Обиљежавање 21. годишњице погигије мајора Зорана Радосављевића - www.zlocininadsrbima.com

27. март 2020.


Обиљежавање 21. годишњице погигије мајора Зорана Радосављевића


Силе осовине односно Њемачка и Италија скупа са својим помагачима: Мађарска, Румунија, Бугарска и Албанија су у прољеће 1941. године нагрнули на југославенску краљевину попут хијена. Београд и скоро сви србски градови: Ниш, Нови Сад, Сплит, Бањалука, Осијек, Ваљево, Сарајево, Подгорица, Чачак, Краљево, Приштина и др... су страховито бомбардовани. Након тога је усљедила копнена и поморска инвазија ових окупаторских држава које су се обавезале на вјерност и подршку Бениту Мусолинију и Адолфу Хитлеру.

Још у тим првим данима Априлског рата нашу отаџбину су пилоти Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије бранили са авионима које су имали. Била је то ипак неравноправна борба, али је наређење Врховне команде и на крају крајева света дужност војних пилота је била да бране своју нејач од нападача.

Пар година касније амерички и британски ратни авиони су забрујали изнад србских градова: Београд, Лесковац, Ниш... и отпочели страховито бомбардовање, уз образложење да ослабе њемачке снаге, које узгред нису претрпели скоро никакве губитке, а Срба цивила је убијено на десетине хиљада. Нас тада није имао да брани нико... дословно нико. Били смо небрањена мета.

 

*   *   *

Више од пет и по деценија касније, када се у међувремену много тога издешавало на брдовитом Балкану... опет су непријатељски авиони забрујали изнад нашег неба. Овај пут су дошли сви удружено: САД и Велика Британија скупа са Њемачком, Италијом, Холандијом, Белгијом, Шпанијом, Португалом, Француском, Данском, Норвешком и Турском. Док су скоро све наше комшијске земље предале своје небо за агресију на нашу домовину.

Био је то први случај након Другог свјетског рата да једна суверена европска држава буде нападнута и то без одобрења Савета Безбједности ОУН... и једна европска престоница буде бомбардована.

Наша војска, односно наше Ратно ваздухопловство и Противваздушна одбрана је била у односу на нападаче у далеко неповољнијем положају. Имали смо технолошки заостатак од најмање 30 година, а и бројност наших авиона свакако није могла да се мјери са агресорским флотама.

У тим првим данима НАТО агресије и варварског бомбардовања Србије и Црне Горе у прољеће 1999. године полетјели су и србски пилоти, јер су знали да морају да бране своју нејач и свој народ. Знали су да иду у смрт, али ни тренутка нису помишљали на одустајање.

Одједном се пробудио неки инат, онај наш балкански, лудачки... попут камиказа сједају у авионе и са војних аеродрома у Батајници и Лађевцима пољећу наши најбољи соколови: потпуковник Живота Ђурић,  пуковник Миленко Павловић, пуковник Слободан Перић и други.

Већина их се није вратила жива.

Један међу њима био је и мајор Зоран Радосављевић (34), припадник 127. ловачке ексадриле "Витезови", врло образован официр који је био предан својој професији. Радосављевић је један од наших најмлађих пилота који су имали прилику да лете на авионима Миг-29. Није се женио, већ је имао девојку са којом је живео у изнајмљеном стану у Новом Београду. Његова мајка Радојка га је преклињала дан прије погибије да не иде на посао односно да не лети у сигурну смрт... Тада он изговара своје чувене ријечи:

- "Шта је човјек ако изгуби своју домовину?
Ми пилоти морамо да преузмемо први удар
на себе и тако спасемо бар неко дијете у овој земљи
".

Његов авион је погодио амерички пилот Џефри Хванг изнад Лознице 26. марта 1999. године, а пао је на територију општине Угљевик у Босни, у шуму села Трнова. Зоран није преживио. Одликован је постхумно медаљом за храброст.

Захваљући двојици младића од 16 и 17 година који су брзо пронашли Зоранов леш, он је достојно сахрањен. Ти дјечаци су узели мердевине и ћебе од једне баке. Умотали га и предали Војсци Републике Српске. Војници су га пјешке преко њива пренијели у болницу у Лозници. Убрзо су дошли амерички војници и малтретирали редом мјештане да кажу гдје је пилотово тијело, али нико није хтео ништа да им каже.

*   *   *

Ова горе тужна прича, која ипак буди понос код свих Срба навела је неколицину родољуба да достојно обиљеже 21. годишњицу Зоранове погибије. Да оду на мјесто гдје је он својом крвљу обиљежио србску земљу.

Били су то чланови чланови Удружења Српских Витезова Бијељинска секција, као и Удружење "Зворник у покрету". Дошли су тамо у шуму и упалили свијећу, нека гори за Зоранову душу... душу коју није изгубио, већ Господу предао и сада поносито стоји поред Лазара, Милоша и осталих србских витезова.

На овај начин се његује култура сјећања и ожиљавају хероји наше отаџбине. То је пут који треба слиједити, како би опстали на овој балканској вјетрометини, гдје стално дувају неки зли вјетрови и олује.

 

 

 

Написао: Чуле
27.03.2020.


БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

Нишки хероји - Слађана Станковић - Љиљана Жикић - Паштрик - Абердарева - Обарање Ф117

Милица Ракић - Сања Миленковић - Кошаре - Браћа Милић - Куршумлија - Последице

Миленко Павловић - Зоран Радослављевић - Живота Ђурић - Слободан Перић - Рада Петрушић

Милош Ћирковић - Коста Алексић - Срђан Кошћанин - Бошко Лемић - Горан Шаћировић

Ниш - Бојана Тошовић - Рачак - Мурино - Приштина - Грделичка клисура - Сурдулица

Хронологија 24. март...12. мај - Варварин - Операција Јадран - Марина Милошевић - Нови Пазар

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 571  пута
Број гласова: 5


Tags:
JUNACI
DEVEDESETE
KULTURA SECANJA
NATO


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

24. март 2018 - Обележавање 19. годишњице НАТО агресије у Херцег Новом

23 године од словеначког крвавог пира

Парастос официрима страдалим на Маљену 1999. године

Стазама јасеновачких мученика 2015

Приче из Дувна: Ратни заробљеник стар само седам дана

Сећање на стравичан НАТО злочин: 15-оро деце убијено у Лужанима

Преминула Добрина Продановић из Сребренице
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Емисија Разбуђивање - Скривање Валдхајма и Јасеновца
Објављено: 29. decembar 2020.     Има 257 прегледа и 0 гласова.

Ексклузивно: Интервју са редитељем Сањином Мирићем из Прага
Објављено: 21. novembar 2020.     Има 376 прегледа и 10 гласова.

Седам добрих разлога да погледате филм "Дара из Јасеновца"
Објављено: 21. februar 2021.     Има 433 прегледа и 33 гласова.

Обиљежавање 21. годишњице погигије мајора Зорана Радосављевића
Објављено: 27. mart 2020.     Има 572 прегледа и 5 гласова.

Утисак о филму: Седам хиљада душа
Објављено: 29. jun 2020.     Има 778 прегледа и 28 гласова.

Skip Navigation Links