Васкршњи дани у Епархији Далматинској 2015 - www.zlocininadsrbima.com

16. април 2015.


Васкршњи дани у Епархији Далматинској 2015


У свим црквеним општинама и манастирима Епархије далматинске, свечено и са радошћу прослављен је највећи међу хришћанским празницима Васкрсење Христово. Као и сваке године до сада, велики број верника из свих крајева света, дошли су да празнично расположење, обичаје и радост бар на кратко врате у свој завичај и напуштене домове.

Свечаност у Далматинској загори, месту некадашње цетинске Крајине, увеличали су момци у народним ношњама, симболично представљајући Чуваре Христовог гроба. Ова традиција која своје корене има у Јерусалиму, одакле је донета у Врлику, стара најмање 400 година, чувана је и негована на овим просторима све до последњег рата. У периоду од 1995. до 2005. била је прекинута, али су након тога израђене реплике старих ношњи и верски обичај се обновио, да би пре три године био поново враћен у Врлику.

Стогодишња традиција налаже да овакве ношње могу обући само мештани девет села са врличког подручја, они се свечано облаче у народне одоре, међусобно бирају „харамбашу“, водећег међу њима, и два дана уочи Васкрса наизменично заузимају место северно и јужно од Христовог гроба. Честе смене стража и дефиловање кроз цркву, врши се ненаметљиво и у чврстој побожности, не реметећи склад црквене молитве већ улепшавају Литургију елементима ратничког достојанства.

Овим поводом у Врлици се сваке године окупља све више људи, долази све већи број чувара из Батајнице, а они који су по први пут имали прилику сусрести се са не-кадашњим обичајима из времена предака, увеселила је чињеница да се очувању тра-диције посвећује све више младих људи, верујући да ће са свима њима и пусти кра-јеви једном поново оживети.

Свеприсутна радост и свечана празнична атмосфера владала је и у центру православне Далмације и духовном средишту, манастиру Крка, где је на Васкрс, свету архијерејску литургију служио епископ далматински Г. Г. Фотије.

Након Пасхалног јутрења у 23 сата, у ноћи између Велике суботе и Васкрса, тачно у поноћ огласила су се прва радосна звона најављујући долазак најрадоснијег дана у години. Свети храм засијао је светлошћу многобројних свећа које су присутни верници упалили у част Христу Спаситељу. Након првих васкршњих поздрава, у свим црквама прочитана је Васкршња посланица којом је Његова светост патријарх српски Г.Г. Иринеј, са свим архијерејима Српске Православне Цркве, честитао православним верницима дан Васкрсења Христовог, подсетивши их на значај овог великог дана.

Након причешћивања Светим тајнама причешћа, по окончању свечаних литургија верници су „одмерили снаге“ куцајући се најразличитијим, богато украшеним васкр-шњим јајима уз неизостававан радосни поздрав „ Христос Воскресе - Ваистину Воскресе“.

Слављење Васкрса наставља се три наредна дана, када верници у кругу најуже породице и пријатеља, за богатом празни-чном трпезом, гостећи се домаћим спе-цијалитетима посебно припремљеним за те дане, окончавају шестонедељни пост.

Симболична црвена јаја, породична окупљања и дружења, поново су вратили радост међу људима, баш као што је Христос свима донео радост на дан свог васкрснућа. Победа живота над смрћу, добра над злом, љубави над мржњом, порука су и суштина овог празника и православне вере, коју проповедајући, градимо себи сигуран и бољи пут ка ведријој и лепшој будућности.

 

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 115
15.4.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1659  пута
Број гласова: 15

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Православна Далмација: Јединство и саборност најважније компоненте Богословије
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1261 прегледа и 0 гласова.

21. годишњица оживљавања "Олује" у Книну
Објављено: 22. avgust 2016.     Има 1328 прегледа и 10 гласова.

Северна Далмација: Кише изазвале поплаве, помутиле изворе, потoпиле подруме
Објављено: 2. novembar 2015.     Има 1380 прегледа и 0 гласова.

Олујни дани у Книну још трају
Објављено: 2. septembar 2015.     Има 1475 прегледа и 5 гласова.

Четири века Православног училишта и долазак српског патријарха у Далмацију
Објављено: 3. septembar 2015.     Има 1494 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links