Плодоносна Ердабовска јесен одржана у Даљу 3.10.2015 - www.zlocininadsrbima.com

15. октобар 2015.


Плодоносна Ердабовска јесен одржана у Даљу 3.10.2015


У Културно-научном центру „Милутин Миланковић“ у Даљу 3. октобра је одржана манифестација под симболичним називом „Јесен у Ердабову“ на којој су представљени зборници радова са претходно одржаних научних скупова о делу књижевника Јакова Игњатовића и Ђорђа Оцића.

Скуп коме су присуствовали еминентни тумачи дела двојице књижевника те бројни научни и културни радници и академици отворио је начелник општине Ердут, Југослав Весић који је поздравио госте и учесницима зажелео успешан рад. На самом почетку потписан је протокол о сарадњи између КНЦ „Миланковић“ и САНУ. Овим протоколом биће омогућена шира сарадња две институције, а о детаљима те сарадње јавност ће бити на време обавештена. У име КНЦ „Миланковић“ споразум је потписао његов директор Ђорђе Нешић, а у име САНУ преузео га је академик Милосав Тешић.

– Ово је велики дан не само за Даљ него и за науку и културу уопште. Даљ је, као ретко које место у ком живе Срби, десило се тако, имао два великана – Милутина Миланковића који је не само великан у српској науци као климатолог, астроном и геолог већ и у светским размерама, а ту је и писац Ђорђе Оцић. Већ сама та чињеница је изванредна основа да Даљ има и свој културни и научни центар који је данас са Српском академијом наука и уметности потписао протокол о сарадњи што значи да има добру основу да се даље развија у значајан српски културни центар на овом простору – рекао је академик Тешић.

 

 

ЗБОРНИК О ПОВРАТКУ

У првом делу манифестације представљен је зборник радова са прошлогодишњег научног скупа „Повратак у Ердабово“ о књижевном делу Ђорђа Оцића. О зборнику су говориле др Софија Божић, виши научни сарадник за новију историју Србије, и Веселка Сантини, професор филозофије из Београда.

– Овај зборник треба да буде позив на даље читање и проучавање дела Ђорђа Оцића. Иако је у њему речено заиста много, он треба да буде подстицај, тек први корак у валоризацији и тумачењу књижевног дела овог аутора. Никако не би смело да се догоди да се са објављивањем зборника заврши покушај дубљег и свестранијег разумевања и интерпретирања Оцићевог стваралаштва. Уверена сам да се то неће догодити јер праве вредности увек на неки начин нађу свој пут и заузму место које им припада, a место Ђорђа Оцића је веома високо, у самом врху српске књижевности и мислим да је Оцић заслужио да буде сврстан међу највеће ствараоце српског народа новијег времена – закључила је др Софија Божић на крају представљања зборника радова о делу овог аутора.

– На прошлогодишњем скупу који је био посвећен делу мога оца, Ђорђа Оцића, осећао се посебан заједнички дух и мислим да је управо то опет довело људе овде и данас када су у улози публике. Имам утисак, који је можда субјективан, али верујем да тај дух и даље траје и, чини ми се, наслућује неке нове везе мимо територијалних, где Дунав није граница, већ нит која нас Србе повезује, а мој отац је истицао важност, како га је називао, Дунавског завета – каже Дејана Оцић, кћерка књижевника Ђорђа Оцића.

Она се нада да ће објављивање зборника радова са прошлогодишњег научног скупа о делу њеног покојног оца отворити могућности за ново читање Оцића, поставити нова питања и нова истраживања његовог дела, јер су и теме о којима је он писао у својим делима биле многобројне и разнолике.

 

ИГЊАТОВИЋЕВ ПОВРАТАК У ДАЉ

У времену између првог и другог дела „Јесени у Ердабову“ откривена је спомен табла Јакову Игњатовићу, постављена у дворишту недавно обновљене старе даљске основне школе. Таблу су свечано открили начелник општине Ердут Југослав Весић и српски академик Милосав Тешић.

– Боравак Јакова Игњатовића у Даљу је обавијен велом мистике пошто је он и сам био мистификатор па је свој живот крио замећући трагове. Једно време је владало и мишљење да Игњатовић уопште није ни боравио у Даљу. Тај период његовог живота није био значајније истражен и у том смислу је овај скуп био заиста драгоцен да се осветли тај период који је и тематски био везан за овај крај јер су Даљ и Осијек уз Сент Андреју и Нови Сад упоришне тачке његовог књижевног дела – објашњава директор КНЦ „Миланковић“ Ђорђе Нешић.

Након промоције зборника радова о Јакову Игњатовићу у завршном делу прве „Јесени у Ердабову“ промовисана је и књига „Јашин осмејак“ аутора, такође Даљца, Срђана Орсића.

– У овој књизи сакупљени су моји текстови о феномену смеха у приповеткама Јакова Игњатовића. Књига је настала као мој магистарски рад који сам касније допунио, проширио и објавио у овој форми. Захваљујући сплету лепих околности књига је представљена пред заиста еминентним и несвакидашњим гостима у нашој средини што ми је веома драго – рекао је аутор књиге, Срђан Орсић.

У програму су учествовали и ученици шестог и седмог разреда ОШ „Даљ“ који су рецитовали Оцићеве песме за децу, а у поетском кутку своје стихове говорили су песници Милосав Тешић и Ђорђе Нешић.

 

 

“ЈЕСЕН У ЕРДАБОВУ” БИЋЕ ТРАДИЦИЈА

„Јесен у Ердабову“ замишљена је као књижевна манифестација која ће бити организована сваке године и која ће имати два дела. Један њен део биће посвећен књижевнику Ђорђу Оцићу, а други књижевности уопште. Оцићево митско Ердабово (Ердут, Даљ, Борово, Вуковар) на тај начин биће отелотворено и у стварности.

Намера организатора је да манифестација прерасте у традицију, а судећи по свему што смо имали прилику да видимо ове прве Ердабовске јесени не треба сумњати да ће и оне будуће бити барем једнако успешне и плодоносне.

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 127.
14.10.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1522  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1343 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1369 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1375 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1379 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1380 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links