2014. још једна година мржње - www.zlocininadsrbima.com

29. децембар 2014.


2014. још једна година мржње


Постала је тужна пракса да сваке године објавимо попис инцидената којима смо били сведоци и које смо забележили у нашем часопису. Свесни смо да ово нису сви инциденти, али и ово што смо сами успели да забележимо је довољно да би се стекла слика у каквом стању се налазе права Срба у Хрватској и колико је Хрватска скренула у десно. Нажалост, реакције државног врха као и органа реда свеле су се на пуко евидентирање без осуда и репресалија.

Како се приближавају председнички, а и парламентарни избори реторика актера политичког живота према Србима је све оштрија и безобзирнија. Променом власти у Вуковару српским организацијама средства за рад драстично су скресана, српским студентима укинуте су стипендије, а свако мало страдају и малобројне двојезичне латинично-ћириличне табле чиме се Србима недвосмислено поручује не само да нису равноправни него и да су непожељни како у Вуковару, тако и у целој Хрватској јер ситуација се са истока земље по систему спојених посуда преноси и на остатак државе. Инциденти су разноврсни и крећу се од исписивања усташких графита и порука мржње, преко скрнављења верских објеката СПЦ па све до физичких напада на Србе и њихову имовину.

 

 

ПОЧЕЛО ВЕЋ ОД БОЖИЋА

У Божићној посланици Српске православне цркве коју су традиционално потписали патријарх Иринеј и сви епископи СПЦ-а, поменута је и ситуација у Хрватској:
- Срећан и благословен Божић желимо и свој нашој браћи и сестрама у Далмацији, Хрватској, Славонији, Лици, на Кордуну и у Банији који поново доживљавају, као и пре двадесет година, прогоне и страдања због свог имена, писма и језика. Читав слободољубиви и правдољубиви свет стоји нем и запањен пред чињеницом да се брутално прогони једно писмо, у овом случају ћирилица, писмо свете браће Ћирила и Методија. Посебно смо забринути пред чињеницом да се питање ћирилице користи као параван за наставак прогона српског народа у Хрватској, за застрашивање Срба и одвраћање истих од повратка на њихова огњишта. Молимо се Богомладенцу Христу да својом божанском љубављу испуни срца и душе оних који гаје нетрпељивост, па и мржњу према свему што је српско и православно. Човек и народ без љубави – шта је? Нека место мржње љубав завлада!
Ова изјава, иако истинита и речена с правом, наишла је на жестоку осуду католичке цркве у Хрватској и десних политичких странака.


8. јануар - На празник Сабора Пресвете Богородице, други дан Божића, у вечерњим сатима проваљено у цркву Св. великомученика Георгија у Книну. Непознати починиоци насилно су ушли у храм, направили материјалну штету и отуђили део црквене имовине. Трагови дивљања по овој светињи били су видљиви по читавој унутрашњости. Већина икона била је окренута наопачке. Престона икона св. Георгија скинута је са иконостаса и стављена у умиваоник, уље и вино из кандила просути по престолу, испреметане свете сасуде и украдено копље и кашичица за свето причешће.
 

22. јануар - Непознати починиоци, бацили фарбу на двојезичну таблу која се налази на згради СДСС-а у Вуковару. За мање од 24 часа вандали су оштетили или разбили још три табле у Вуковару и то на зградама пензионог осигурања, царинске испоставе и Центра за социјалну помоћ.
 

27. јануар - Светосавска академија и школска слава у Економској школи у Вуковару прошла без освећења славског колача и жита, а представницима Заједничког већа општина онемогућено је да на њој присуствују. Обред и госте забранио је директор Економске школе Иван Пенава. О четири оцила директор Економске школе Иван Пенава је и раније износио свој став, нпр. када се на школској манифестацији под називом „Дани хлеба (круха)“ у јесен 2012. појавила једна погача са истим знаком. У обавештењу које је тада написао директор је и одредио да ће деца моћи да користе овај знак тек кад докажу приврженост и љубав према Хрватској. У истом допису поставио је и своје личне критеријуме за исказивање те љубави:
„Како се ради о историјском српском симболу који је такође био и симбол поражених великосрпских јединица у Домовинском рату које су извршиле назапамћене злочине у РХ недвосмислено се ради о осетљивој проблематици која захтева посебан приступ... Мишљења сам да разреди који то желе, могу у склопу неговања свести о мањинској припадности користити наведени симбол искључиво на погачи, али једино уз услов истовременог неговања привржености и љубави спрам Репбулике Хрватске што се ПОСТИЖЕ учествовањем на манифестацијама попут обележавања годишњице погибије Благе Задре, Колоне сећања, предавања учесника Домовинског рата и сл.“

 

29. јануар - Разбијена двојезична табла и на згради полиције у Вуковару. Ова табла мировала је непуна три месеца од када је последњи пут разбијена. Разбио ју је 48-годишњи Вуковарчанин, који је након затицања на почињењу тог казненог дела приведен у станицу на криминалистичку обраду. Како је речено у полицији учинио је то у стању пијанства па је у станици задржан док се не отрезни. Паралелно са разбијањем табли и антићириличним оргијањем становнике Борова насеља дочекале су усташке поруке. Графити у овом вуковарском предграђу осванули су на зградама Дома пензионера и поште, али и на две стамбене зграде. Тако су натписима НДХ и ЗДС (скраћеница усташког поздрава “За дом спремни”) “украшене” фасаде ове четири зграде. На одговор није требало дуго чекати. Неколико дана касније испод већ написаних графита осванули су и други. Испод графита “ЗДС” који је прешаран написано је “За Овчару спремни” латиницом. Хрватски медији известили су да су најпре написани антихрватски графити иако је истина потпуно обрнута.
 

4. март - По трећи пут разбијене двојезичне табле на згради Канцеларије државне управе. Око десет сати, у по бела дана, две двојезичне табле на поменутој згради разбио је четрдесетседмогодишњак из Врбовца који је мирно сачекао полицију која га је нешто касније и привела. Разбијач није био под утицајем алкохола. Приведено лице табле је разбило уз помоћ металног монтирача трудећи се да оштети само онај део табли на којима се налазе натписи на ћирилици.
 

6. март - Разбијена двојезична табла и на згради Хрватског завода за запошљавање.
 

24. март - Једна двојезична табла нестала, а чак девет оштећено у Вуковару у ноћној акцији изведеној од стране непознатих починилаца. Нестала је табла са зграде Општинског суда док су оштећене оне на Хрватском заводу за здравствено осигурање, Жупанијском ДОРХ-у, Жупанијском и Прекршајном суду, Државној геодетској управи и по две табле на Канцеларији државне управе и Министарства одбране.
 

8. април - Интернет портал дневно.хр пренео позив на бојкот српских трговина и производа у Вуковару који се до тада ширио преко друштвених мрежа. „Позивамо све Хрвате да судјелују у бојкоту српских производа, те позивамо све Вуковарце на бојкот свих српских трговина у Вуковару, штандова на тржници, пекара и слично све док ћирилица не изађе из Вуковара“ У чланку је наведен и попис од тридесетак „непожељних српских трговина“ са адресама и именима власника.
 

9. април - Заменик карловачког жупана, Синиша Љубојевић пријавио полицији да је на једној кући у Звечају на државној цести Карловац - Јосипдол, недалеко од Дуге Ресе видео заставу са усташким обележјима пролазећи туда својим аутомобилом. Полиција је убрзо посетила власника и одузела му спорну заставу. Осамдесетчетворогодишњи власник куће изјавио је да је усташа и да се тиме поноси, а унутрашњост куће украшена је портретима Адолфа Хитлера, Анте Павелића и другим нацистичким и усташким симболима.
 

26. април - Група од десетак непознатих људи упала у кафић „Џокер“ у центру Вуковара и физички напала госте који су се у том тренутку налазили унутар локала. Том приликом шесторо људи задобило је повреде међу којима и сам власник кафића Бојан Дукић (28). Повређени су још и његов брат Давор Дукић, кум Невен Грбић, још два госта кафића, а лекарску помоћ затражио је и један од нападача.
Средином маја на кући Сотинчанке Славке Тошић у главној сотинској улици непознати починилац или више њих, разбили стакла на соби до улице. То је био већ четврти напад на њену кућу.

 

21. мај - напознати починилац или више њих црним спрејом префарбали ћириличне натписе „Добро дошли!“ и „Општина Борово“ на табли која се налази на улазу у општину Борово. Оно што је исписано латиницом нису дирали.
 

12. август – Уставни суд РХ донео одлуку да референдум о ћирилици не може бити одржан. Уставни суд се није зауставио само на дефинисању оцене уставности референдумског питања већ се на крају своје одлуке, у складу са својим надлежностима, позабавио и проблемом ћирилице у Вуковару. Градско веће је добило обавезу да у року од једне године пропише и уреди индивидуална права националних мањина на службену употребу језика и писма за које ово тело локалне самоуправе сматра да одговарају животним чињеницама и околностима у граду и да ове одредбе истовремено уважавају потребе већинског хрватског народа, али и потребе праведног и правилног третмана српске националне мањине. Уставни суд је обавезао и владу да у року од једне године упути у саборску процедуру измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма националних мањина према којем ће се јасно дефинисати санкције за локалне самоуправе у случајевима кад оне не проводе овај Закон. Суд је одредио и да надлежна тела неће проводити овај Закон на подручју града Вуковара употребом присилних мера док Закон не буде промењен.
 

2. септембар - Двојезичне табле на државним институцијама у Вуковару поново су биле на удару Стожера за одбрану хрватског Вуковара. Ћирилични натписи на таблама облепљени су хрватским заставама на годишњицу разбијања табли, односно на тзв. „годишњицу плочопада“ како су ову акцију назвали њени организатори.


9. септембар – Жестоке реакције у Хрватској након што је председник Србије Томислав Николић поклонио ученицима 18 основних школа у Суботици, у којима се настава одвија на буњевачком језику, читанке и граматику. Николића напао и председник Јосиповић.
 

23. септембар - Током обележавања 23. годишњице од оснивања 204. вуковарске бригаде део учесника поскидао све двојезичне табле са државних институција у Вуковару. Покушај скидања табле на згради полиције спречен од стране полиције, али је она том приликом оштећена. Пет људи, међу којима је било и жена је приведено, а табла је током дана замењена, меуђутим навече је поново оштећена. Сутрадан је на зиду полиције поново осванула нова табла. Скинуте табле неоштећене су однешене градоначелнику Ивану Пенави који је изјавио да ће их задржати као сувенир.
 

Друга половина октобра у Белом Манастиру се појавио антисрпски летак који позива на сегрегацију Срба. Под насловом, Суживот са Србима – што и како, аутори летка на две стране А4 формата, који су се потписали под псеудонимом "прогнани Хрвати", изнели су својеврсни водич у једанаест тачака како се поставити према припадницима српске националне мањине јер је, према њиховом мишљењу, угрожен биолошки опстанак хрватског народа.
 

9. новембар - На улазним вратима у просторије сплитске подружнице Српског културног друштва "Просвјета", непозната особа разбила стакла.
 

14. новембaр - На изласку из Книна, разбијена стакла на аутобусу „Ласта“ београдских регистарских таблица, који саобраћа на редовној линији Сплит-Београд. На срећу, нико од путника није повређен. Материјална штета није процењена, а не зна се ни узрок напада као ни починиоци.
 

2. децембар - У месту Рајево село, крај Жупање, у православној Цркви Светог Великомученика Прокопија прота Предраг Азап је на два места у самом олтару цркве угледао људске фекалије, односно измет. У храм је проваљено, а олтар је овим гнусним чином обешчашћен и укаљан. О свему је обавештена надлежна полиција која је сачинила и записиник.
 

4. децембар - Графитима ишарана фасада Парохијског дома Српске православне цркве у граду Винковцима. Ноћу су исписани графити мржње и претеће поруке са усташким знаком "U", „УБИЈ СРБИНА“ и „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“. Локални градоначелник, жупан и друге хрватске институције нису показали забринутост због ових догађаја.
 

8. децембар – Усташки графити осванули на згради Хрватског народног казалишта у Ријеци.
 

 

 

Аутор: Славко Бубало
Лист Извор бр. 107.
24.12.2014.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1887  пута
Број гласова: 25

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1343 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1369 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1375 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links