Подигнута кривична пријава против Милана Кучана - www.zlocininadsrbima.com

5. јул 2019.


ПОДИГНУТА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ МИЛАНА КУЧАНА


Много је ратних злочина које београдски адвокат Душан Братић ставља на душу бившем председнику Словеније Милану Кучану, јер је за њих знао, а није их спречио, већ их је подстицао - од убиства војника у месту Шкофје, у јуну 1991, до оснивања логора за припаднике Југославенске Народне Армије и цивиле, у којима су осамнаестогодишње младиће батинали ланцима.

Због тога је Братић поднео кривичну пријаву против Милана Кучана Тужилаштву за ратне злочине у Београду.

Пријавом су обухваћени још и:

  • Јанез Слапар, тадашњи начелник Штаба Територијалне одбране Словеније,
     
  • Франц Андерлич, некадашњи командант ТО Јужноприморске области,
     
  • тројица Н. Н. непосредних извршилаца.

Они су, према наводима из пријаве, 29. јуна 1991. године, у непосредној близини граничног прелаза Шкофје, у време док је на снази био споразум о прекиду ватре између ЈНА и словеначких оружаних снага, напали колону војних возила. Мада су се капетан ЈНА Слободан Пантелић, возач Неџмедин Османи из Приштине и цивилно лице на служби у ЈНА Бранко Седлар предали и положили оружје, свој тројици је пресуђено метком у потиљак.

 

СЛОВЕНЦИ КАО БЕСНЕ ХОРДЕ

- Кучан је, као председник СР Словеније који је имао фактичку команду над свим оружаним формацијама, од Територијалне одбране до Народне заштите, о овоме био обавештен и није предузео ништа да се казне извршиоци. Напротив, подстицао је на извршење ратних злочина - каже Братић и додаје да је то узроковало тешке злочине против војника и цивила, чланова њихових продица, као и рањеника и санитетског особља.

У новооснованим словеначким логорима, према речима нашег саговорника, и припадници ЈНА и цивили су мучени. После једног таквог злостављања у Долу при Храстнику, премлаћивања ланцима и фингирања стрељања, голобради војници потрпани су у железничке вагоне, на које је окачен натпис "Стока за Србију".

 

КУЧАН ЦВИЛЕО ЦИМЕРМАНУ

- Милан Кучан је користио споразуме о примирју са ЈНА да његове паравојне формације мучки нападају савезну војску. То се у војничко-правној терминологији зове вероломство.

Када је 3. јула 1991. Југословенско ратно ваздухопловство дејствовало по објектима у којима су се крили припадници паравојних формација, Милан Кучан је позвао америчког амбасадора у Београду Ворена Цимермана и буквално цвилео да САД издејствују прекид ватре:

- "Ако одмах не зауставите ово лудо ратно ваздухопловство, ми ћемо одмах капитулирати и побећи у Аустрију!".

Докази о овоме постоје у архивама Војнобезбедоносне агенције (некадашња Контраобавештајна служба ЈНА), а докази да је знао за ратне злочине изнети су на суђењу Милошевићу, у Хашком трибуналу - каже Братић.ЕНТУЗИЈАСТИ ПРОТИВ ЗЛОЧИНА

Група српских правника ентузијаста формирала је НВО Центар за истраживање ратних злочина у Словенији и Хрватској, каже Братић. Он додаје да ће се ако прекршиоци Женевске конвенције не буду кажњени, злочини поновити.

 

В. Црњански Спасојевић
Вечерње новости
27. јун 2019.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1139  пута
Број гласова: 10


Tags:
SECESIJA SLOVENIJE
MILAN KUCAN
KRVICNA PRIJAVA
DUSAN BRATIC
RATNO VAZDUHOPLOVSTVO
JANEZ SLAPAR
FRANC ANDERLIC
VOREN CIMERMAN
GRANICNI PRELAZ
SKOFIJE KOPAR


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Словенија прогања Драгомира Грујовића три деценије без конкретног доказа

Исповест мајора Звонка Лалића: Како је генерал Мићо Делић примирио словеначке агресоре

Досије Холмец: Како и зашто је државни врх Србије заташкао убиства војника у Словенији?

Исповест пуковника ЈНА Берислава Попова о дешавањима у Словенији 1991. године

Исповест пуковника ЈНА Берислава Попова о дешавањима у Словенији 1991. године

23 године од словеначког крвавог пира

Исповест Радована Богојевића: Преживео сам пакао у Горажду 1993. године
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links