Медлин Олбрајт - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад Југославије и ратови 1990-их
Област: Југославија

МЕДЛИН ОЛБРАЈТ


Медлин Олбрајт (чеш. Marie Jana Korbelová) је амерички дипломата, политичар из редова Демократа, министар спољних послова САД крајем деведесетих година 20. столећа.

Била је "гвоздена песница" америчког империјализма у времену када је Русија у постсовјетском времену још робовала Јељциновим бољкама, а Кина још није достигла ниво суперсиле.

Током 1997-2001 била је на челу МиП Сједињених Америчких Држава и активно помагала антисрбску политику, како на Косову и Метохији, тако и у Босни и Херцеговини. Била је део удруженог злочиначког подухвата на чијем челу је стајао Бил Клинтон, председник САД. Њихов циљ је био помагање косметским Албанцима тј. уништење Срба и одвајање Космета од Републике Србије, те његово проглашење самосталном републиком, што је на крају и урађено 2008. године.

Тражила је лојалност савезника при НАТО пакту за рад остваривања хегемонистичких циљева на планети. Имала је често ратоборне изјаве и прижељкивала обрачун са Русима.

Данас је члан тј. председник многих међународних институција и држи предавања у домену заштите животне средине и дипломатије односно права.

БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

Нишки хероји * Слађана Станковић * Љиљана Жикић * Паштрик * Абердарева

Обарање Ф117 * Мурино* Живота Ђурић * Бојана Тошовић * Горан Шаћировић

Милица Ракић * Сања Миленковић * Кошаре * Браћа Милић * Куршумлија * Ниш

Миленко Павловић * Зоран Радослављевић * Слободан Перић * Рада Петрушић

Милош Ћирковић * Коста Алексић * Срђан Кошћанин * Бошко Лемић * Сурдулица

Марина Милошевић * Весли Кларк * Вилијам Вокер * Ричард Холбрук * Рачак

Последице * Ваљево * Приштина * Грделичка клисур * Операција Јадран

Хронологија 24. март...12. мај * Нови Пазар Медлин Олбрајт * Хелмут Кол

Хавијер Солана * Варварин

 

 

ЖИВОТОПИС

Медлин Олбрајт је рођена 15. маја 1937. године у Прагу (Чехословачка). Било је то време касних тридесетих година 20. века, када су Европом бујали екстрмистички покрети: Нацизам у Немачкој, Фашизам у Италији, а у Шпанији је вођен грађански рат.

Порекло и школовање

Одрасла је у строгој римокатоличкој породици. Њени родитељи сем ње имају и сина Џона који се бавио економијом.  Отац Јосеф је радио у чешкој дипломатији.

Када је Адолф Хитлер присвојио области Моравска и Бохемија 1939. године њена породица се сели у Лондон (Енглеска)... много њених рођака који су остали у Чешкој нашли су се на удару Гестапоа (нациситчке полиције) и били жртве геноцида. Родитељи њених родитеља су убијени због свог јеврејског порекла у концентрационом логору Аушвиц (јужна Пољска) и Терезину.


Злогласни Аушвиц за неподобне Славене

Након Другог светског рата њена породица је избегла да се врати у Чешку, јер су се бојали комуниста, па су тако 1948. године прешли океан и настанили се у савезној држави Колорадо, у централним деловима САД. Њен отац Јосеф добија посао као професор на Универзитету Денвер, а касније и декан. Тако да је и сама Медлин похађала средњу школу у Денверу, али је Факултет за политичке науке завршила на колеџу Велзли, на источној обали САД.

Америчко држављанство је добила 1957. године.

Шездесетих година је наставила школовање на Колумбија универзитету и одбранила докторску дисертацију.

Породица

Удала се 1959. године за чикашког новинара Џозеда Олбрајта. Са њим је добила троје деце тј. три кћери: Ен, Елис и Кејти.

Њен брак је трпео због каријере, а њен муж је нашао другу жену па су се развели 1982. године.

Каријера

Течно говори: енглески, руски, чешки и француски јези, док се врло добро служи немачким, пољским и србским језиком. Од самог почетка показала је велику амбициозност и ратоборност.

Објавила је неколико књига: "Госпођа секретар" (2003.), "Моћни и свемоћни: Одрази на Америку, Бога и светска дешавања" (2006.)...

Седамдесетих година је радила као главни асистент Едмунда Маскија, а касније одлази у Белу кућу, сектор за Националну безбедност. Тада је постала део Картерове администрације, задужена за прописе у спољној политици. Почетком осамдесетих година постаје члан међународног центра "Вудро Вилсон". Тада јој је примат била источна Европа и политичке промене у Пољској и СССР, односно змеље "иза гвоздене завесе".

У другој половини 1980-их година улази појачава свој друштвени активизам и долази у редове Демократа, када је постала главни саветник за спољну политику.

Када је Бил Клинтон постао председник САД, Олбрајтова је постављена за амбасадора при УН. Већ тада је испољавала политику силе, између осталог добила је критике за санкције према Ираку. Са генералним секретаром УН Бутросом Галијем није имала доброг слуха и сарадње.

Имала је 2000. године сусрет са комунистичким лидером Ким Џон Илом, када је посетила Северну Кореју, што је било први пут да је неки западни дипломата имао такав третман.

 

ЗЛОЧИНАЧКА МИСИЈА

Јануара 1997. године постала је 64. министар иностраних послова САД. Олбратова је водила политику "пендрека и пиштоља", односно свим америчким супарницима је јасно ставила до знања да могу бити нападнути било када и било где. Штавише памти се њена изјава: - "Шта ће нам толика војска, ако је не употребимо?"...


Као мајка и син: Олбрајтова са Хашим Тачијем

Када је преузела свој мандат одмах је кренула да јача везе са америчким савезницима у НАТО пакту. Отворено се мешала у дешавања у Босни и Херцеговини, као и на Блиском Истоку. Оптуживала је Србе да су кривци за ратове на бившем југославенском простору и разбијање Југославије 1991-1992...

Отворено је подржала албанске терористе који су створили годину дана раније Окупаторску Војску Косова (ОВК) јер је америчка спољна политика тражила добре геостратешке положаје. Тако су САД покренули читаву машинерију људи и медија како би Србе додатно сатанизовали, јер се планирала инвазија на Савезну Републику Југославију. Олбрајтова је била носилац таквих идеја и помоћ Албанцима је расла из дана у дан.

Када је вођство САД увидело да ОВК не може сам да се избори са србским безбедоносним снагама, одлучено је да се направе докази који ће омогућити мешање НАТО пакта. Тако је Ричард Холбрук амерички изасланик за Балкан октобра 1998. године издејствовао слање Мисије ОЕБС на КиМ, односно 2.500 шпијуна које је предводио Вилијам Вокер. Они су убиство наоружаних терориста ОВК од 15. јануара 1999. године представили као цивиле у општини Штимље, јужно од Приштине - "Случај Рачак".

Увече 24. марта 1999. године Хавијер Солана, генерални секретар НАТО пакта покреће геноцидну акцију "Милосрдни Анђео", са циљем да Срби капитулирају, а да се од Србије направи протекрорат.

Војска Југославије и МУП Србије су пружили жесток отпор током агресије и варварског бомбардовања, које је трајало 78 дана. Авијација Северно-атланског савеза је беспомучнио бомбардовала многе градове у Србији и Црној Гори правећи огромну материјалну штету (процењено на 200 милијарди USD).

Сем тога НАТО војска је користила касетне бомбе као и ракете са осиромашеним уранијом, што је забрањено Женевским конвенцијама о рату, а оставило је последице за читав регион наредних 500 година. Такође, Весли Кларк, амерички генерал који је командовао савезничким снагама НАТО у Европи је покренуо копнену инвазију из Албанске Републике по шифромм "Стрела", која је пропала, односно заустављена.

 

ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА

Олбрајтова је постала ванредни професор у Вашингтону, на Џорџтаун универзитету, али има позиве и на друге бројне образовне установе широм света, који су у добрим односима са САД. Гостује на разним форумима, где држи предавања.

Често је зову у Белу кућу на састанке бивших секретара МиП и Министарства одбране где се дискутује о националној безбедности и спољној политици.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000
Словенија

Медвеђек - Холмец - Шкофије - Јанез Јанша - Игор Бачвар - Доб при Мирни - Копар

Дол при Храстнику - Берислав Попов - Словеначки рат - Винко Пандуревић - Прогон Срба

Хрватска
и Крајина

Бљесак - Олуја - Вуковар - Карловац - Славонска Пожега - Осијек - Сисак - Задар - Книн

Борово Село - Плитвице - Госпић - Корански мост - Караџићево - Масленица - Церна

Медачки џеп - Миљановац - Оркан - Откос - Паулин Двор - Зец - Радосављевић - Лора

Марино Село - Пакрачка Пољана - Керестинец - Бранимир Главаш - Томислав Мерчеп -

Фрањо Туђман - Анте Готовина - Благо Задро - Јанко Бобетко - Добросав Парага - Кијани

Иван Кораде - Иван Векић - Мирко Норац - Јесење Кише - Ђуро Бродарац - Миљенко Ф.

Босна и
Херцеговина

Босански Брод - Брадина - Сарајево - Сребреница - Бреза - Високо - Кукавице - Бравнице

Божана Делић - Страхиња Живак - Мирјана Драгичевић - Поникве - Горажде - Ејуп Ганић

Добровољачка - Тузла - Алија Изетбеговић - Харис Силајџић - Јусуф Празина - Јама Казани

Анђелка Братић - Олга Драшко - Силос - Виктор Бубањ - Цацо - Озрен - Сакиб Махмуљин

Рамиз Делалић - Башчаршија - Слобо Стојановић - Смолућа - Љубо Млађеновић - Фоча

Насер Орић - Глођанско Брдо - Бугојно - Купрес - Сердари - Сефер Халиловић - Чардак

Хрватско Вијеће Одбране -

Косово и
Метохија

Агим Чеку - Агим Рамадани - Хашим Тачи - Рамуш Харадинај - Кадри Весељи - Клечка

Рустем Мустафа - Радоњићко језеро - Старо Грацко - Кафић Панда - Шутаковић - Агуши

Косовска Митровица - Адем Јашари - Сулејман Селими - Ликовац - Жута Кућа - Лапушник

Кукеш - Белаћевац - Дик Марти - Костићи - Рачак - Отац Харитон - Иван Булатовић -

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
MEDLIN OLBRAJT
CESKE IZBEGLICE
KOSOVO METOHHIJA
BOSNA I HERCEGOVINA
PROLECE 1999
ALBANSKI SAVEZNICI
NATO AGRESIJA
MISIJA OEBS
SLUCAJ RACAK
OPERACIJA STRELA
KOSARE PASTRIK
AMERICKA DIPLOMATIJA

Skip Navigation Links