Ћирилица укинута на јавним местима у Вуковару - www.zlocininadsrbima.com

2. септембар 2015.


Ћирилица укинута на јавним местима у Вуковару


Српски језик и писмо на таблама ја-вних установа, институција, градских и саобраћајних знакова у Вуковару забрањени су „док се за то не осигурају услови“. Одлучено је то на седници Градског већа 17. августа 2015. када су, на предлог градоначелника Ивана Пенаве, а по обавези Уставног суда од пре годину дана, већници ХДЗ-а, ХКС-а и ХДССБ-а изгласали измене градског Статута и још једну посебну Статутарну одлуку о остваривању равноправне службене употребе језика и писма српске националне мањине на подручју града Вуковара.

            Овим одлукама прописана су нека појединачна права на кориштење српског језика и писма, док се она колективна, као што су, од почетка спорне ћириличне табле, уопште не прописују. Сем тога, у донесеној Статутарној одлуци наводи се да ће Градско веће у октобру сваке године разматрати достигнути степен разумевања, сношљивости и дијалога међу грађанима и у складу са донесеним закључцима проширивати та права. Против овакве одлуке били су већници СДСС-а и СНС-а. У жустрој вишечасовној расправи против су били и опо-зициони СДП и ХНС, али су се касније уздржали од гласања.

            Иако се о предлогу СДСС-а да се у потпуности примењује Закон о правима националних мањина кратко расправљало, он је одбијен. Председник клуба већника ове странке и новоизабрани председник Већа српске националне мањине града Вуковара Дејан Дракулић поновио је неколико пута на седници да донесене одлуке представљају „корак уназад“.

- Реација сваког човека који иоле поштује демократске принципе на све ово што се десило може да буде само негативна. Грађани треба да оцењују локалну самоуправу и власт, а према овим одлукама власт ће оцењивати јесу ли грађани били добри и према томе им дозвољавати степен права. Ове одлуке су у супротности са Законом о језику и писму националних мањина и Уставним законом о правима националних мањина, а поједина права која смо стекли по Статуту из 2009. године су чак и укинута. Рецимо, укинут је члан где се говори о пропорционалној заступљености српске заједнице у градским установама и трговачким друштвима. Због свега тога, ове одлуке нису само незаконите, већ су и не један, него два корака уназад када су у питању права српске националне мањине у Вуковару, рекао је Дракулић новинарима након седнице.

            Представницима медија обратио се у својој канцеларији и градоначелник Иван Пенава који је прочитао унапред написано саопштење, а на питања није желео да одговара. На новинарска питања одговарао је потом председник Градског већа Игор Гаврић (ХДЗ). И један и други сматрају да је овакво решење добро.

            Обојица су, такође, напоменули да је град по први пут организовао јавну расправу по овом питању која је трајала 17 дана и да нико од грађана и организација није имао примедбе на овакав предлог измена Статута, иако је током расправе на седници могло да се чује да је предлог постављен на градској интернет страници био сакривен тако да нико није могао да га нађе нити је ико знао да је оваква јавна расправа у току.

- Из Загреба су нам дошли неки наметнути проблеми које смо морали да решимо у року од годину дана. Сада када смо то решили можемо искључиво да се посветимо економским проблемима. Мислим да ће представници српске националне мањине, а не мислим ту на странке, бити задовољни данашњом одлуком Градског већа, сматра Игор Гаврић.

            Председник одборничког клуба СДП-а и ХНС-а Горан Бошњак у бурној расправи, током које су двоје већника ове коалиције и удаљена са седнице, рекао је да овакви предлози нису у складу са пресудом Уставног суда нити са законом. Он се осврнуо и на градоначелникову тврдњу да су предлог Статута писали правни стручњаци тврдећи да је пун почетничких и правних грешака, и да власт свесно иде са тим да овакав предлог неће бити прихваћен од стране Министарства управе, а потом и Уставног суда. Ипак, СДП-овци су своје амандмане на предлог повукли мало пре почетка расправе, а од гласања су се на крају суздржали, као и прошле године када је донесен, касније ће се показати неуставан Статут града.

- Видели смо да је ово незаконит предлог и повукли наше амандмане када смо сазнали да ће ХДССБ подржати предлог градоначелника. Потпуно је свеједно хоћемо ли ми бити уздржани или против, не уважава се ничије мишљење у овом Градском већу и ХДЗ одлучује о свему, говори Бошњак, а на ходницима градског поглаварства спекулисало се о томе да је повученим амандманима СДП тражио двогодишњу одгоду примене права на језик и писмо.

            Након оваквих одлука очекивано је да ће се Веће српске националне мањине жалити Министарству управе које ће дати своје мишљење, а последња реч ће, вероватно опет бити она од Уставног суда РХ.  Истовремено и влада је добила рок да одреди санкције за јединице локалне самоуправе које не поштују мањинске законе, а измене Закона о језику и писму националних мањина и Закона о локалној и регионалној самоуправи упућене су у јуну у хитну саборску процедуру.

            Законске измене чије се изгласавање очекује ове јесени подразумевају распуштање тела јединица локалне самоуправе у случају непоштовања закона.

            Управо из страха да ће Градско веће бити распуштено друга тачка дневног реда било је изгласавање градског буџета за 2016. годину. Опозициони већници тврде да се буџет доноси искључиво из разлога да градоначелник осигура своју позицију у случају поновљених избора када би другачији однос снага у градском већу могао да доведе до неизгласавања буџета што би опет довело до нових избора, само што би се тог пута бирао и нови градо-начелник. На самој седници било је и речи о томе да доношење буџета у ово доба године није само преурањено већ и незаконито, што је градоначелник одбио тврдивши да се прорачун доноси у интересу грађана. Нови буџет града Вуковара донесен је гласовима 11 одборника владајуће коалиције, а изгласан је веома брзо пошто су седницу већ након изгласавања измена Статута напустили сви остали већници.

 

ПЕВАЛИ УСТАШКЕ ПЕСМЕ, А САД ОДЛУЧУЈУ О ПРАВИМА СРБА

Дан пре седнице Градског већа на којој је ћирилица у Вуковару укинута, на интернет порталу lupiga.com освануо је текст о вуковарским локалним политичарима пропраћен видео снимком на којој заменик вуковарског градоначелника Маријан Павличек (ХКС) и председник Градског већа Игор Гаврић (ХДЗ) загрљени певају усташку песму „Ево зоре, ево дана, ево Јуре и Бобана“. Снимак је, како наводи овај портал, настао у сватовима Маријана Павличека 2012. године.

- Јесу ли, дакле, људи, који са толико страсти певају о актерима геноцида почињеног над Србима у Хрватској пре 70-ак година, заиста најбоље особе за одлучивање о правима и судбини српске мањине у Вуковару, али и о судбини свих грађана града на Дунаву, пита се у свом тексту наведени медиј.

На питање већника Небојше Бајића (СНС) на акутелном часу пре седнице Градског већа хоће ли заменик градоначелника због величања злочиначког усташког режима из моралних разлога због овога поднети оставку Павличек му је одговорио да неће.

- Не бих дао коментар на приватни снимак из мојих сватова. Посао радим часно и помажем свима без обзира на националност, рекао је Маријан Павличек.

Од певања оваквих песама својих најближих сарадника није хтео да се огради ни градоначелник Иван Пенава који је на актуелном часу рекао да не жели да коментарише „шта су неке године, на некој забави“ певали његови сарадници.

 

 

ОВАКВИМ ИЗМЕНАМА СТАТУТА ПРЕКРШЕН ЈЕ НИЗ ЗАКОНА

На реакцију СДСС-а поводом овакве измене градског Статута Вуковара није се дуго чекало пошто су представници ове странке дан након седнице Градског већа одржали конференцију за медије у својим просторијама на којој су изразили незадовољство оним што се претходног дана догодило. Потпредседник СДСС-а и саборски заступник Драган Црногорац побројао је том приликом читав низ домаћих, међудржавних и међународних инструмената и правних норми који су овом приликом прекршени. Он се затим осврнуо и на велику дискриминацију са којом се Срби у Вуковару и околини свакодневно суочавају.

- Наше је стајалиште да град Вуковар и градоначелник нису испоштовали одлуку Уставног суда и да оваква одлука не одражава никакву толеранцију. Та дискриминација се огледа не само кроз Статут који је јуче усвојен, него и на начин да је градоначелник зауставио изградњу парохијског дома српске православне цркве у Вуковару прогласивши једну замену честица са градом ништавном. Низ је других уговора који су исто тако склапани, али око њих градоначелник није потегао никакво питање. Са тим га је Дејан Дракулић упознао јуче на седници Градског већа, а ако он у року од десет дана не затражи поништење свих осталих уговора, ми ћемо поднети казнену пријаву против њега, најавио је Црногорац.

Заменик вуковарског градоначелника из редова српске заједнице Срђан Милаковић најавио је и даље кораке који ће бити предузимани поводом изгласаног градског Статута.

- Према Уставном закону о правима националних мањина најпозванија институција која сад треба да реагује је Веће српске националне мањине града Вуковара које, чим примети да нешто није у складу са УЗОПНМ, подноси приговор Министарству управе. Што се тиче политичке комуникације СДСС ће реаговати код домаћих институција власти све до највишег државног нивоа, страних дипломатских представништава и међународних организација, истакао је Милаковић.

Конференцију је закључио председник клуба већника СДСС-а у Градском већу и председник Већа српске националне мањине града Вуковара Дејан Дракулић.

- Није ово питање ни политике ни потребе, ово је питање закона, односно његове примене. Дакле, да ли ћемо ми примењивати законе које је донео Сабор РХ или нећемо? Данас смо у питању ми као припадници српске заједнице, сутра ће бити у питању неко други по неком другом основу. Мислимо да је због тога ово питање важно, јер уколико се направи преседан где се закон неће примењивати у једном случају онда је ту крај, сматра Дејан Дракулић.

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 123.
19.8.2015.

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1725  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Осванули графити мира у Вуковару, починиоци познати

Парастоси за погинуле Србе у Вуковару и Борову септембра 2015. године

Спрема ли се Србима у Вуковару  “Кристална ноћ“?

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја

(Не)постављање табли у Вуковару: Извинитe, билo je нaмeрнo

Убиство Жељка Паића 10. августа 1991. у Вуковару

Зaгрeб нe признaje злочинe нaд Србимa (4): Злотвор сa политичком зaштитом
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1370 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1434 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1543 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1548 прегледа и 5 гласова.

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте
Објављено: 2. oktobar 2015.     Има 1595 прегледа и 20 гласова.

Skip Navigation Links