Апелациони суд у Београду ослободио члана ОВК оптуженог за етничко чишћење Срба - www.zlocininadsrbima.com

7. мај 2015.


Апелациони суд у Београду ослободио члана ОВК оптуженог за етничко чишћење Срба


Кашњети је оптужен да је као припадник албанске терористичке организације ОВК извршио кривично дело ратни злочин према цивилном становништву 14. јуна 1999. у намери да цивиле српске националности примора да напусте подручје општине Призрен.

Догађај се, према оптужници, одиграо 14. јуна 1999. године у Призрену у време прекида ратних дејстава између војних снага СР Југославије и полицијских снага Републике Србије са једне стране и припадника наоружане војне формације ОВК и коалиције НАТО пакта са друге.

Предмет против Кашњетија формиран је на основу фотографије коју је Тужилаштво за ратне злочине добило од оштећених. На фотографији се, према тврдњама Тужилаштва, види како Кашњети са још три припадника ОВК малтретира цивила коме су руке везане жицом на леђима, док га они ударају кундацима.

Међутим, по налазу Апелационог суда, докази изведени у току поступка не указују са довољном сигурношћу да је управо Кашњети лице које се налази на фотографији у боји.

Како се даље наводи у информацији суда, у одсуству непосредних доказа који би несумњиво или са довољном вероватноћом указивали на окривљеног као лице које се налази на означеној фотографији, односно да је извршилац кривичног дела, суд сматра да нема довољно доказа за осуђујућу пресуду.

Тужилаштво за ратне злочине терети Кашњетија да је 14. јуна 1999. године око 11 часова зауставио возило „југо 55″ у којем су се налазили оштећени, наредио им да изађу из возила, претресао их, узео лична документа, новац и друге вредности, ударио једног од њих кундаком пушке у главу и везао им руке канапом, наводи се у оптужници.

Заједно са осталим НН припадницима ОВК, претњом оружјем да ће их убити, спровео је заробљене низ улицу ударајући их кундаком своје пушке по глави и телу, до дворишта једне куће, где их је противправно затворио и држао затворене више сати.

Са НН припадником ОВК, оштећене је одвезао до призренског насеља Ортокол, зауставио возило, избацио их из њега и наредио им да оду у Србију, „уколико желе да остану у животу“, одузевши им притом возило и све ствари у њему.

 

 

 

Извор: Правда
5.5.2015.

 ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - ЛиковацСтаро Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Воз - Соколови - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Лапушник - Кукеш - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 174  пута
Број гласова: 15


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Случај Радована Стојшића: Кобно пeцaњe нa ничиjоj зeмљи

Немачки војни полицајац после 12 година открио строго чувану тајну на Космету

Тероризам без казне: Пуцњава у Гораждевцу на српске цивиле

Хирург Кодра: Пресађивали смо органе у болници Мајка Тереза

Албанци без казне за убиства Срба

Сjећаш ли се шта нам је отац рекао прије 26 година?

Извештај са парастоса жртвама Мартовског погрома 17.3.2016
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links