Обиљежењно 16 година од стравичног злочина у Грделичкој клисури - www.zlocininadsrbima.com

13. април 2015.


Обиљежењно 16 година од стравичног злочина у Грделичкој клисури


Комеморативним скупом и полагањем вијенаца у Грделичкој клисури, поред Жељезничког моста преко Јужне Мораве, данас је обиљежено 16 година од НАТО ракетирања путничког воза када је погинуло најмање 15 цивила.

 

 

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје положили су представници Јавног предузећа "Железница Србије", Војске Србије, лесковачке локалне самоуправе, удружења ветерана ратова, родбина и пријатељи настрадалих, преносе медији у Србији. 
- "Укупан број страдалих у возу никада није прецизно утврђен, а патња ће остати заувек јер не можемо да повратимо жртве", рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић и додао да се обиљежавањем тог датума одржава сјећање на њих и опомиње да се таква страдања не смију дешавати нигдје у свијету. 

Он је подсјетио да је током 78 дана бомбардовања, према процјенама, погинуло око 2.500, а рањено и повријеђено више од 12.500 људи. 
- "Ови подаци нас опомињу да не смемо да заборавимо 24. март 1999. године када је 19 земаља Алијансе почело бомбардовање Србије без одобрења Савета безбедности УН, што је тада био преседан. И данас, после 16 година, осуђујемо тај напад који је вођен без имало поштовања међународог права, уништавајући животе многих људи на директан и индиректан начин", рекао је Цветановић. 

Комеморативни скуп почео је доласком путничког воза који се тачно у 12.20 часова зауставио на 100 метара прије моста, а након полагања вијенаца воз је уз једноминутни звук сирене прешао преко Жељезничког моста у Грделичкој клисури.

 

 

Извор: СРНА
11.4.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 75  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Вања Грбић "крив" за бомбардовање СРЈ 1999. године

Интервју са Савом Штрбцем о хапшењу Срба и злоупотреби Интерпола од стране Хрватске

25. годишњица од пада српских територија у Босанској Kрајини

ПЕТИЦИЈА ЗА ИЗГРАДЊУ СПОМЕНИКА СРПСКИМ ЖРТВАМА НАТО АГРЕСИЈЕ И ОВК

Сећање на стравичан НАТО злочин: 15-оро деце убијено у Лужанима

Добродишли у Кирбиленд

Исповјест Златана Црналића, пилота ВРС који је преживио окршај са америчким Ф-16
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links