Словенија прогања Драгомира Грујовића три деценије без конкретног доказа - www.zlocininadsrbima.com

   

22. март 2021.


СЛОВЕНИЈА ПРОГАЊА ДРАГОМИРА ГРУЈОВИЋА ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ БЕЗ КОНКРЕТНОГ ДОКАЗА


Капетан 1. класе Драгомир Грујовић (60) из Чачка последњи је официр Југословенске народне армије којем ексјугословенска република још суди под оптужбом за ратни злочин, али ни три деценије касније не одмакоше од почетка.

Он је крајем јуна 1991, као старији водник у складишту ЈНА где је чувано 7,5 милиона литара горива, у Мокроногу код Новог Места у Словенији, запретио да ће пола дежеле дићи у ваздух ако буде био нападнут од стране Територијалне одбране Словеније, и у ватреном двобоју ранио претпостављеног капетана Бранимира Фурлана, Словенца.

Грујовић је сачувао и складиште и војску (45 војника из разних југословенских република), Фурлан је остао жив и касније постао начелник Генералштаба Војске Словеније, а Грујовић живи своје пензионерске дане у родном Чачку.

 

ЈУРИ ГА ИНТЕРПОЛ ЧЕТВРТ ВЕКА

И не секира се одвећ, иако је Суд у Новом Месту још пре четврт века одредио притвор за њега, а Интерпол у међувремену расписао две потернице. Терете га за ратни злочин и покушај убиства, све по Кривичном закону СФРЈ из 1976. године, којој је Словенија у сепаратистичком рату 1991. окренула леђа.

Најновији претрес одржан је почетком децембра 2020. у Окружном суду у Новом Месту, пред већем судије Наталије Пицек Кинк, где је оптужницу заступао тужилац Игор Вертуш а Грујовића, по службеној дужности, бранио Борут Шкерљ из Новог Места. Ево како је то изгледало по судском записнику...

Председница сената (већа) почиње заседање и констатује да су приступили сви позвани, изузев оптуженог за којим је расписана потерница.

Констатује се да је оптужени 17. августа 2020. послао суду писани одговор и даје сагласност да се главни поступак обави без његовог присуства при чему његов одговор гласи:
- „И до сада сте судски поступак водили без мог присуства, и радите како ви мислите. За мене је важно да сам сачувао све војнике и средства, и моја савест је чиста”.

 

ГРУЈОВИЋУ САВЕСТ ЧИСТА

Окружни државни тужилац наводи да тужилаштво његов одговор не сматра као његову сагласност за одржавање главног поступка без његовог присуства, већ да му је свеједно шта се у Окружном суду у Новом Месту догађа. Као друго, с обзиром на то да се оптуженом на терет стављају два тешка кривична дела, и да су одбрана оптуженог и изјава оштећеног Бранимира Фурлана дијаметрално супротни, сматра да је потребно присуство оптуженога.

Шкерљ: „Као бранилац морам одговорити на ставове тужилаштва. Драгомир Грујовић се слаже да се поступак води без његовог присуства. Дао је одговор у писаном облику, тврди да у његовом поступању не постоји никакво кривично дело, већ да је својим понашањем одбранио све војнике и да је његова савест чиста.

Одбрана сматра да ниједна оптужба посебно, по стандардима данашњег кривичног права, не би могла да опстане пред судом, јер нема основних обележја кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва по члану 142. КЗ СФРЈ.

 

ЗАБРАНА УЛАСКА У ЕВРОПСКУ УНИЈУ

Одређени су му притвор и расписана потерница што физички онемогућује долазак Грујовића на суђење. Улазак на подручје ЕУ за њега би значио хапшење и одузимање слободе, најмање за један месец. На крају, одбрана мора усмерити суд на пресуде Хашког трибунала у случајевима кривичних дела ратних злочина на подручју Југославије.

Тамо је обликована опширна судска пракса и без двоумљења јасно је да ратни злочин није извршен. Одбрана упозорава на недопустиву дужину трајања поступка и кршење људских права Драгомира Грујовића и предлаже да суд изведе главну одбрану и закључи поступак”.

Главни претрес се одржава без присуства оптуженог, одлучило је веће, председница је представила чланове већа. Бранилац је захтевао да се троје поротника претходно изјасни да ли су били, у часу осамостаљења Словеније, припадници цивилне заштите, територијалне одбране у полицији или маневарским јединицама, али су они, Марјан Дулар, Антон Дајчман и Мартина Леган Јанжекович изјавили да нису.

 

НЕМА КОНКРЕТНОГ ДОКАЗА

Бранилац је истакао да има приговор правне природе против оптужнице.

„Састављена је на начин у оквиру судске праксе у деведесетим годинама прошлог века. Нема ниједног конкретног доказа кривичних дела, нема никаквих података о томе, нити активне опасности по месно становништво.

Напротив, Грујовић је у том времену имао добре везе са суседима, организовао је пријем и слање поште и пријем хране, дозволио је војницима да напусте јединицу, онима који су предали оружје. Страх је проузроковао само неко трећи, који је обавестио јавност о заоштреној ситуацији у складишту Мокроног”.

Тужилац је, са своје стране, навео да је оптужени пуцао у Фурлана с намером да га убије, само га је ранио и то је остало на покушају.

- „Наводи одбране да се то догодило за време ратног стања немају везе са тим догађајем, јер је ово било кривично дело којег је један припадник ЈНА учинио на штету другог припадника исте војске”.

Наставак главног претреса заказан је за 11. фебруар, а затим 11. март 2021.

 

ОДБИО ПОЛА МИЛИОНА МАРАКА

У току овог сукоба, јуна 1991. године председник Словеније Милан Кучан, лично је понудио Грујовићу телефоном 500.000 немачких марака ако преда складиште, али је овај то одбио без двоумљења.

У Мокроногу нико није погинуо а одбрана има сведочење људи из суседства који су за време блокаде складишта више пута долазили на кафу код Грујовића и пријатељски разговор. И враћали се безбедно својим кућама.

 

Аутор: Гвозден Оташевић
Извор: ПОЛИТИКА
11.01.2021.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У СЛОВЕНИЈИ 1991.

ЗЛОДЕЛА

Медвеђек Караула Холмец * Насеље Звијезда *

ЛОГОРИ

Доб при Мирни * Дол при Храстнику Шкофије Копарске

Кочевска река * Илирска Бистрица * Крањска хала

Мурска Собта * Радовољица * Ловачки Дом Зидани мост

Студенсти центар Љубљана * Дравоград * Повшетова

ЖРТВЕ

Александар Милошевић * Драган Бубало * Душан Дејановић

Зоран Стојановић * Слобо Пантелић * Бранко Бојанић

Ратко Јовановић * Шпиро Пањовић * Горан Станковић

Стево Чучковић *

ЗЛОЧИНЦИ

Јанез Јанша * Игор Бачвар * Милан Кучан * Алојзије Петерле

Андреј Ловшин * Франц Смердуј * 21. одред * Димитриј Рупел

Фабио Стефе * Андерлич * Слапар * Уршич

ХЕРОЈИ

Мићо Делић * Берислав Попов *  Драгомир Грујовић

ПУБЛИКАЦ.

Винко Пандуревић Радисав Ристић * Двонедељни рат Прогон Срба

Заташкавање Породице погинулих  * Ко је убијао војнике

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 700  пута
Број гласова: 15


Tags:
SECESIJA SLOVENIJE
SKLADISTE MUNICIJE
NOVO MESTO
DRAGOMIR GRUJOVIC
CACANSKI HEROJ
BRANIMIR FURLAN
KRIVICNI ZAKON
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
MILAN KUCAN
JUN JUL 1991
DEVEDESETE GODINE


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Албански државник Сали Бериша је био умешан у шверц оружја и илегалну трговину органима деведесетих година

Случај Стоје Трифкановић из Сиска: Моје жртве нико не спомиње

Скончао иза решетака: Перо Коњ - крвник из Посавине

Досије Синан Морина: Осумњичен за убиство 25 Срба

Хрватско-славонки покер: Оптужницe против Шeксa, Глaвaшa, Мeрчeпa и Вeкићa

Достава судских аката

Српске жртве се не броје на дубровачком ратишту 1991. године
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:Skip Navigation Links