Еулексу је упућен списак осумњичених за злочине и нестале Србе са Космета - www.zlocininadsrbima.com

11. април 2015.


Еулексу је упућен списак осумњичених за злочине и нестале Србе са Космета


 

 

Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године упутило је шефу Еулекса Габријелу Меучију списак са именима 318 Албанаца осумњичених за злочине над Србима и другим неалбанцима, као и именима киднапованих цивила.

Списак киднапера је на основу изјава свједока саставило Удружења породица страдалих током и непосредно након ратних дешавања на Косову и Метохији. 

 


 

 

Они се надају да би тај документ могао да послужи Еулексу као полазиште за упоређивање са недавно објављеним именима припадника ОВК и да би могао бити добар траг за расвјетљавање злочина. 

На том списку се налазе многа јавности мање позната имена, али и Рамуш Харадинај, Фатмир Љимај, Јакуп Краснићи и Насер Кељменди. 

Подсјећамо да је недавно комисија владе самопроглашеног Косова за признавање и верификацију статуса националних хероја, инвалидитета, ветерана ОВК и ратних заробљеника, објавила прелиминарне спискове ветерана за читаво Косово и Метохију. 

"Наравно да не мислимо да су сви они чинили ратне злочине над припадницима мањинских заједница, али овај списак би могао да послужи као полазиште за упоређивање имена припадника ОВК са именима 318 извршилаца злочина које су навели очевици и сведоци тих злочина", наводе у Удружењу. 

Они сматрају да би то био добар траг за евентуално расвјетљавање неких од злочина и разоткривање судбине несталих Срба и неалбанаца. 

Из Удружења истичу да, када је процесуиран "занемарљиво мали број случајева злочина над Србима и неалбанцима", готово увијек се дешавало да су, без обзира на очевице и свједоке, осумњичени тврдили да у то вријеме нису били на Косову и Метохији, односно да нису били припадници ОВК. 
"Учинак наших упорних настојања да се сазна судбина несталих, а злочинци праведно казне, на жалост није ни близу резултата на које бисмо били поносни. Статистика је неумољива. На листи несталих и даље се налазе имена више од 520 отетих Срба", наводе у Удружењу. 

Они подсјећају да су казне за "оно мало процесуираних злочина почињених над Србима биле симболичне или пресуде ослобађајуће". 

"Верујемо да ако сада има добре воље, можда су докази и извршиоци злочина и они који су злочине наредили или починили надохват руке", истичу у Удружењу.

 

 

 

Извор: Вести онлајн
10.4.2015.ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - ЛиковацСтаро Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Воз - Соколови - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Лапушник - Кукеш - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 60  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Интервју са Даницом Маринковић о случају Рачак

Процесуирање ратних злочина на Косову и Метохији (2)

Убиство рањеног срца – мартовски погром

Изјава Михајловић (Мијатовић) Сретена о злочинима албанских терориста у Новом Селу

74 године од агресије на Краљевину Југославију

Кошaрe, зaдњa воjнa поштa српских jунaкa

Краћи историјат албанског тероризма на Косову и Метохији
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links