НАТО пакт - www.zlocininadsrbima.com

   

НАТО ПАКТ


Северно-атлантски споразумни савез (или НАТО са енглеске скраћенице; енгл. North Atlantic Treaty Organisation (NATO), фр. l'Organisation du Traité de l'Atlantique Nord (OTAN)) је велика међународна терористичка организација, која под плаштом "демократије" и хуманитарних права се меша у унутрашња питања многих суверених држава правећи још већу беду и отимајући њихове територије, вршећи пљачку и злочине без милости и казне. Службени језици у НАТО пакта су енглески и француски.

Главна одредба уговора између држава чланица је тачка V. Део тог дела уговора гласи:
„Чланице се слажу да ће се оружани напад против једне или више чланица у Европи или Северној Америци сматрати нападом на све чланице.”
 

 


ИСТОРИЈА

НАТО пакт су 4. марта 1949. неколико година након завршетка Другог светског рата основале капиталистичке односно западноевропске и северноамеричке државе у Вашингтону, после низа политичких криза са социјалистичким и источноевропским земљама које је предводио СССР. Државе оснивачи НАТО пакта су следећих 12 земаља:

 1. Белгија
 2. Канада
 3. Данска
 4. Француска
 5. Исланд
 6. Италија
 7. Луксембург
 8. Холандија
 9. Норвешка
 10. Португалија
 11. Велика Британија
 12. Сједињене Америчке Државе - САД


Три године касније НАТО пакту се прикључују још две државе, а то су Грчка и Турска. Затим 1955. године НАТО пакт прима и Западну Немачку, а 1982. и Шпанију. Хладни рат је окончан 1991. године када се Варшавски пакт распао... исто као и СССР. Међутим, НАТО пакт је тада само појачао своје злочиначке мисије свуда по свету. Источна Немачка је након уједињења са Западном Немачком 1990. године, такође ушла у састав НАТО савеза. На прослави 50. годишњице НАТО пакт се проширио за 3 нове чланице Пољска, Чешка и Мађарска, иначе државе бивше чланице Варшавског пакта.

Пет година касније НАТО пакт у своје редове прима још 6 држава, које су некад биле чланице Варшавског уговора: Бугарска, Естонија, Летонија, Литванија, Румунија, Словачка и још бившу југославенску републику Словенију. 2009. године Хрватска и Албанија улазе у састав НАТО пакта.

 

 

 

САРАДЊА

Поред ових држава, НАТО пакт је често узурпирао територије Аустрије, Финске, Шведске, Швајцарске, Ирске, Црне Горе, БЈР Македоније, Босне и Херцеговине и др.

 

СР Југославија 1999. Либија 2011 Република Српска 1995.

 

 

ЗЛОЧИНАЧКЕ МИСИЈЕ

НАТО пакт је под диригенцијом Велике Британије и САД имао низ злочиначких акција где су њихове оружане снаге без одобрења Генералне Скупштине ОУН, деловале... Ту се пре свега мисли на:

 • Српску Крајину, у два наврата, први пут 1994. године на Аранђеловдан, када су бомбардовали аеродром Удбина у Лици, а други пут у ноћи између 3. и 4. августа 1995. када су бомбардовали војне и цивилне циљеве, што је био увод у "Олују" односно етничко чишћење српског народа у Книнској Крајини, највећи погром након Другог светског рата у Европи.
 • Републику Српску, када су за 22 дана од 30. августа до 20. септембра 1995. бомбардовали српски ентитет у Босни у Херцеговини. Циљ ове злочиначке акције је био притисак на вође босанских Срба, да пристану на потписивање Дејтонског споразума, као и свођење Српске Републике у БиХ на 49% 
 • СР Југославију, када су за 78 дана од 24. марта до 10. јуна 1999. направили несагледиве последице уништавајући бројне цивилне објекте, мостове, школе, цркве, болнице и др. И не само то, него су на Косово и Метохију бацали осиромашени уранијум. Циљ напада је било заузимање великих рудних богатстава, али и заузимање важних геостратешких позиција које се налазе у јужној српској покрајини.
 • Авганистан, када су снаге за 62 дана од 7. октобра до 10. децембра 2001. ваздушним десантом упали у ову државу у централним деловима Азије и том приликом су убацили велики број својих војника. Врло брзо по инвазији, започео је вишегодишњи сукоб окупационих НАТО снага са герилицима Авганистана, који је трајао скоро 15 година.
 • Ирак, када су 40 дана односно од 20 марта до 1. маја 2003. године направили другу инвазију тј. започели Други заливски рат, под изговором да Ирак производи нуклеарно и биолошко-хемијски опасно оружје... али се после испоставило да је то била само маска, јер је НАТО пакт желео да се домогне налазишта нафте.
 • Либију, држава у северним деловима Африке, бомбардовали 222 дана од 19. марта до 31. октобра 2011. године, желећи да свргну са власти председника Моамера Гадафија, вођу либијске револуције 1969. године и отму велика налазишта нафте и постројења за црпљење исте.

 БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

ЗЛОДЕЛА

Мурино * Абердарева РТСКуршумлија * Ниш * Хронологија 24. март...12. мај

ВарваринНови Пазар * Сурдулица * Ваљево * Приштина * Грделичка клисура

ЗЛОЧИНЦИ

Реџеп Мејдани * Тони Блер * Герхард Шредер * Медлин Олбрајт * Хелмут Кол

Хавијер Солана * Весли Кларк * Вилијам Вокер * Ричард Холбрук * Жак Ширак

Џефри Хванг * Дејл Зелко * Рамуш Хардинај * Агим Рамадани * Хашим Тачи

Били Клинтон * Пандели Мајко * Луан Хајдарага * Џорџ Робертсон * Петро Кочи

Екрем Реџа *

ЖРТВЕ

Милица РакићБојана Тошовић * Сања Миленковић * Оливера Максимовић

Љиљана Спасић * Јулијана Брудар * Марко Симић * Ружа Апостоловић

Иван Марковић * Ана Бјелетић * Владимир Милић * Миомир Миловановић

БИТКЕ

Операција ЈадранКошаре (Јуник)Рачак * Паштрик (Дрим) * Обарање Ф117

ХЕРОЈИ

Милош ЋирковићСлађана Станковић * Слободан Перић * Рада Петрушић

Коста АлексићНишлије * Срђан КошанинЉиљана Жикић * Бошко Лемић

Миленко ПавловићМарина Милошевић * Зоран Радослављевић * Браћа Милић

Живота Ђурић * 549. призренска * 125. бригада * Горан Шаћировић * Пети батаљон

Алберт Андиев * 37. оклопна * Драган Комарица * Јагуар * Вељко Раденовић

53. батаљон * 63. падобранска * 72. специјална * 5. БВП

ПУБЛИКАЦ.

Последице * Жетва * Српски Термопили * Зов карауле * Ратне приче

Жуте убице * Смртоносна прашина * Зашто * Лет у смрт * Рат за Космет

Истине и лажи *Tags:
NATO AGRESIJA
DEVEDESETE GODINE
BOMBARDOVANJE SRBIJE
VESLI KLARK

Оцените нам овај чланак:
Посећено је: 6523  пута
Број гласова: 53
Skip Navigation Links