Свака жртва заслужује да има почивалиште - www.zlocininadsrbima.com

24. јул 2015.


Свака жртва заслужује да има почивалиште


На иницијативу и у организацији Министарства бранитеља, уз подршку Града Осијека у просторима Хрватског дома у Тењи 15. јула 2015. одржана је још једна, шеста у низу, трибина посвећених лицима несталим у рату 1991-1995. године. Трибина у Тењи је наставак кампање Министарства бранитеља чији је основни циљ решавање питања свих лица несталих тoком рата, а намера Министарства је да исте организује на свим подручјима Републике Хрватске која су била захваћена ратним збивањима.

Присутним грађанима, члановима градског већа, месних одбора и породицама несталих, обратили су се министар бранитеља, Предраг Матић и градоначелник Осијека Ивица Вркић.

- Ми знамо колико има несталих особа с обзиром на њихову националну припадност и тражимо их са једнаком пажњом и интензитетом јер је став ове Владе, министарства и мој лични, да свака жртва заслужује место почивалишта, поручио је министар Матић.

Матић је рекао, да су Осјечко-барањска и Вуковарско-сремска жупанија у рату најгоре пострадали делови Хрватске и да је управо у те две жупаније евидентирано највише несталих лица. Према подацима које је изнео само из Тење потражује се још 16 несталих особа, а са подручја Осјечко-барањске жупаније укупно 109.

 

 

ИЗАШЛИ СВЕДОЦИ

Трибина је започела јавним сведочењем представника Савеза удружења породица заточених и несталих хрватских бранитеља Илије Ловрића чији син је као припадник хрватске војске након заробљавања нестао 1991. године баш у Тењи, те представнице удружења које окупља породице несталих Срба „Против заборава“, Драженке Косић која од 1991. године тражи свога оца Николу, одведеног из његовог дома у Слатини.

Из удружења „Против заборава“ на трибини су још учествовали председница удружења Марица Шеатовић, секретар Бранко Јуришић и чланови Слободан Јаковљевић, Радмила Мркић и Божидар Лукић.

Након презентације Матићевог помоћника Ивана Грујића о активностима и резултатима Управе за заточене и нестале, подршку процесу тражења несталих дали су ђаковачко-осјечки надбискуп, монс. др Ђуро Хранић и изасланик митрополита загребачко-љубљанског, архимандрит Данило Љуботина, који су у духу изјаве са сусрета загребачког надбискупа кардинала Јосипа Бозанића са патријархом српским Иренејом, апеловали на све који могу да помогну у проналаску несталих да то и учине.

Са одржане трибине мештанима Тење и околних насеља, упућен је отворени позив свих учесника да својим сазнањима придонесу проналаску свих несталих лица, без обзира на њихово порекло, народност, вероисповест или било коју другу припадност.

 

 

ДОШАО И АМЕРИЧКИ КОНЗУЛ

Након трибине у Тењи, председник вуковарске испоставе удружења „Против заборава“ Слободан Јаковљевић обавестио нас је да је на трибини присуствовао и амерички конзул у Загребу са којим је договорен састанак представника америчке амбасаде и чланова удружења у Вуковару. Сем тога договорен је и посебан састанак са министром Матићем и његовим помоћником Иваном Грујићем те представницима правосуђа и тужилаштва на ком би теме биле нестанци и убиства Срба у Вуковару 1991. године, а разговарало би се и о упутствима на које начине треба пријављивати те случајеве као и о жртвама силовања.

Како је речено у уводном делу овог текста трибине са истим циљем до сада су одржане у Негославцима, Борову, Обровцу, Грачацу и Глини. Са њих су учесници позвали све који могу да помогну у проналажењу несталих лица да информације и сазнања која имају доставе Министарству бранитеља или управи за заточене и нестале. Информације је могуће доставити и анонимно.

Према званичним информацијама управе за заточене и нестале у Хрватској се трага за још 1589 несталих лица због чега су и покренуте ове трибине. Као и све до сада и трибина у Тењи  протекла је у атмосфери потпуног међусобног разумевања свих учесника и подршке процесу тражења несталих.

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 122
22.7.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1612  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1342 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1367 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1373 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1377 прегледа и 10 гласова.

Провокација усташким симболима
Објављено: 26. novembar 2015.     Има 1378 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links