Отворена Спомен соба у Београду за косметске жртве - www.zlocininadsrbima.com

22. јун 2016.


Отворена Спомен соба у Београду за косметске жртве


Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ организовало је отварање „Спомен собе – косметске жртве“ у својим просторијама у згради Београђанке.

Спомен соба је отворена у знак сећања на киднаповане и убијене на Косову и Метохији од 1998-2000. и 2003-2004. и то на 18. годишњицу киднаповања рудара површинског копа рудника „Белаћевац“ на Косову и Метохији.

Председник Удружења Симо Спасић рекао је да је тај датум веома важан за породице жртава, које су прошле пакао сурових отмица. У Спомен соби изложено је 2.500 фотографија киднаповаих и убијених Срба, Рома, Горанаца, Албанаца и других на Косову и Метохији.

„Спомен собом-Косметске жртве желели смо да заштитимо од заборава сваки угашени живот који је заувек изгубљен на просторима Косова и Метохије“, рекао је Спасић.

 

 

ЗИД ПЛАЧА КАО МОРАЛНА ОБАВЕЗА

Он је додао да је Удружење уз помоћ града и владе упело да отвори спомен собу, затим, како је рекао, да постави српски „зид плача“ испред Тужилаштва за ратне злочине и затражи правду за настрадале.

„Поставили смо ‘зид плача’ и испред Скупштине, то смо имали као обавезу према породицама жртава и тражимо да нам град помогне са локацијом како би коначно имали споменик српских жртвава“, рекао је Спасић. Како он сматра, најбоља локација за то могао би да буде Пионирски парк.

Према његовим речима, у спомен соби су „објединене“ све жртве – цивили, војници, полицајци, јер су, како је казао, све жртве пођеднаке.

У спомен соби, како је навео, на сликама је представљено преко 2.500 киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца Срба, Рома, Горанаца, а на 26 фотографија су и Албанци који су радили при полицији.

Сви који то желе, Спомен собу могу доћи да обиђу сваког дана и она ће бити отворена 24 сата, рекао је Спасић.

Спасић је захвалио министру за рад Вулину наводећи да је спомен соба отворена захваљујући и уз помоћ тог министарства.

„Ова спомен соба је неки пут ка истини и правди, и тражимо правду за наше мученике. Коначно имамо државу иза нас, ми не припадамо ни власти ни опозицији, ми припадамо нашој трагедији и једино тражимо подршку државе и медија да стану иза српских жртвава“, рекао је Спасић.

 

 

ДРЖАВА СРБИЈА ОКРЕНУЛА ГЛАВУ

Заступник Удружења породица киднапованих и убијених Снежана Марковић Здравковић запитала је зашто Србија никада није тражила киднаповане Србе и „зашто је влада ДОС 2001-2002. ослободила више од 2.000 албанских терориста и злочинаца и све то, како је додала, без захтева да се отети Срби ослободе“.

Она је навела да ће удружење тражити да Влада Србије 10. јун прогласи за дан Косметских жртава јер се у том периоду највише убистава и отмица догодило, и да држава коначно законом регулише статус породица цивилних, предратних, ратних и послератних жртава на косову и Метохији.

„ОВК, НАТО, КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС одговорни су због 2.500 убијених Срба. Сматрамо да је Србија имала моралну обавезу да помогне подорицама киднапованих Срба на Косову и Метохији“, рекла је Здравковић.

Шеф Одсека у Комисији за нестала лица Љиљана Крстић рекла је да је важно, и да се та комисија залаже да се судбина киднапованих и несталих што пре разреши. Она је рекла да се нада да ће ускоро бити настављен поступак провере терена у Жиливодама који је започет 2008. године и почне ексхумација.

 

 

Извор: Тањуг
22.6.2016.

 


ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - ЛиковацСтаро Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Воз - Соколови - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Лапушник - Кукеш - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 395  пута
Број гласова: 15


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Одата пошта мајору ЈНА Милану Тепићу у Комленцу

Цео Даљ биће у знаку Милутина Миланковића

14 годинa болa и тугe зa убиjeним Димитриjeм Поповићем из Грачанице

Немачки војни полицајац после 12 година открио строго чувану тајну на Космету

Трибина у Ужицу: Јасеновац логор смрти - И ћутање је злочин

Извештај са парастоса жртвама Олује у Београду 5.8.2017

Газимо по споменицима српским јунацима
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links