.

Skip Navigation Links