Генерали из војске САД нуде нагодбу жртвама Олује - www.zlocininadsrbima.com

25. јануар 2015.


Генерали из војске САД нуде нагодбу жртвама Олује


Америчка војна фирма МПРИ, против које су пред Судом у Чикагу Срби из Крајине повели спор, оптужујући је да је била саветник Хрватске војске у "Олуји" 1995. године и тако јој помогла у протеривању и геноциду над Србима, спремна је на нагодбу с Крајишницима!

Наиме, пошто је Федерални суд у Чикагу прошлог октобра делимично прихватио тужбу Срба из Крајине, а судија Џон Ли одлучио да агенцији МПРИ треба судити по америчком закону због уништене имовине крајишких Срба, у децембру је одржано рочиште на којем је тужена страна пристала да се поведу разговори о нагодби.

Ове новине у процесу који траје од 2010. године преноси Саво Штрбац, директор документационог центар "Веритас":
- То је помак у позитивном смеру за нашу страну, јер се до сада порицала свака одговорност и захтевало се одбацивање свих тужбених захтева, као и да се Суд прогласи ненадлежним. За десетак дана Суд би требало да именује медијатора, а према пракси америчког система, то су обично пензионисане судије.

Очекивања су да би посредник крајем марта или почетком априла могао да позове обе стране и изложи план медијације, а читав процес вероватно ће трајати годину дана, јер и медијатор треба да се упозна са доказима и исказима сведока. На крају, он ће предлог нагодбе доставити Суду, а Суд ће га проследити обема странама.

 

 

АДВОКАТИ ИЗ АМЕРИКЕ

Србе заступа око 80 адвоката из три америчке адвокатске фирме, које ће своје услуге наплатити по окончању спора у висини трећине од добијеног износа пресудом или нагодбом, што је уобичајено у оваквим споровима у САД.
- Тај предлог може бити прихваћен из прве, или ће се "погађање" наставити, а можда га ниједна страна уопште не прихвати и тада би се, по правној логици, судски процес наставио - наводи Штрбац.

Спор је, иначе, покренула група Срба из бивше РС Крајине, који су у "Олуји" били присиљени да напусте своје домове. Они су у име свих 200.000 прогнаних Крајишника поднели колективну тужбу Федералном суду у Чикагу против правних наследника агенције "Милитери профешенал рисорсиз" (МПРИ). У тужби се позивају на то да је МПРИ саветовала, обучавала и опремала Хрватску војску за операцију "Олуја", због чега је затражена накнада нематеријалне штете у износу од 10,4 милијарде долара.

 

 

СУДИ СЕ САМО ЗА УНИШТЕНУ ИМОВИНУ


Амерички суд, међутим, није прихватио тужбу против МПРИ за геноцид над Србима, као ни да се пензионисаним америчким генералима који су у њој били ангажовани суди по међународном праву, али је одлучено да се овој фирми суди по америчким законима због уништене имовине крајишких Срба.

Сада, каже Штрбац, треба доставити процену колико је било српских домаћинстава у Хрватској која су претрпела штету и колика је била просечна имовина једног таквог домаћинства, јер се вероватно неће "излазити на терен" и пописивати штета сваког прогнаног понаособ. Уколико, на крају, буде договора, суму одређену за накнаду делиће Суд, али се још не зна по ком моделу и да ли ће то бити равноправни износи.

О изгледима овог процеса, Богдан Кљајић, председник Сабора крајишких Срба из Чикага, каже нам:
- Спор је отворен, нисмо га ни изгубили, али га нисмо ни добили. Суд у Чикагу је прихватио надлежност, што до сада ниједан суд овде у Америци није учинио и остављен је простор за нагодбу, а она се у суштини одвија у директном контакату страна и без јавности.

Кљајић подсећа да је захтев за одштету због присилног напуштања домова настао по узору на случај у ком су Јапанци у САД после бомбардовања Перл Харбора били смештени у пресељеничке капове - логоре, да би неколико деценија касније на суду добили по 25.000 долара због претрпљених патњи. Тако је идеја била да се сваком Крајишнику исплати иста та сума.

 ВАЖНА ОДЛУКА У ХАГУ

ЗА случај у Чикагу, према мишљењу Штрпца, од велике важности биће пресуда и ставови судија у случају који се води пред Међународним судом правде у Хагу по узајамним тужбама Хрватске и Србије:
- Очекујем да судије МСП кажу због чега је 200.000 Срба отишло из Хрватске и оставило тамо своју имовину, јер то нису учинили добровољно. Сваки њихов став о томе користиће и у спору против МПРИ.

 

 

Извор: Новости
Д. Радека-Ђорђевић
24.1.2014.

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1842  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Обиљежењно 16 година од стравичног злочина у Грделичкој клисури

ОЛУЈА 2: ХРВАТСКА УЦЕНА – ТУЖИЛИ САД ЗА УДРУЖЕНИ ХРВАТСКО-АМЕРИЧКИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ ПРОТИВ СРБА

Вања Грбић "крив" за бомбардовање СРЈ 1999. године

Интервју са др Даницом Грујичић: Не дају нам да причамо по последицама НАТО бомби

Кaко je стотину жeнa брaнило зeмљу од НAТО

Премијера холандског филма "Небо изнад нас" о НАТО агресији на СР Југославију

ОЛУЈА 1: КАКО СУ ХРВАТИ УЦЕНИЛИ АМЕРИКУ И ХАШКИ ТРИБУНАЛ (фбр хронологија)
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили
Објављено: 21. jul 2020.     Има 281 прегледа и 0 гласова.

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 871 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1170 прегледа и 5 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 1201 прегледа и 25 гласова.

Поврaтaк Бранимира Глaвaшa у хрватски Сaбор, докaз устaштвa
Објављено: 21. april 2017.     Има 1271 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links