Светосавским стазама ка очувању Православља - www.zlocininadsrbima.com

7. фебруар 2015.


Светосавским стазама ка очувању Православља


Широм Епархије далматинске, у свим православним храмовима, одржане скромне, али свечане академије у част Св. Сави. Изостанак прослава у оквиру школских и културних установа, додатно је мотивисао книнске малишане у идеји очувања вере, писмености и традиције за које се Св. Сава залагао кроз цео свој живот.


На дан обележавања Св. Саве, у част родоначелнику српске духовности и културе, оснивачу српске цркве и првом Архиепископу и просветитељу српском, свечана звона огласила су се на свим црквама и манастирима Епархије далматинске. Био је то најлепши и најгласнији позив свим свечарима, школарцима и њиховим родитељима, да заједно крену у оближње храмове на Литургије, уз рецитовање и појање светосавске химне обележе дан писмености и православља.
 

Као и сваке године до сада, ускраћени могућношћу да Св.Саву обележе у својим школама, културним установама, градским просторијама, попут вршњака у Србији или бар појединим крајевима Хрватске, кнински малишани нису се дали обесхрабрити. Додатно мотивисани чињеницом да у свом граду и његовој широј околини, једино они представљају светосавски пут, уче и чувају језик, писмо, историју и традицију народа којем припадају, са љубављу су припре-мали сваки стих Св.Сави у част. У препуном храму Покрова Пресвете Богородице у Книну, тридесетак ученика, полазника пра-вославног веронаука, након појања светосавске химне и припремљених рецитала, поносно и свечано приближили су присутнима речи „Небеске Литургије“ Св. Владике Николаја Велмировића, како би кроз њих разумели потресну, али сурову истину која, иако написана у давној прошлости, и данас прати страдални српски народ.
 

Након Свечане Литургије, резања славског колача и приступања Светим Тајнама Причешћа, свим присутним малишанима подељени су симболични поклон пакетићи. Једнако свечано и празнично расположење владало је и у манастиру Крка, духовном центру и колевци православља у Далмацији. Након Свете Архијерејске Литургије, у присуству ученика крчке богословије „Света Три Јерарха“, Епископ далматински Г.Г. Фотије подсетио је на неизмеран значај овог светитеља који је читав свој живот посветио Богу, свакодневно чинећи дела и благодати које и данас осећамо. Нагласивши да је Св.Сава пре свега био светогорски монах, човек племићког рода који се одрекао земаљског богатства, пригрливши духовно благо које је несебично делио, владика Фотије подсетио је сабрани народ и на његове заслуге за независност српске цркве, изградњу Хиландара а потом и многих других цркви, школа и манастира широм српске земље, због чега све школе у Србији тај дан прослављају као своју школску славу.
- Осим што је био велики подвижник и исихаста, био је и велики учитељ, учитељ јер нас је учио и данас нас учи врлинском животу, доброчинству и несебичности,  додао је, између осталог, у својој беседи Владика Фотије.

 

У богослужењу и светосавском програму учествовао је велики број верника кистањске парохије и целог буковачког краја, и свима њима послана је порука да је светосавље филозофија нашег живота заснована на духовним вредностима негованим кроз личност, и у лику Св.Саве.
- У једној беседи о православној вери, Свети Сава је рекао како православни Срби немају куд' лутати, јер су позвани да чувају једину и спасоносну православну свету апостолску веру, а то је порука коју и ми данас треба да чујемо и да послушамо његове речи, негујући нашу веру и тра-дицију“ рекао је на крају беседе Епископ Фотије.

 

А када би се Срби, најзад, окренули ономе што имају, што им је створено и остављено, пошутјући бар мало више богату историју и дубоке корене, тек тада би речи светитеља доспеле до њихових срца, а свака покајна и искрена молитва услишена, ка изградњи пута опстанка, чак и у најтежим временима.
 

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 110
4.2.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2274  пута
Број гласова: 60


Tags:
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Православна Далмација: Јединство и саборност најважније компоненте Богословије
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1462 прегледа и 0 гласова.

21. годишњица оживљавања "Олује" у Книну
Објављено: 22. avgust 2016.     Има 1526 прегледа и 10 гласова.

Северна Далмација: Кише изазвале поплаве, помутиле изворе, потoпиле подруме
Објављено: 2. novembar 2015.     Има 1579 прегледа и 0 гласова.

Четири века Православног училишта и долазак српског патријарха у Далмацију
Објављено: 3. septembar 2015.     Има 1710 прегледа и 0 гласова.

Олујни дани у Книну још трају
Објављено: 2. septembar 2015.     Има 1716 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links