Досије Копар: Изјава Стевана Чучковића о заробљавању и тамничким данима у словеначком логору 1991 - www.zlocininadsrbima.com

   

3. новембар 2022.


ДОСИЈЕ КОПАР: ИЗЈАВА СТЕВАНА ЧУЧКОВИЋА О ЗАРОБЉАВАЊУ И ТАМНИЧКИМ ДАНИМА У СЛОВЕНАЧКОМ ЛОГОРУ 1991


Дана 25. јуна 1991. у Љубљани Влада СР Словеније противуставно проглашава независност од СФР Југославије чиме је умногоме продубљена политичка криза у другој јужнославенској држави.

Словеначка Територијална одбрана и Министарство унутрашњих послова су месецима раније били припремани за оружани сукоб са Југославенском Народном Армијом и Савезним СУП. Илеглано је набављено наоружање преко Аустрије и Италије. Тај "посао" шверца оружја је цветао у Европи, пошто се Варшавски пакт распао, а у земљама: Чехословачке, Пољске, Румуније, Бугарске, Источне Немачке... остао је велики арсенал иза Црвене армије, која се повлачила у СССР.


Јанша, Рупел, Кучан и Петерле

Такође, више од годину дана словначки сепаратисти су имали помоћ чланица Европске заједнице, у првом реду Немачке, Аустрије, Италије, Велике Британије... односно сигурносно-обавештајне службе тих земаља су им помагале: финансијски, медијски, логистички и сл. Исто тако и њихове дипломате су лобирале за растурање југославенске федерације.

Савезна Влада Југославије којом је председавао Анте Марковић прилично надобудно реагује тако што шаље неколицину припадника својих полицијских снага у СР Словенију очекујући да ће то све бити решено за неколико дана. Требало је вратити табле са натписима на савезним институцијама, али и одблокирати: граничне прелазе, касарне и карауле ЈНА.


Вељко Кадијевић и Благоје Аџић

Слично је радио и Генералштаб ЈНА, на чијем челу је био генерал-пуковник Благоје Аџић у договору са Вељком Кадијевићем који је био југославенски министар одбране, шаље свега неколико јединица из Пете војне области уз очекивање да ће они врло лако изаћи на крај са паравојском под командом Јанеза Јанше и Милицијом под заповедништвом Игора Бавчара.

Ситуација на терену у Словенији је била далеко озбиљнија и сложенија него што су то политички и војни функционери у Београду могли и да замисле.Стеван Чучковић, припадник Савезне управе царина са сталним запослењем и пребивалиштем у Београду по повратку из словеначког заробљеништва истражним органима је дао следећу изјаву:

- "По налогу мојих претпостављених послат сам у СР Словенију да спречимо сепаратисте да преузму царинске пунктове према суседним државама: Италији, Аустрији и Мађарској. Са мном су били Пaуновић Миловaн, Jaкуповић Ивицa и Мики Н. возaч. Одсели смо у хотелу 'Триглав' у Копру.

У ноћи између 27. и 28. јуна 1991. око 02:00 часта у нашу собу упадају припадници специјалне јединице МУП СР Словеније. Њих је било око 15-16 и то у пуној ратној оперми. Имали су аутоматске пушке и уперили су цеви у нас. Нису нас ништа питали, нити је било разговора између нас и њих тада. Везали су нам руке 'лисицама' и полуголе нас избацили из хотела.

Одведени смо прво у локалну станицу Милиције где смо сатима саслушавани уз константно вређање са њихове стране. Такође смо и тучени, прво ногама у леђима, а онда су нам претили и пиштољима тако што су уперили у слепоочницу. Дављени смо и гуменим тракама. Ово је потрајало до ујутро.

Када је свануло, пребацују нас станицу Милиције у Церкнице. Ту смо утамничени у неке просторије без лежајева, само голи бетон. Нисмо имали ни светла ни довољну количину ваздуха. Све време није нам саопштено зашто смо ухапшени. Нисмо имали никакву комуникацију са спољним светом. У том логору смо провели пет дана.

Један инспектор словеначког СУП нам је саопштио да смо ратни заробљеници, а онда смо нас тројица пребачени у други логор у близини, док је Ивица Јакуповић пуштен на слободу. Заправо разврстали су нас по националној припадности. Србе су задржали у логору, док су Хрвате, Словенце, муслимане и Албанце ослободили.

Касније 5. јула 1991. и ми смо кренули аутобусом за Београд...".


Изјава Стевана Чучковића се налази у Комитету зa прикупљaњe подaтaкa о извршeним злочинимa против човeчности и мeђунaродног прaвa на територији СФР Југослвије, под ознаком IV-061.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У СЛОВЕНИЈИ 1991.

ЗЛОДЕЛА

Медвеђек Караула Холмец * Насеље Звијезда *

ЛОГОРИ

Доб при Мирни * Дол при Храстнику Шкофије Копарске

Кочевска река * Илирска Бистрица * Крањска хала

Мурска Собта * Радовољица * Ловачки Дом Зидани мост

Студенсти центар Љубљана * Дравоград * Повшетова

ЖРТВЕ

Александар Милошевић * Драган Бубало * Душан Дејановић

Зоран Стојановић * Слобо Пантелић * Бранко Бојанић

Ратко Јовановић * Шпиро Пањовић * Горан Станковић

Стево Чучковић *

ЗЛОЧИНЦИ

Јанез Јанша * Игор Бавчар * Милан Кучан * Алојзије Петерле

Андреј Ловшин * Франц Смердуј * 21. одред * Димитриј Рупел

Фабио Стефе * Андерлич * Слапар * Уршич

ХЕРОЈИ

Мићо Делић * Берислав Попов *  Драгомир Грујовић

ПУБЛИКАЦ.

Винко Пандуревић Радисав Ристић * Двонедељни рат Прогон Срба

Заташкавање Породице погинулих  * Ко је убијао војнике

Истинa и пропагандa * Фрагменти независности * Ратко Каталина

Александар Михаиловић

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 607  пута
Број гласова: 5


Tags:
STEVAN CUCKOVIC
UPRAVA CARINA
LUKA KOPAR
UNUTRASNJI POSLOVI
SPECIJALNA POLICIJA
STANICA MILICIJE
HOTEL TRIGLAV
SAVEZNI SEKRETARIJAT
LOGOR CERKNICE
IVICA JAKUPOVIC
MILOVAN PAUNOVIC
SECESIJA SLOVENIJE
DEVEDESETE GODINE
RASPAD SFRJ
PRIMORSKA OBLAST
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
MUCENJE ZAROBLJENIKA
JUN JULI 1991


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991

Досије Добровољачка: Нашу децу су мртву касапили у Сарајеву 1992. године

Парастос и молитвено сјећање за жртве Откоса биће у Београду 29.10.2022

Не може Хаг да пише српску историју

Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж

Случај Кричковић: Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa

Деветомартовске заблуде
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:Skip Navigation Links