Иларија - Монахиња са пушком - www.zlocininadsrbima.com

   


Документарни филм


ИЛАРИЈА - МОНАХИЊА СА ПУШКОМДокументарни филм "Иларија - Монахиња са пушком" је сурова прича о страдању Срба на Космету шездесетих и седамдесетих година 20. века, када је комунистички режим предвођен Јосипом Брозом Титом био саучесник у прогону србског народа и затирању њиховог вишевековног постојања на Косову и Метохији.

Покрајински, републички и савезни органи социјаличтичке Југославије су били не само инертни у погледу кажњавања албанских насилника и разбојника, већ су гледали на све начине да прикрију њихова злодела у виду: пљачке, убистава, силовања, палежи, физичких напада и сл.

Централни део овог документарца заузима Мати Иларија из манастира Свете Тројице код села Мушутиште, недалеко Призрена, у јужним деловима АП Косово и Метохија. Ова православна светиња је подигнута још у XIV веку пре доласка Турака Османлија на Балкан... у време Цара Уроша Немањића.

Мати Иларија је била игуман Мушутичког (женског) манастира и морала је са пушком да иде у поље да обрађује земљу са њеним монахињама, јер су биле у сталном страху од албанских екстремиста који су вребали када ће нека монахиња остати сама, па да је опљачкају и силују. Иако они нису презали да изненада упадну у двориште манастира.

Иначе редовно су косметски Албанци у својим криминалним делатностима и илегалним радњама користили бројчану предност. Ако увиде да је неки Србин или православни свештеник сам или монахиња сама... ако су у већини, редовно су нападали и пљачкали, а жртвама би говорили да се иселе у Србију, а да је Косово албанска земља - од Енвера Хоџе.

Овај филм је снимљен августа 1980. године у продукцији филмске куће "Вардар" из Скопља, али је одмах по објављивању ЗАБРАЊЕН! Разлог је био страх да се Срби не би организовали и подигли устанак против албанског терора, који је са проглашењем Устава СФРЈ из 1974. године тек добио ветар у леђа.

После завршетка 78-дневног варварског бомбардовања и НАТО агресије на Космет долазе снаге КФОР-а у пратњи терориста из ткз. ОВК... тако је и овај манастир срушен 10. јула 1999. године.ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

ЗЛОДЕЛА

Приштина * Старо Грацко * Радоњићко језеро

Кафић Панда * Клечка * Митровица пијаца

ЖРТВЕ

Шутаковић * Отац ХаритонИван Булатовић

Жарко и Славко

ЛОГОРИ

Ликовац * Жута кућа * ЗлашЛапушник

Кукеш * Бабалоц

ЗЛОЧИНЦИ

Сулејман Селими * Кадри Весељи * Аљуш Агуши

Адем Јашари * Рамуш Харадинај * Екрем Реџа

Рустем Мустафа * Хашим Тачи * Агим Рамадани

Весли Кларк * Агим Чеку * Саљих Мустафа

БИТКЕ И
ХЕРОЈИ

 Вељко Раденовић * Горан Шаћировић * Јуник * Браћа Милић

Љиљана ЖикићКошаре * Паштрик  * Слађана Станковић

ПУБЛИКАЦ.

Отето КосовоЖивети у енклави * Соколови * Пилоти

Истине и лажиРатна прича * Крај

За ким звона не звоне * Јована * Рат за Космет * Воз

549. бригада * 125. мтбр * 53. батаљон

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
KOSMET
ALBANSKI ZLOCINI
SFRJSkip Navigation Links